Sirup z jarabiny čiernej - na surovo

ancicka - fotkaancicka, 2. septembra 2011
Sirup z jarabiny čiernej - na surovo
Foto: ancicka

Tento recept je dosť starý.Robila som ho ešte ked boli moje deti malé.Vtedy som ho nestihla ani zasterilizovať.Napíšem ho tak ako som ho Zobraziť celý popisTento recept je dosť starý.Robila som ho ešte ked boli moje deti malé.Vtedy som ho nestihla ani zasterilizovať.Napíšem ho tak ako som ho robievala voľakedy a aj dnes. Pridávam ho na žiadosť jedného pána.Možno že pomôžem viacerím,tým že ho zverejním.Kto má čiernú jarabinu môže skúsiť.

Suroviny

3 l
2 l prevarena studená
2,5 dkg
5 kg
1-2 /nnemusí byť,podľa chuti/
  na hrot noža




Postup

  1. 1

    Očistené bobule čiernej jarabiny pomelieme na mäsovom mlynku. Na 3 litre pomletej jarabiny pridáme 2 litre prevarenej vychladenej vody a 2,5dkg kyseliny citronovej.

  2. 2

    Zmes premiešame a necháme luhovať 24 hodín.

  3. 3

    Potom zmes prelejeme cez platený obrúsok a do toho dáme na 1 liter šťavy,1 kg cukru. Podľa svojej chutí ,môžme pridať aj vanilkový cukor.

  4. 4

    Občasne miešame,kým sa cukor nerozpustí.Pridáme troška salicilu. Ked chceme ho uskladniť na dlhšie ,tak ho môžme zasterilizovať,15 min. pri 90°C

Diskusia k receptu

pivonka
Toto je zriedkavý recept a sirup je isto nielen chutný, ale aj zdravý. Ja by som sa bála zbierať čiernu jarabinu, že si ju pomýlim s dajakými jedovatými bobuľami.
babkamt
Vnučka ma včera vytiahla na bicykel,na spiatočnej ceste sme objavili jarabinu čiernu,aj som z nej kúsok odtrhla,aby som ju ukázala manželovi,on to pozná,vraj je to ona. Recept ukladám,hádam ešte stihnem trochu obrať.Je to až pri vinohradoch,takže tam autá nechodia.Ukladám rcp.
ancicka
@pivonka ,je ešte jeden druh jarabiny a ten má malinké kôstky,je trpký a nieje jedovatý.
danculka
@ancicka ,vôbec neviem,ako jarabina čierna vyzerá,ešte to nezreje v prírode??Až ano tak daj foto,možno sa to u nas inak volá,naozaj neviem...ukladám..
jatanika
aróniu naši pestujú ... tohtoročná je už spracovaná, ale ukladám recept na budúci rok ... sirup sme ešte nerobili ...
garika
ja robím "sirup" z jarabiny čiernej ale pre dospelejšie osoby takto:do 4 litr. pohára dám vrstvu jarabiny,zasypem vrstvou kryštálového cukru, aby bola jarabina prekrytá, znova vrstvu jarabiny, znova cukor atď. zakryť mikroténovým vreckom.Po 6-tich týždňoch je jarabina "vyšťavená", precediť cez sitko a doliať vodkou. Množstvo vodky tipujem - koľko sa spravilo šťavy, toľko vodky. Výborný likér!
ancicka
@garika ,tak to je podobné ako liker z višní.Môže to byť výborny liker.Ulož rcp. do svojích receptov,aby sa dal uložiť do kuchárskej knihy.
elba
sorry deń, chcela by som vedieť či sa dà variť sirup aj z mrazenych plodov dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia