Čokoládová torta
Čokoládová torta

Kubánska torta videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 30. septembra 2023

Kubánska torta s jemným kakaovým korpusom, výbornou parížskou šľahačkou, ríbezľovým lekvárom a čerstvými banánmi. Perfektný zákusok, ktorý chutí všetkým milovníkom čokolády.

10 -12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
110 g (alebo práškový)
3 PL vlažná
3 PL (slnečnicový alebo repkový)
110 g
20 g
Parížska šľahačka:
300 ml (40 %)
130 g
Poleva:
200 g
2 ČL
Okrem toho:
3-4 ks




Postup

  1. 1

    Parížsku šľahačku je potrebné pripraviť deň vopred. Smotanu zohrejeme v hrnci, ale nesmie celkom vrieť. Vypneme sporák. Pridáme nalámanú čokoládu a dôkladne rozmiešame. Keď je čokoláda rozpustená v smotane, necháme ju vychladnúť. Potom preložíme do chladničky a necháme najlepšie cez noc, 12 hodín odležať.

  2. 2

    Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme so 60 g cukru, 3 PL vlažnej vody, pridáme olej a došľaháme.

  3. 3

    Bielky jemne vyšľaháme, potom pridáme 50 g cukru a došľaháme dotuha.

  4. 4

    Múku spojíme s kakaom a polovicu jemne zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Pridáme polovicu vyšľahaného snehu. Pridáme druhú polovicu múčno-kakaovej zmesi a na záver opatrne po častiach zapracujeme zvyšný sneh.

  5. 5

    Cesto dáme do formy (s priemerom 20 - 22 cm) vystlanej papierom na pečenie a pri 180 °C pečieme asi 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme, potom opatrne oddelíme nožom po bokoch.

  6. 6

    Vychladnutý korpus potrieme ríbezľovým lekvárom. Banány olúpeme, prekrojíme po dĺžke, poukladáme vedľa seba na korpus.

  7. 7

    Vychladenú čokoládovú smotanu vyšľaháme opatrne, aby bola hladká a tuhá ale nie zrnitá. Natrieme ju na banány na korpuse. Povrch rovnomerne uhladíme a tortu dáme stuhnúť do chladu.

  8. 8

    Na stuhnutú tortu nalejeme rozpustenú schladenú čokoládu zmiešanú s kokosovým olejom. A opäť necháme stuhnúť v chlade. Môžeme ľubovoľne dozdobiť.

  9. 9

    TIP: Ak použijete na korpus formu s väčším priemerom, bude korpus nižší. V takom prípade odporúčame pripraviť viac parížskej šľahačky. Na 400 ml smotany treba aspoň 150 - 160 g čokolády. Ak pripravíte parížskej šľahačky viac, môžete ňou potom tortu ešte dozdobiť pomocou cukrárskeho vrecka so špičkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia