Domáce kaiserky
Domáce kaiserky

Úžasné domáce kaiserky (Kaisersemmeln) videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 18. mája 2021

Chrumkavá kôrka a ľahučká striedka :-) Najlepšie raňajky sú s voňavým, čerstvo upečeným domácim pečivom! Chuť a vôňa sa s obchodnými nedá porovnať.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/05/uzasne-domace-kaiserky-kaisersemmeln.html?m=1

17 ks
porcií
20 minút
na 210 °C
Úžasné domáce kaiserky (Kaisersemmeln) (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
1 kg
450-500 ml
200 ml
50 g (82 %)
21 g čerstvé
1 PL
1 PL
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    V miske si najprv lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Pridáme tekuté maslo a v 2 dl mlieka napučané droždie. Vodu pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré ešte s trochou múky vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme rôzne semienka na posyp, ale nie je to nutné :-) Ďalej trochu vody na potretie žemlí pred pečením a aj mištičku vody, ktorú dáme na spodok rúry počas pečenia. Z mištičky sa počas pečenia voda vyparuje a od toho budú naše žemle príjemne chrumkavé a aj sa oveľa ľahšie nadvihujú pri pečení :-)

  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 17 rovnakých častí a každý kúsok ešte raz krátko vymiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 10 minút oddychovať.

  4. 4

    Po uplynutí času bochníčky vyvaľkáme a formujeme / ručne skladáme do tvaru kaiserky. Najlepšie je pozrieť si presné skladanie vo videu, lebo hoci veľmi rada vypisujem postupy, to skladanie fakt neviem opísať :-) Napokon hotové kaiserky pokladieme obrátene na pomúčenú dosku a necháme takto 20 minút podkysnúť. Vzorom nadol sa kladú preto, aby pri podkysnutí nezmizol ;-) Za tento čas rozohrejeme aj rúru na 210 °C a dáme do nej aj mištičku s vodou, najlepšie už s horúcou, aby začala vrieť, kým sa rúra rozohreje na 210 °C.

    Úžasné domáce kaiserky (Kaisersemmeln) (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Žemle pokladieme na suchý plech, potrieme poriadne vodou a pofŕkame aj plech. Posypeme podľa voľby semienkami a dáme piecť do rúry na 20 minút. Vlastne pekne do zlatista :-) Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trochu inak.

  6. 6

    Kaiserky sú výborné, ľahučké a zvonka chrumkavé :-) Verím, že skúšku neoľutujete! Moja rodinka sa vždy poteší keď upečiem k raňajkám takéto čerstvé pečivko. Prekvapte aj vy vašich doma s čerstvo upečenými kaiserkami! Prajem dobrú chuť!

    Úžasné domáce kaiserky (Kaisersemmeln) (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

kucharka
Ako vždy krása, hneď by som si dala... určite urobím.
Len sa chcem spýtať : o ktorej ráno vstávaš a kedy vstáva tvoja rodina, keď im pripravíš toto na raňajky? :-))
cesminaz
@kucharka (18.5.2021 17:10)

:-))) Vstávam väčšinou okolo 6tej :-) Raňajkujeme všetci spoločne až okolo 9,30-10h , takže mám dosť času na prípravu čerstvého pečiva :-) Ale to je momentálne len cez víkendy, keď sme doma všetci. Cez týžden, ked je škola a aj manžel ide do práce, tak to nie je možné. No cez koronu, ked sa nechodilo nejaký ten čas ani do školy ani do práce, tak som veru aj 2-3x do týždňa upiekla čerstvé pečivo :-) Buď tie Salzstangerl alebo tieto Kaiserky. Ked sú moji doma, tak si dlhšie pospia a ja zatial kludne v kuchyni pripravím raňajky ;-P Vždy sa velmi tešia domácemu pečivu, čerstvo upečené, jemne chrumkavé chutí najlepšie! Vždy zjedia naraz aj po 3 kusy :-) Pekne pozdravujem.
45678
@cesminaz (19.5.2021 05:50)

Ach, @Cezminaz ,idem sa Ti "pochváliť", som sa rozhodla, že upeciem kaiserky podľa Teba, no pôvodne som sa do nich pustila poobede. Keď už mali ísť do rúry, zrazu bum bác, vypadla elektrika, sused roztrhol vedenie, tak som vybehla zistiť situáciu, vraj za dve hodiny. Napadlo mi strčiť plechy aj s cestom do chladničky, ktorá samozrejme tiež čušala potme... Elektriku spustili o 4hodiny!!!ja som medzi tým musela odísť a tak cesto tam bolo do rána, neveriacky som nazrela a čuduj sa svete, kaiseriska už div z plechov nevybehli, tak som zapla rúru a upiekla, Super sa vydarili:-) obrovské, ľahučké, ale po vzore ani stopy ha ha, možná nabudúce nechám do rána dolu hlavou, ale zopakujem, večer pripraviť, ráno piecť. Vďaka, za recept, chuťovo vyhovuje:-)
cesminaz
@mariamka (22.5.2021 06:45)

Dobre ránko milá @mariamka :-) No to budú ale parádne víkendové raňajky! Držím palce, nech sa ti pekne podaria :-) Ozvi sa potom.
1x haji
cesminaz
@45678 (20.5.2021 17:21)

Zdravím milá @45678 :-) Tak to si fakt pochodila :-) ale poviem ti, že občas sú takéto skúsenosti v kuchyni užitočné. Dozvieme a naučíme sa niečo nové :-) ako napríklad v tvojom prípade, že to žemliam dokonca aj prospelo ;-)) Nabudúce vyskúšam aj ja, som velmi zvedavá na výsledok :-) Pozdravujem a vdaka za správu.
1x 45678
mariamka
ani som neverila, ale fakt sa podarili, postriekané, pofŕkané, rúra neposlúcha, tak zhora, zdola, domotane, celkom pekné, čo myslíš @cesm ínka ? raňajky ako vyšité dakujeme :))


cesminaz
@mariamka (22.5.2021 08:39)

No tie sa ti veru celkom pekne podarili :-) Ja som dnes lenivá na prípravu takýchto raňajok :-) Dnes som ako to počasie... u nás prší. Srdečne pozdravujem milá @mariamka a vdaka za tvoju odozvu, som rada, že žemle chutia :-)
atina1947
Premuzu svoji lenost a upecu pristi tyden pro vnoucata, byla by skoda aby neochutnali domaci kaiserky. Uz slysim jak se bude postupne ozyvat babicko ja si pridam jeste jednu.
vickye1
Dakujeme sa perfektny receptik. Myslite zienky ze by to mohlo fungovat aj s celozrnnou mukou?
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Spravila SIM polovičnú dávku a výsledok nam velmi chutil. Servirovala som ich s grilovaným hamburgermi.
Jednoduchy recept len musím viac pracovat na tvorenie tej krasne forme týchto zemli. Dakujeme za recept.
9153_1670018805 - profilový obrázok
pn
pn
Môžem tie kajzerky vytvarovať,dať do chladničky cez noc a ráno upiecť???
Voňajú až sem
cesminaz
@atina1947 oplatí sa ich upiecť🙂 @vickye1 určite to pôjde aj s celozrnnou, nieje problém. Robím z rôznych múk, ale občas je lepšie ich trochu kombinovať. Povedzme 700g celozrnnej a 300g bielej hladkej. @ojv vdaka za odozvu, som rada že chutili🙂 @pn neviem lebo ešte som ich tak nerobila. Ak myslíš tak skús a napíš ako sa ti podarili👍
voyager
Skvelý recept, vôňa pečiva dom rozvoňala a miznú len tak s masielkom, pretože viac netreba. Ďakujem:-)
evelina1308
No, ja som sa zastavila hned na zaciatku,lebo mi ani nechce napucat drozdie😅 neviete prosim poradit ako to treba spravit spravne? Drozdie mam cerstve z lidlu a mlieko 1,5%. Vdaka 🤗
cesminaz
@evelina1308 (12.3.2023 08:20)

🙂 Zohrejete mlieko na stredne teplé, dáte 1kl cukru, rozmiešate a rozdrobiíte doňho aj droždie. Dobre ho lyžicou v mlieku rozmiešate a potom čakáte kým začne bežať🙂 Mlieko nesmie byť vžiadnom prípade horúce, ale ani príliž studené. Dajte vedieť výsledok.