Chcem Vás poprosiť, ak mi viete poradiť ako dá spracovať arónia. Našla som na nete aj nejaké články, ale ja by som bola rada, ak mi niekto z vlastnej skúsenosti poradí. Nemám jej veľa, je to prvá úroda asi 7 - 8 sptrapčekov. Kedy sa môže zbierať? Dá sa určite aj usušiť, ale ako ju potom konzumovať. Môžem ju použiť do čaju? Teraz som ju ochutnala a je trpkastej chuti. Ak máte nejaké recepty na lekvár alebo sirup, budem rada ak mi ich prezradíte. Ďakujem!
@zareaguj
Arónia je veľmi vzácna pre obsah vitamínov: P,C,PP,B2,E,B9 a provitamínu A a tiež obsahuje veľa minerálnych látok a mikroelementov, predovšetkým Jód. Zaujímavosťou je, že plody sa po zbere nepokazia.
Je možné ich sušiť a jesť formou sušeného ovocia, ale zároveň ako liek pri ochoreniach štítnej žľazy. Ja osobne uprednostňujem Lekvár a džem ala brusnice :-)
Plody sa musia najskôr predvariť v cukrovom náleve, až potom tým istým nálevom zalievať.Používam ich namiesto brusníc, ale aj ako liek .
/podarilo sa mi zvládnuť boj s cystou v štítnej žľaze a okrem iného pripisujem účinok práve Arónii.
Lekvár:plody obrať, opláchnuť a povariť, prepasírovať. Na 1 kg získanej drene pridám 600gr cukru /hnedého/ a 10 min povarím, horúce dám do pohárika, uzatvorím ,nechám vychladnúť.
Užívam 2-3x denne 1 k.l.. kým mi vystačí :-)))
ˇUčinné pri ochoreniach štítnej žľazy, obličkových kameňoch a reumatizme.
Možno ma "vyhrešia " Varecháči, preto recept na Á-la brusnice pridám do receptov-ak to budem vedieť :-))
pozdravujem do Vrábel
varecha.pravda.sk/recepty/jarabinove-jerabinove-pyre-foto...
www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/aronie-sladka-...
O arónii tu už bola diskusia ešte v 2010, tam som myslím v diskusii o tom písala. Jarabina je červená a má menšie bobuľky, tak pred 20 rokmi sa predával aj z nej kompót, bol z Čiech.
Chuť arónie je taká sladkotrpká, @ ubka, ďakujem, pre mňa je informácia o arónii ako lieku pre diabetes a poruchách štítnej žľazy užitočná, škoda len , že mi ostali už len 2 poháre- tie asi spotrebujem
behom Vianoc.
Aj by som naskenoval, ale autorské práva vydavateľa sú proti . Iba ak majlom. Kto by chcel.
Arónia čaj je špeciálny čaj s typickou chuťou arónie. Je obzvlášť bohatý na cenné polyfenoly, ktorých obsah prekračuje aj obsah čistého sušeného ovocia.
Priaznivé účinky Arónia čiernoplodá:
pri srdcovocievnych ochoreniach
pri hypertenzii (vysokom krvnom tlaku)
pri poruchách štítnej žľazy
pri zažívacích a žalúdočných problémoch
pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe
pri starnutí očí (znižuje očný tlak)
pomáha pri kŕčových žilách
má protizápalový účinok
je žlčopudná
podporuje činnosť pečeňových a ľadvinových funkcií
je vhodná pri detoxikácii organizmu
Vylisovaná tekutina nepodlieha skaze a dá sa piť v prírodnom stave.
Arónia čaj: 2 - 3 čajové lyžičky zalejem 250 ml vriacej vody. Čaj sa pije buď sladený (napr. medom), alebo nesladený.
Potrebujeme : 1 kg plodov arónie, 500 g červených ríbezlí, 2 kg cukru, 1 citrón, trochu vody. Plody umyjeme, pridáme nakrájaný citrón, podlejeme vodou a chvíľu povaríme. Keď plody zmäknú, prelejeme cez sitko, šťavu odvážime a znovu ju vylejeme do hrnca. Pridáme cukor v množstve ¾ váhy šťavy. Krátko povaríme, odstránime penu a naplníme do pohárov a zaviečkujeme. Už nesterilizujeme.