Domáce kaiserky

mysiacik - fotkamysiacik, 12. novembra 2017
Domáce kaiserky
Foto: mysiacik

Suroviny

3 šálky
1,5 šálky vlažná
1 KL
1 PL
0,5 dcl
2 KL
7 g
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Z múky, vody, droždia, soli, cukru, oleja a dvoch lyžičiek ľanových semienok si vypracujeme cesto a dáme na teplé miesto vykysnúť.

  2. 2

    Keď je vykysnuté, preklopíme si ho na pomúčenú dosku a pomaly si "odždibujeme" z cesta a tvoríme si malé bochníky, ktoré si ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  3. 3

    Takto necháme podkysnúť asi 15 minút, zoberieme si nožík namočíme si ho do vlažnej vody, aby sa nám cesto na nôž neprilepovalo a zarezávame do bochníkoch hlboké zárezy.

  4. 4

    Nakoniec potrieme vodou, v ktorej máme roztopenú soľ, posypeme sezamom a ľanovými semienkami, necháme chvíľu podkysnúť a šup do rúry, na 5 minút rozohriatej na 200 stupňov, potom stiahneme na 180 a kaiserky dopečieme, až kým nemajú krásnu hnedkastú farbu, vytiahneme a necháme vychladnúť

Diskusia k receptu

arnilka
máš veľmi pekné a vydarené pečivo :-) kaiserkami by som ho však nenazvala, len preto, že je robené narezaním na povrchu. kaiserky obsahujú v ceste rozhodne mlieko a čerstvé maslo, ktoré v tvojom recepte chýba. ide o veľmi chutné tradičné rakúske pečivo z hladkej bielej múky, ktoré sa vo viedenských pekárňach aj dnes vyrába ručne, ručne tvaruje, je hladké bez semienok v tvare hviezdice, na povrchu chrumkavé, vo vnútri mäkkučké. aj samotné kysnutie na plechu má svoje špecifiká, kysne hviezdicovitou stranou nadol, potom sa otočí a upečie.
 de.wikipedia.org/wiki/Kaisersemmel...




haji
Jsi šikulka, krásně se ti povedly! Pro mě nemusí být motané, hlavně že jsou! a do chrumkava upečené!
ubka
@arnilka ,ďakujem ti za pridanie videa o príprave kaiserky,je to relatívne pracne :-)
@Mysiacik ,pečivo máš vydarené,aj keď nie sú práve kaiserky,isto by mi chutili:-)
lexi
Uz aj ich idem upiect. Mam rada chutne a jednoduche recepty, a toto urcite zodpoveda mojmu standardu. Dakujem!!!
arnilka
@Mysiacik , ved som tvoje pečivo pochválila!!! zo špaldovej múky je príprava náročnejšia a chuť oriešková. o kaiserkách som písala preto, aby si sa niečo nové dozvedela. bola som v septembri vo Viedni a ich kaiserkám sa fakt nič u nás predávané nevyrovná. najlepšie chutia, ked sú ešte vlažné. všimni si, že v pridanom videu pekár namáča cesto na kaiserky v zmesi múky a škrobu v pomere 1:1, to kvôli tomu, aby sa nelepilo na plechu na pečiaci papier a mohlo kysnúť na tvare hviezdice hore dnom. Sú aj jednoduchšie spôsoby tvarovania, pod receptom @Babkamt na kaiserky nejaká varecháčka pridala názornú fotku a v tescome zas predávajú raznice v tomto tvare.

celkom určite si veľmi šikovná :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-kaiserky-fotorecept/4529...