Domáce kaiserky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 8. októbra 2013
Domáce kaiserky (fotorecept)
Foto: babkamt

V obchode som natrafila na formu na kaiserky. Hneď som ju vyskúšala. Na obale bol aj recept na kaiserky. Dnes sme mali k obedu Zobraziť celý popisV obchode som natrafila na formu na kaiserky. Hneď som ju vyskúšala. Na obale bol aj recept na kaiserky. Dnes sme mali k obedu fazuľovú polievku a kaiserky namiesto slížov.

10-12 minút
na 220 °C

Suroviny

250 g
125 g
125 g
300 ml
25 g
15 g
10 g
5 g
Na posypanie:
1 ks (na potretie cesta)




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny. V tom som zistila , že nemám doma čerstvé droždie . Tak som požila 7 g sušené droždie. V surovinách mám písané čerstvé droždie podľa receptu priloženého k tvorítku kaiseriek.

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začala som s vážením múk. Odvážila som 250 g pšeničnej múky hladkej T650,

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    125 g ražno - pšeničnej múky,

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    125 g polohrubej výberovej múky. Múku som preosiala aj so soľou . Spravila som v múke jamku , do ktorej som dala 1 čl cukru a vysypala som jedno vrecko sušeného droždie. Ohriala som si 300 ml mlieka , v ktorom som rozpustila 25 g masla.

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zarobila som cesto. Hneď som s ním pracovala ďalej .

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozdelila som ho na 12 častí.Jeden som odvážila . Mal 75 g.Z každého som spravila guľku. Uložila som ju na plech vystlaný fóliou na pečenie.

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na plechu som guľky sploštila. Zakryla som ich utierkou a nechala 10 minút odpočívať.

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 10 minútach som tvorítkom spravila zárezy. Cesto už vyzerá ako kaiserka. Otočila som ich zárezmi dole a nechala 15 minút kysnúť.

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 15 minútach som ich znovu otočila zárezmi hore. Natrela som ich nie vajíčkom ale len bielkom , ktoré mi zostalo z iného receptu.Posypala som ich ľanovými a sézamovými semenami . Nakoniec som pridala morskú hrubozrnnú soľ.

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rúru som vyhriala na 220 °C. Piekla som ich asi 12 minút.Treba sledovať rúru . Čas pečenia je len orientačný, lebo každá rúra inak pečie.

    Domáce kaiserky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

eviana
...ale že aké sú chutnučké, krása :)
afataga
nadherne su, ako malovane, len nechapem bod 8, naco sa prevracaju a potom znova naspat?
egresik
Ak mate doma krajac na jablka, tak vie napodobnit pouzitu vykrajovacku ;)
angast
Izka , hod sem tvoj recept na tohliky. este som to nejedol.
mariamka
pjekne udelatko :) a kaiserky ako vymalovane, kde ste to zdobitko kupili?
salinka
Prekrásne pečivko! Ja som niekde v obchode ten kaiserovník aj videla, len som nevedela, čo s ním:-)
babkamt
Na túto formičku som natrafila v Hypernove. Stála 2,50 eu . Ďakujem za komentáre.
dogagador
@babkamt : som sa vratila zo sluzby a nemozem odtrhnut oci od Tvojich kaiseriek....ja ich mam strasne rada, len mi chybal recept na ne...
pusta
@babkamt , boduješ ako vždy, kaiserky máš nádherné, za 5***** a niet čo dodať :-)))
babkamt
@afataga tak bolo v recepte písané a ja som ho presne dodržala. Myslím si , že kvôli tomu , aby pri kysnutí nevybehli moc hore.
@mariamka hľadaj v oddelení domácich potrieb v supermarketoch. Padol mi do oka cestou k pokladni .
@dogador pri cene kaiseriek v obchode sa oplatí si ich upiecť doma. V mnohých obchodoch kúpiš predpečené .Nie čerstvo spravené cesto . Tie sú chutné , kým sú teplé . No vychladnuté ... @pusta ďakujem za hviezdičky.
@salinka na obrázku boli kaiserky , takže som hneď vedela na čo ho budem používať :-)
@milo60 , @riuska9 vedela som , že naši varecháči vedia , kde sa dá kúpiť , promtne poradia.
kika1212
nádherné 5x*, formička zaznačená v debilníčku, poobede sa po nej poobzerám, máme ich radi, len som sa tiež pozastavila pri tom otáčaní na druhú stranu, určite to má svoj význam, ako si už hore vyššie vysvetlila, zaujímavé:)
mia2404
fantázia , vyzerajú lepšie ako tie z obchodu :-)
julica
A nie je podstatou kaiserky to, ze sa zapletie z valceka?
mirkamt
Jééj, krásne kaiserky sa ti podarili @babkamt . Kaiserky máme radi, takže hádam niekedy urobím, hoci som v pečení začiatočníčka... a ešte objaviť v obchode formičku ;-)
babkamt
@julica nie , to čo ty opisuješ sú pletienky , uzle.
@sonulienka ďakujem za tvoje ocenenie a hviezdičky.
@mirkamt tiež sa volám Mirka a sedí aj to mt :-) Sme menovkyne. Nevadí , že si začiatočníčka. Len treba nabrať odvahu a pustiť sa do pečenia.
irenaw
dnes už druhý tvoj recept, čo som si poškriabala monitor ;-)))
babkamt
@irenaw ďakujem , že si otvorila môj recept.Monitor trpí aj u mňa :-)
@trubica Pozrela som si video. Je to naozaj výborná pomôcka v kuchyni. Prijala by som ju.
pusta
krásne kaiserky si napiekla, dole klobúk pred tvojou šikovnosťou :-)
5*****
amelie
@babkamt , je to jednoducho nádhera:-)* ale ak tie tvorítka nezoženiem, postačí aj nôž a ruky, však?
babkamt
@amelie jasné , že ti stiačia ruky a nožík :-)Všimni si link , čo pridala @trubica.Ona tvaruje žemle s vykrajovátkom na jablká.
@pusta to len to tvorítko im dalo správny tvar.
nika72
no nádherné žemličky jak z obchodu,len sa zahryznúť do nich uložené a vysoko ocenenééééé 1*****
babkamt
@nika72 Teší ma tvoje hodnotenie žemlí.Upeč , potom napíš , či si bola s receptom spokojná.
solikoo
Pred par dnami som dostal tuto formicku na kaiserky. Skusal som to podla receptu ale boli tvrde a moc hutne..... potom som recept zmenil a na druhy den boli stale meke a fajnove..... napadlo ma spravit kaiserky podla thang zhong metody tak zajtra uvidim ako to dopadne ...... a ked to bude super tak pridam fotorecept na kaiserky-thang zhong :-)
krtenko
My máme kaiserky velmi radi,hlavne deti.recept určite vyskúšam vyzerajú super
mirkamt
Kedže mám dcéru kaiserkovú závisláčku, konečne prišiel rad na tieto domáce kaiserky. Robila som rovno z dvojitej dávky, namiesto pšenično-ražnej (nemala som), som použila ražnú múku a kaiserky nám chutili. Nepochybovala som, že budú dobré, ale pri prvom zahryznutí ma priam potešili, aké boli mäkučké a lepšie ako z obchodu. Rodičom som dala 5 na ochutnávku a práve som dojedla poslednú z 24 upečených. Vďaka, @babkamt za jasne napísaný receptík ;-)
mirkamt
Ešte som zabudla dopísať, že tvorítko som zatiaľ nekúpila, zárezy som urobila nožíkom a podobali sa na kaiserky ;-)
babkamt
@mirkamt ja tiež zvyknem meniť múky podľa toho, čo mám doma. Teší ma, že si recept vyskúšala a hneď z dvojitej dávky:-) To vôbec nevadí, že nemáš tvorítko. Poslúžil ti aj nožík. Hlavne, že ti chutilo. Ďakujem, že si sa ozvala.
kimlo
Sú výborné! Z vonku chrumkavé, vnútri krásne mäkké... vďaka za recept, určite som ich nerobil posledný raz...


babkamt
@Kimlo (14.5.2016 16:30)

Jej, ale si ma potešil, že si oprášil môj starý recept. Vydarili sa ti lepšie ako mne:-) To, že si recept oprášil a hlavne, že si s ním natoľko spokojný, že ho budeš robiť aj nabudúce, mi dodá silu a chuť pridávať recepty. Tvoje vyzerajú prudko jedlé. Ďakujem za pridanú fotku. Hneď by som si dala jednu na raňajky:-)
tiginko
ja som ich tiež robila minulý víkend, a chuťovo sú výborné. Len ich nemám také pekné ako Kimlo. Tak tvorítko nemám, ale to je najmenej. Mne sa vidí, že im škodí to pretočenie po urobení zárezov. Dovtedy boli krásne napuchnuté a potom už zostali také trochu sploštené. Ale je pravsa, že tento zvláštny postup som si všimla už aj pri inom recepte na kaiserky. @kimlo ty si ich tiež otáčal? Lebo máš ich pekné bacuľaté


kimlo
@Tiginko (15.5.2016 08:27)

Áno, otáčal som ich, držal som sa presne receptu, akurát miesto pšenično-ražnej múky som dal len ražnú. A trocha dlhšie som ich nechal na plechu kysnúť...
tiginko
ja som tiež dávala 125g ražnej ako ty... OK, nabudúce im dám dlhšiu pauzu na plechu aj ja, uvidíme, či sa polepšia
babkamt
@Tiginko (15.5.2016 08:27)

Ako vidieť podľa tvojej fotky, ide to aj bez tvorítka. Stotožňujem sa s @Kimlo , že ich po otočení treba nechať dlhšie kysnúť. Recept a postup s otáčaním bol priložený k tvorítku. Prvý krát sa snažím presne dodržať postup. @Mitajita máš ich ukážkové. Tiež ma zaujíma recept na tie tvoje, nepridáš ho? @Katka78 ak vyskúšaš, ozvi sa, či sa ti vydarili.
zuzanka1367
Mne nebolo včera vôbec loziť na Varechu, ja som nevydržala a skúšala tiež :) kedže by sa dal točiť o mne dokument : Posadnutá kváskom :) samozrejme, že som na miesto droždia dala žitný kvások, nedoliala mlieko, ale vodu zo stečeného jogurtu, kysli krásne a teraz k bodu 8, prevracaniu kaiseriek, neprevrátila som ich lebo som bola zvedavá, čo sa stane, No stali sa z nich žemličky, tam kde som ich stlačila (bez tvorítka, len ohnutou stierkou ) sa pri pečení nadvihli a jemne praskli, otvorili sa. Na chuti im to neubralo, ale už nevyzerajú ako Vaše, kaiserkoidne. Takže bod 8 slúži na to, aby sa moc nenadvihli, trochu ich ti skrotí v rúre. Za recept Ti @babkamt pekne ďakujem a nabudúce budem poslušná a prevrátim :)


tiginko
beriem si ponaučenie od vás všetkých a teším sa na najbližšie kaiserkopečenie :-)
mijaita
@tiginko @babkamt já mam dojem, že takový receptů je tu spousta, ani by me nenapadlo přidávat další :-) Nějaký recept na housky a do testa pridavam bylinky a umotam jako kaiserky
katka78
@babkamt veru vydarili sa :-) Chutné sú, dobre, že @kimlo pripomenul starší recept! Spravila som ako aj on s tiginko, teda dala celo-ražnú miesto pšenično-ražnej. Inak kto nemá to tvorítko, alebo krájač jabĺk, tie oblé zárezy sa dajú veľmi jednoducho a pekne robiť obyčajnou polievkovou lyžicou. Potom je aj starý spôsob - prekladanie cesta.


Ja som dnes skúsila oboje, s lyžicou je to ultraľahké, na prekladanie som grambľavá :-). Ďakujem pekne za recept, aj za jeho pripomenutie!


haji
@Katka78 (16.5.2016 20:14)
Katy, máš je oboje krásné, takové překládání jsem ještě neviděla a jen z pohledu mám zasukované všechno, nejen packy. Jsi šikulka! Tleskám!
tiginko
Katuška máš ich veľmi pekné a nehovor, že si grambľavá, lebo aj prekladance máš krásne. Podľa mňa je to tak ako hovorí @mijaita - recepty sú takmer navlas rovnaké, ide len o prevedenie. A ona ich tuším veru klasicky motá/prekladá
katka78
@Haji @Tiginko ďakujem, no mám na tých prekladaných všelijaké kopce, ale keď sa vám páčia, tak dobre teda :-) Inak dodatočne som našla aj video, možno niekomu aj to pomôže


babkamt
@Zuzanka1367 (16.5.2016 12:02) Ty si ich vylepšila kváskom. Prevracanie má v tomto postupe svoj význam, aby kaiserky udržali predtlačené ryhy. Pri pohľade na tvoj výtvor nevidím dôvod k nespokojnosti. Sú krásne, baculaté. Ďakujem za fotku:-) @Kimlo veru si spustil svojim príspevkom kaiserko mániu, za čo ti ďakujem. @Tiginko so mnou tiež občas čerti šijú. Zbadám recept a hneď ho musím vyskúšať:-) @Mitajita pečivo sa dá ochutiť rôznymi bylinkami a pokaždé je iné. @Katka78 výborný nápad robiť ryhy polievkovou lyžicou. Určite je to menej pracné ako prekladanie. Mnohým sa návod zíde. Ďakujem za jeho pridanie. A teraz k pečivu - mýš ich krásne, krajšie ako od pekára. Si šikulka. @Tiginko Mijaita ich pracne prekladá. Obdivujem ju za trpezlivosť @Katka78 vo videu, čo si pridala ich pán prekladá, potom obráti a dlaňou spľaskne.
haji
@Katka78 (16.5.2016 20:55)
Díky, Kati, za video. Mně nepomůže ani svěcená voda! Zaplétání, splétání, vyvalování a krájení na stejné dílky - tyto dovednosti prostě nemám zapleteny v DNA. A kde nic není, ani smrt nebere. Pravda veliká. Mohu jen hledět, šoupat nohama, tiše závidět a sem tam potrénovat bez valných úspěchů. Komu čest, tomu čest a ten kdo umí je král!
veronikkka
@katka78 , dobre som sa zasmiala :-)
to video, čo si pridala, mám dávnejšie stiahnuté tiež, ked som ho pozerala po prvýkrát, zdalo sa mi zložité, dala som si ho so zastavením a zistila som, že opak je pravdou a prekladanie týmto starým spôsobom veľmi ľahké. odvtedy kajzerky ináč nerobím, žiadne tvorítko nie je potrebné. už robím len tak, ako je na videu , ručne a šikovne to ide :-) dievčence, nebojte sa toho, skúste!
@katka78 , dakujem :-)!
veronika353
Já jsem pekla kaiserky podle receptu od @pusta Domáce kaiserky s makom a zapletala jsem je taky podle tohoto receptu.Ale toto pletení na videu od @Katka78 se mi zdá být jednodušší a rychlejší.Musím to někdy vyzkoušet :-)
babkamt
@kimlo (21.8.2019 21:25)

Kamarát, tvoje pečivo je ako maľované.Si chlap vhodný ako sa vraví do koča i do voza. Vieš variť, piecť, zavárať, šikovne sa obracať v kuchyni:-) Dámy, ktorá by chcela mať takého chlapa doma? Ja by som sa mu potešila:-)Posielam ti pozdrav.
matvejka
@babkamt (23.8.2019 08:33)

Napečené, sú výborné, len ich nemám také bucľaté. Piekli ste ich teplý vzduch, či len horný a dolný ohrev? Dakujem
bekla
@anilah (8.10.2013 17:57)

Ma ich v ponuke TESCOMA, vyborna praca s touto formou...