Chcem Vás poprosiť, ak mi viete poradiť ako dá spracovať arónia. Našla som na nete aj nejaké články, ale ja by som bola rada, ak mi niekto z vlastnej skúsenosti poradí. Nemám jej veľa, je to prvá úroda asi 7 - 8 sptrapčekov. Kedy sa môže zbierať? Dá sa určite aj usušiť, ale ako ju potom konzumovať. Môžem ju použiť do čaju? Teraz som ju ochutnala a je trpkastej chuti. Ak máte nejaké recepty na lekvár alebo sirup, budem rada ak mi ich prezradíte. Ďakujem!
@zareaguj
Arónia je veľmi vzácna pre obsah vitamínov: P,C,PP,B2,E,B9 a provitamínu A a tiež obsahuje veľa minerálnych látok a mikroelementov, predovšetkým Jód. Zaujímavosťou je, že plody sa po zbere nepokazia.
Je možné ich sušiť a jesť formou sušeného ovocia, ale zároveň ako liek pri ochoreniach štítnej žľazy. Ja osobne uprednostňujem Lekvár a džem ala brusnice :-)
Plody sa musia najskôr predvariť v cukrovom náleve, až potom tým istým nálevom zalievať.Používam ich namiesto brusníc, ale aj ako liek .
/podarilo sa mi zvládnuť boj s cystou v štítnej žľaze a okrem iného pripisujem účinok práve Arónii.
Lekvár:plody obrať, opláchnuť a povariť, prepasírovať. Na 1 kg získanej drene pridám 600gr cukru /hnedého/ a 10 min povarím, horúce dám do pohárika, uzatvorím ,nechám vychladnúť.
Užívam 2-3x denne 1 k.l.. kým mi vystačí :-)))
ˇUčinné pri ochoreniach štítnej žľazy, obličkových kameňoch a reumatizme.
Možno ma "vyhrešia " Varecháči, preto recept na Á-la brusnice pridám do receptov-ak to budem vedieť :-))
pozdravujem do Vrábel
varecha.pravda.sk/recepty/jarabinove-jerabinove-pyre-foto...
www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/aronie-sladka-...
O arónii tu už bola diskusia ešte v 2010, tam som myslím v diskusii o tom písala. Jarabina je červená a má menšie bobuľky, tak pred 20 rokmi sa predával aj z nej kompót, bol z Čiech.
Chuť arónie je taká sladkotrpká, @ ubka, ďakujem, pre mňa je informácia o arónii ako lieku pre diabetes a poruchách štítnej žľazy užitočná, škoda len , že mi ostali už len 2 poháre- tie asi spotrebujem
behom Vianoc.
Aj by som naskenoval, ale autorské práva vydavateľa sú proti . Iba ak majlom. Kto by chcel.
Arónia čaj je špeciálny čaj s typickou chuťou arónie. Je obzvlášť bohatý na cenné polyfenoly, ktorých obsah prekračuje aj obsah čistého sušeného ovocia.
Priaznivé účinky Arónia čiernoplodá:
pri srdcovocievnych ochoreniach
pri hypertenzii (vysokom krvnom tlaku)
pri poruchách štítnej žľazy
pri zažívacích a žalúdočných problémoch
pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe
pri starnutí očí (znižuje očný tlak)
pomáha pri kŕčových žilách
má protizápalový účinok
je žlčopudná
podporuje činnosť pečeňových a ľadvinových funkcií
je vhodná pri detoxikácii organizmu
Vylisovaná tekutina nepodlieha skaze a dá sa piť v prírodnom stave.
Arónia čaj: 2 - 3 čajové lyžičky zalejem 250 ml vriacej vody. Čaj sa pije buď sladený (napr. medom), alebo nesladený.
Potrebujeme : 1 kg plodov arónie, 500 g červených ríbezlí, 2 kg cukru, 1 citrón, trochu vody. Plody umyjeme, pridáme nakrájaný citrón, podlejeme vodou a chvíľu povaríme. Keď plody zmäknú, prelejeme cez sitko, šťavu odvážime a znovu ju vylejeme do hrnca. Pridáme cukor v množstve ¾ váhy šťavy. Krátko povaríme, odstránime penu a naplníme do pohárov a zaviečkujeme. Už nesterilizujeme.
... dala som vrecia z netkanej textílie, asi mesiac boli zakryté, než som mala vhodný čas na zber ... niektoré už boli scvrknuté, budú vhodné na čaj, no nie? Alebo si myslíš, že stratili na kvalite? Uvidím, keď vyskúšam.