Rôzne

Arónia - jarabina

mariaklara - fotkamariaklara, 15. novembra 2012

Chcem Vás poprosiť, ak mi viete poradiť ako dá spracovať arónia. Našla som na nete aj nejaké články, ale ja by som bola rada, ak mi niekto z vlastnej skúsenosti poradí. Nemám jej veľa, je to prvá úroda asi 7 - 8 sptrapčekov. Kedy sa môže zbierať? Dá sa určite aj usušiť, ale ako ju potom konzumovať. Môžem ju použiť do čaju? Teraz som ju ochutnala a je trpkastej chuti. Ak máte nejaké recepty na lekvár alebo sirup, budem rada ak mi ich prezradíte. Ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

ubka
@mariaklara , máš na mysli jarabinu, či aróniu? Predpokladám však, že ide o aróniu čiernoplodú.
Arónia je veľmi vzácna pre obsah vitamínov: P,C,PP,B2,E,B9 a provitamínu A a tiež obsahuje veľa minerálnych látok a mikroelementov, predovšetkým Jód. Zaujímavosťou je, že plody sa po zbere nepokazia.
Je možné ich sušiť a jesť formou sušeného ovocia, ale zároveň ako liek pri ochoreniach štítnej žľazy. Ja osobne uprednostňujem Lekvár a džem ala brusnice :-)
Plody sa musia najskôr predvariť v cukrovom náleve, až potom tým istým nálevom zalievať.Používam ich namiesto brusníc, ale aj ako liek .
/podarilo sa mi zvládnuť boj s cystou v štítnej žľaze a okrem iného pripisujem účinok práve Arónii.
Lekvár:plody obrať, opláchnuť a povariť, prepasírovať. Na 1 kg získanej drene pridám 600gr cukru /hnedého/ a 10 min povarím, horúce dám do pohárika, uzatvorím ,nechám vychladnúť.
Užívam 2-3x denne 1 k.l.. kým mi vystačí :-)))
ˇUčinné pri ochoreniach štítnej žľazy, obličkových kameňoch a reumatizme.
Možno ma "vyhrešia " Varecháči, preto recept na Á-la brusnice pridám do receptov-ak to budem vedieť :-))
pozdravujem do Vrábel
mariaklara
@ubka , ďakujem, na nete som čítala, že arónia je jarabina, alebo sa mýlim? Pokúsim sa ju odfotiť a vložím ju sem, ešte je na stromčeku. Ďakujem aj za pozdrav pre Vráble.
mariaklara
Ešte som zabudla dodať, že jej plody sú ozaj také tmavé až skoro čierne, potom to asi bude tá čiernoplodá.
evanaaa
Íha, tá arónia , to by bolo niečo pre mňa aj na ŠŽ, a aj na diabet, ako som si prečítala. Ja mám z nej instantný čaj, ale koľko je v ňom z plodu aronie, neviem. Ale vypadá ako dobrá a užitočná plodina, vtáci to iste vedia.
ancicka
Tak isto môžeš z jarabiny urobiť kompoť,alebo ja jú aj zmrazím a potom používam postupne.
zvoncek
Arónia černoplodá- sú bobuľky cca 0,7 až 1 cm veľké, tmavé ako čierne ríbezle., ja som ich. pokiaľ sme mali záhradku buď zamrazila do mrazničky, alebo zavarovala do pohárov tým spôsobom, že umyté bobuľky som prevrstvovala cukrom( cca po 2 cm posypala 1PL kryšt .cukor, narch som pridala kúsok škorice), a sterilizovala tak 20 min. Tento "kompót" používala do omáčky pri príprave mäsa tzv. na divoko, alebo ako prílohu ako kompót k napr. vyprážanému hermelínu.
O arónii tu už bola diskusia ešte v 2010, tam som myslím v diskusii o tom písala. Jarabina je červená a má menšie bobuľky, tak pred 20 rokmi sa predával aj z nej kompót, bol z Čiech.
Chuť arónie je taká sladkotrpká, @ ubka, ďakujem, pre mňa je informácia o arónii ako lieku pre diabetes a poruchách štítnej žľazy užitočná, škoda len , že mi ostali už len 2 poháre- tie asi spotrebujem
behom Vianoc.
puntodadino
Zavarit s hruskami/uz je asi neskoro/.Dolu do pohara aroniu a hore hrusky.Krasne dvojfarebne.
abdul
Arónia nie je jarabina. O arónii bližšie Záhradkár z júla 2012.
Aj by som naskenoval, ale autorské práva vydavateľa sú proti . Iba ak majlom. Kto by chcel.
Arónia čaj je špeciálny čaj s typickou chuťou arónie. Je obzvlášť bohatý na cenné polyfenoly, ktorých obsah prekračuje aj obsah čistého sušeného ovocia.
Priaznivé účinky Arónia čiernoplodá:
pri srdcovocievnych ochoreniach
pri hypertenzii (vysokom krvnom tlaku)
pri poruchách štítnej žľazy
pri zažívacích a žalúdočných problémoch
pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe
pri starnutí očí (znižuje očný tlak)
pomáha pri kŕčových žilách
má protizápalový účinok
je žlčopudná
podporuje činnosť pečeňových a ľadvinových funkcií
je vhodná pri detoxikácii organizmu
Vylisovaná tekutina nepodlieha skaze a dá sa piť v prírodnom stave.
Arónia čaj: 2 - 3 čajové lyžičky zalejem 250 ml vriacej vody. Čaj sa pije buď sladený (napr. medom), alebo nesladený.
ebaka
výborné informácie,príroda nám rada napovie,čo je zdravé...ďakujem za info
azucena
Arónia je výborná, ale najdôležitejšie je dožiť msa úrody, lebo vtáci poznajú presný deň dozretia a druhý deň nemjáš nič.Najlepšie je ochrániť ker sieťovinou.Aspoň niečo zachrániš.
rastlinkysk
Arónia čiernoplodá, inak často nazývaná aj čierna jarabina, je významným drobným ovocím s vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantov. Plody sú trpké, ale ak sa premiešajú s medom či cukrom, sú jedlé. Najčastejšie sa však spracovávajú na džemy, šťavy a sirupy, prípadne sa sušia a primiešavajú potom do koláčov a ovsených vločiek, do jogurtov, podobne ako čučoriedky. Treba ju chrániť pred vtáctvom, lebo im trpká chuť vôbec nevadí. Výborná je aj zaváraná k údenej šunke so zemiakmi.
Potrebujeme : 1 kg plodov arónie, 500 g červených ríbezlí, 2 kg cukru, 1 citrón, trochu vody. Plody umyjeme, pridáme nakrájaný citrón, podlejeme vodou a chvíľu povaríme. Keď plody zmäknú, prelejeme cez sitko, šťavu odvážime a znovu ju vylejeme do hrnca. Pridáme cukor v množstve ¾ váhy šťavy. Krátko povaríme, odstránime penu a naplníme do pohárov a zaviečkujeme. Už nesterilizujeme.
mariaklara
@rastlinkysk , ďakujem ti za recept, to znamená, že si budem musieť odložiť v lete do mrazničky ríbezle, a tuším aj mám odložené. A je presne taká ako píšeš v úvode, čiernoplodá, trpká, takže nič sa nestane keď poviem, že je to jarabina čierna alebo arónia. Tvoj recept si uložím, ešte raz ďakujem.
zolik
Diskusia je síce viac ako 10 rokov stará, ale stále aktuálna. Ja som urobila pokus. Aróniu som naložila do medu. Uvidíme…😊