Varenie

Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024

haji - bez fotkyhaji, 1. novembra 2024

Další díl našeho sdílení nejen z kuchyně, ale i ze života. Podzim pomalu vystřídá zima, nejlépe je člověku doma, u něčeho dobrého, teplého a voňavého. S příchodem zimy máme svoje chutě a suroviny, které korespondují s ochlazením a potřebou zahřát tělo i duši. Přátelé, pojďme, sdílejme a zahřejme se dobrotami, naberme inspiraci a radujme se z každého nového dne. Krásný November!

@zareaguj


Diskusia k téme

janger
Mila @haji , potesila som sa dalsiemu vydaniu nasich stretavok. Dakujem ti za to. A aj vsetkym, s ktorymi sa tu stretavame.
U nas je nacisto jesen, s jej krasnou, vlhkou vonou. Ja osobne mam aj jesen velmi rada, len nesmie moc a stale prsat :-).
Mam rada aj tie tmave, skore vecery. Coskoro sa zacne vsetko vyzdobovat svetielkami, v zahradach, v oknach....Vtedy idem s radostou aj na vecernu prechadzku.
Aj ja prajem vsetkym pekny november.
janger
Nedavno som robila hlivovu polievku na sposob drzkovej. Drzkovu som uz prestrasne dlho nejedla. Mala som to vzdy velmi rada. Pridrzala som sa trosku receptu od @kimlo , ale nie vo vsetkom. Takze je predsa len trochu ina.... Nemala som tenkostennu bielu papriku a ja som dala aj zemiaky. Ani neviem uz vlastne, ci zemiaky do drzkovej patria. Polievocka bola velmi chutna, ale akosi som nemohla trafit tu typicku chut drzkovej.


kukulienka71
November vie byť síce pochmúrny, hlavne tie ranné hmly a skoré stmievanie, no ešte stále sú pestrofarebné listy na stromoch, tak aspoň nie je úplne sivo. To sa vie za dva-tri dni zmeniť, žiaľ. Vidím to na našich stromoch na dvore, jeden deň ešte odeté, druhý deň už holé. Sviatok všetkých svätých sme strávili na cintorínoch, so spomienkami na blízkych sme zapaľovali svetielka a clivotu v duši sme podvečer zahnali domácimi maškrtami, ktoré sme robili doobeda. Práve pozerám, že aj @cesminaz a @danda3 piekli žerbó.


siuuu
Ja sa po letnej prestávke, kedy sa mi naozaj v horúčavách nechcelo variť a piecť a jesennom túlaní svetom (teda Európou), akosi neviem naštartovať k vareniu a pečeniu, aj keď čo-to aj keď málo som skúšala a postupne popridávam ...
farbuska
@siuuu (2.11.2024 01:38)
Vitaj späť po prestávke. Teším sa na tvoje kreácie, chuťovo, aj pre oko. Veľakrát mi boli inšpiráciou.
2x zolik a haji
kuko95
Kacacinka len tak sol a kmin .a najviac ma tesi ten poharik s rosolom a tukom na vrchu na chlebe to nema chybu 😁
stefanm
...v nedeľu:

Bravčové karé plnené s diétou parkou, omáčka s bejby mrkvičkami, restovane zemiaky a pivo (bolo aj na pondelok!)

... dnes, pravdepodobne, cestoviny (Raviol con prosciutto e ricotta...polotovar)
Pekný deň prajem


mijaita
@zolik (4.11.2024 17:40)

Z jehněčího bude 30.11. několik balíčku kleftika. Také ho někdy děláš? Jídlo máš luxusní!!
2x zolik a haji
janger
@zolik (1.11.2024 21:51), mas uzitocne zachvaty :-))). Velmi pekne podusky. Si velmi vsestranna, ozaj sikulka :-).
2x zolik a haji
janger
@stefanm (5.11.2024 20:06), ja mavam doma povacsine tiez par balickov plnenych cestovin v zasobe. Aj tortellini mam moc rada. Staci mi len postruhany syr a nejaka rajcinka, mnam.
janger
@2010 (6.11.2024 16:21), pozerala som tvoje recepty, takmer vsetky mam ulozene, ale ich tam nevidim....ale mozno pozeram "s nosom" (ako mi nedavno povedal moj vnucik ;-))....ked som nieco nemohla najst).
2x zolik a haji
zolik
@stefanm (7.11.2024 12:59)
Týmto plnením rezňom si mi narobil také chute, že som poobede išla kúpiť bravčové šnicle 😊
zolik
@janger (7.11.2024 14:52)
Chutne to Tvoje vymyslené jedlo vyzerá. Aj ja mám takéto veľmi rada. Ponúkla by som sa.
2x janger a haji
zolik
@zolik (7.11.2024 17:13)
Samozrejme že “plneným” … len autokorektúra na tablete si píše v slovenskej klávesnici čo chce ☹️
2x janger a haji
kucharka
Dobré ráno.
Ja som včera robila ryžu, šošovicu ( premiešanú s opečenou cibuľou ) a na vrch volské oko, posypané údeným čili.
K tomu bol rajčinový šalát.
Na večeru bola polievka - bravč.vývar so slížikmi.
Príjemný piatok prajem.


kucharka
@janger (8.11.2024 09:48)

Ďakujem za opýtanie, u nás sme v poriadku. Pohroma bola v okolí Valencie. Keď to človek nezažije asi si to ani nevie predstaviť. Chudáci ľudia.
U nás, v okolí Barcelony, je to oveľa lepšie.
V našom meste, keďže často neprší, zem je suchá ako kameň a všade je betón, keď príde búrka tak sa to nestíha "vsiaknuť" a všetky cesty, podchody a garáže sú pol dňa pod vodou.
Ale už sme si zvykli, vieme kadiaľ sa nedá po búrke ísť a kde je to priechodné.
Dnes naopak svieti slnko, má byť 21 stupňov. Ešte stále sme nevytiahli zimné bundy. Je to na krátky rukáv a večer na svetrík.
Príjemnú a pohodovú nedeľu prajem.

2010
Konecne sa podarilo zakvitla nam kralovna tropickych kvetov helikonia, v popredi zebra ta zase rastie ako burina.



cesminaz
@zolik (12.11.2024 14:19)

Dobrá kombinácia. Normálne si mi narobila chute s tými plackami... že by som dnes urobila? 😅🙂
2x zolik a haji
zolik
Urob 😂. Tento Tvoj recept je výborný. Tá mletá rasca (ktorú som nikdy pred tým nedávala) tým plackám dodá na objeme chuti. Bolo to milé prekvapenie. Dúfam že sa máš dobre. Už máš dozavárané? Pozdravujem Ťa ❤️ a 😘
janger
@kucharka (10.11.2024 09:39), je to strasne, koho to postihne. Bud velmi sucho, alebo silne dazde! Uz tusim ani "medzicesta" neexistuje.
Je mi luto vsetkych.
Pozdravujem do Spanielska.
2x zolik a haji
janger
@zolik (10.11.2024 16:52), narobila si mi chut :-).
Budu dnes u nas na veceru. Uz som namiesala cesto.
2x zolik a haji
stefanm
@janger (12.11.2024 15:44)

...vodka?!?... že vodka?!?... už ste videli tmavú vodku?
Vodka je jediný alkohol bez, vône, bez chuti a bez farby!!!
...to je výborný domáci žihľavovy sirup...to mi robí vždy na jar manželka🙂🙂
cesminaz
@zolik (12.11.2024 14:43)

Ty si nikdy rascu nedávala? Ja si bez nej neviem tieto placky predstaviť🙂 Zaváranie už chvalabohu skončilo, do budúceho roku nechcem o ňom ani počuť😅 Mám sa dobre dakujem krásne a dúfam že aj ty. Pozdravujem a obýmam...😘
janger
@stefanm (12.11.2024 16:31), ved vodka moze byt aj zamaskovana v tmavej flasi :-). No ale verim ti :-). Na sirupe by som si aj ja pochutila.
2x zolik a haji
cesminaz
@janger (12.11.2024 18:47)

Ahoooj @janger zlatá ❤️ Ja som zasa v živote zemiakové placky bez rasce nejedla a musím ti povedať, že tá rasca tam strašne vela spraví. To je akoby si to robila bez majoránky😅😅 Keď človek pečie placky, tak práve tá vôňa rasce sa nesie vo vzduchu !!! Mňam🥰 Určite vyskúšaj. Tu je recept  varecha.pravda.sk/recepty/najlepsie-zemiakove-placky-s-ch...
kuko95
Na obed halusky na veceru zabijackova kasa a domaca cvikla ..kto ma rad kasu vyskusajte vyborna kombinacia 😀
janger
@cesminaz (12.11.2024 19:11)
Cezminocka nasa zlata :-)), dakujem za link, idem si obzriet tie placky. Ja sa zmenam nebranim 😇👍😚
2x zolik a haji
haji
Dnes pečené kuře, jasmínová rýže, kvašák. Moc dobré.
Děkuji všem za dobroty, které vaříte, pečete, sdílíte. Jste moc šikovní!
Krásný den přeji všem!
haji
@zolik (13.11.2024 11:43)
Jsi milá, potěšila jsi. Jen potřebuji trochu víc času na regeneraci. Děkuji!!
1x zolik
haji
Ještě jednou všem moc děkuji za kkomenty a fotečky. Přiznám se dobrovolně, že houby vidím. Něco mi sežralo moje "internetové brýle" a ne a ne je objevit.
@kucharka velmi sa těším, že jste v pořádku, moc jsem na vás myslela!! Chválabohu za ty dary!!
Krásný den přeji všem!
zolik
@mijaita (13.11.2024 20:31)
Ďakujem, Tvoj koment ma veľmi potešil 😊
Prajem Ti pekný deň
zolik
Zo včera zostali v šupke uvarené zemiaky, tak dnes z nich boli opekané. Vysmážaný Camembert je polotovar, ale veľmi dobrý ( švajčiarske syry sú vlastne všetky dobré)
+ domáca Tatarka a brusnicový džem