Už sa Fašiang kráti

porzellanka - fotkaporzellanka, 20. februára 2012
tak som si povedala, keďže máme dnes voľno, že Vám trošku priblížim Fašiangy v Kolíne, u nás nazývané aj piate ročné obdobie. Karneval začína vo štvrtok o 11 hodine a 11 minúte a trvá do utorka. V Koline vládne výnimočný stav: Úrady, firmy a podniky sú zväčša zatvorené (vo štvrtok popoludni nerobí nikto, aj obchody v centre su pozatvárané) a otvoria znovu v utorok. Niektori pracuju aj v piatok, ale v pondelok (dnes) sa nerobi vôbec.
Štvrtok Weiberfastnacht (Dámsky Karneval)
Štvrtok patrí ženám. O 11. hod. 11. min dostanú ženy od primátora kľúče od mesta – a začne sa oficiálny pouličný karneval. Žiadny muž nejde na ulicu v kravate, lebo “bláznivé baby“ mu ju odstrihnú. Samozrejme naši kolegovia prídu do roboty s kravatami a my im ich postriháme. Ľudia su poobliekaní v maskách, na mnohých námestiach hrajú hudbné skupiny a oslavuje sa začiatok karnevalu.
Piatok
v piatok sa musia všetci trochu spamätať po štvrtku, začína sa až večer. Znovu v Starom meste, býva Sternmarsch – sprievod karnevalových skupín a program na Altmarkt.
Sobota
V niektorých mestských častiach sú karnevalové sprievody "Veedelszöch". A samozrejme večerné „sedenia“ – niečo ako naše zábavy.
Nedeľa
Okrem mnohých "Veedelszöch" na predmestiach Kolína sa koná veľký sprievod škôl a mestských štvrtí v centre. Vo večerných hodinách sú opäť početné karnevalové sedenia.
Rosenmontag
Vrcholom karnevalu je Ružový pondelok. Každoročne sa ho účastní viac ako milión ľudí - lemujú 6,5 km dlhú trasu Rosenmontagszug – veľkého sprievodu, ktorý meria zhruba 7 km a je najväčší v Nemecku. Tvorí ho viac ako 150 alegorických vozov a kočov, viac ako 450 jazdcov v dobových uniformách, kapely, karnevalové spoločnosti. Rozdajú asi 150 ton (!) sladkostí, asi 1 milión čokolád a 300 000 kytičiek (podľa nich má názov ružový pondelok) a rôznych hračiek a darčekov. Zopar fotiek:
 www.google.de/search?pq=dreigestirn+k%C3%B6ln&hl=...


Utorok
Posledný deň fašiangov – posledné veľké "Veedelszöch". O polnoci sa spalujú Nubbel – slamenní panáci a s nimi všetky hriechy, ktoré sa počas karnevalu spáchali... a je po oslavách, začína sa pôst.... ale nie v Kolíne!
Popolcová streda
Kolínčania idú ráno pekne do kostola po popolcový krížik na čelo, ale keďže sú rozbehnutí, stretnú sa ešte so svojimi karnevalovými spoločníkmi aj na Škaredú stredu – tradičné Fischessen – jedenie ryby. No a potom je už naozaj pôst a do Veľkej Noci už neoslavujeme.

@zareaguj


Diskusia k článku

garanco
Pekne si to popísala, aj si odpovedala na moju otázku, ktorú som minule pripojila do diskusie o našich fašiangoch. Totiž ešte v 1967 mi priateľka z bývalej NDR napísala: "feiert ihr auch Rosenmontag?" (či oslavujeme ružový pondelok). U nás som o tom nikdy nepočula, no niektoré žienky s úsmevom písali o modrom pondelku...
Ďakujem za pekne popísané reálie v dnešnom Kolíne!
garanco
Pri tých obrázkoch presedím snáď poldňa...
hubata
Ani ja som netušila že sa takto oslavujú fašiangy v mestách. Pekná tradícia, zídu sa priatelia, kolegovia, je veselo.
kuchticka
Zaujimave a pekne, iste iba krajova zalezitost. Moja sestra zije v Mannhaime, tam sa taketo dlhe fasianky neoslavuju. Zije tam uz dlho.
Tieto kolinske oslavy pripominaju trochu povestny karneval z Brazilie.
Tak si uzi @porczelanka , este mas cas stihnut zajtra.
porzellanka
@kuchticka mas pravdu, nie vsade sa fasianguje rovnako. Do Kolina prichadzaju aj turisti kvoli karnevalu. Syn studuje v Belgicku a vravel mi, ze z ich univerzity organizuju vylet do Kolina na karneval. Fasiangove oslavy sa tu robili uz v stredoveku, od roku 1786 su karnevalove sprievody aj pre "plebs", predtym boli maskove baly iba pre slachticov. Od 1823 existuje organizacny vybor, ktory cely karneval organizuje - a maju teda co robit. Je tu vela karnevalovych spolocnosti, ktore maju cestne gardy a uniformy ako napoleonski vojaci vo vlastnych farbach.
porzellanka
@hubata najma je veselo ked prideme rano do kancelarie v kostyme a o 11 su z nas mrkvy, morske vily, pirati a tak.. :-)
marikafil
Ja mám stále v pamäti, ako sme sa niekedy krátko po 89 roku vybrali akurát v utorok pred Popolcovou stredou do rakúskeho Hainburgu - vojdem do banky a tam pani s natáčkami vo vlasoch a druhá s takým nočným čepčekom s krajkami - som si pomyslela, aký zvláštny dress code majú v nietorých bankách a títo na západe už nevedia od dobroty čo robiť?!? - potom som si všimla, že tá, čo ma obsluhuje má namaľované obrovské pehy po tvári a vlasy do vrkočov ako Pippi Dlhá Pančucha - len som zdvihla obočie, ona sa usmiala a vyhlásila: veď je posledný fašiangový deň...no a keď sme potom prišli do obchodu vo Viedni, ani som sa už nečudovala, keď boli predavačky a ostatný personál vyobliekaní v rôznych kostýmoch. Bolo to veľmi milé, všetci mali dobrú náladu a nikto nefrflal, ani keď stál v dlhšom rade pri pokladni. Veru by som prijala podobný zvyk aj u nás, aspoň raz do roka.
riwexi
Pamätám si z raného detstva, že v Blave bol tiež fašiangový sprievod. Robili ho študenti, ale niekedy, spravidla vždy, sa to zvrhlo na protikomunistickú demonštráciu. Napríklad na skandovanie: Kuba sí, mäso no. Potom to zakázali a už sa sprievod neobjavil ani po prevrate, čo je škoda.



 



TOPlist