Chrumkavý tenučký börek (Sigara börek/böreği) videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. novembra 2021

Najjednoduchší börek, ktorý máte hotový za pár minút! Svoj názov dostal podľa svojho tvaru, ktorý sa podobá na cigaru. ? Fantasticky chutný, vysmážaný tenučký Zobraziť celý popisNajjednoduchší börek, ktorý máte hotový za pár minút! Svoj názov dostal podľa svojho tvaru, ktorý sa podobá na cigaru. ? Fantasticky chutný, vysmážaný tenučký börek, ktorého plnky sa dajú podľa chuti obmieňať :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/11/sigara-borek-chrumkavy-borek-za-par.html?m=1

Chrumkavý tenučký börek (Sigara börek/böreği) (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

cca.350 g (Yufka)
150 g (turecký syr)
150 g (na strúhanie)
1 zväzok
Na potretie:
1/2 dl
1/2 dl
Na vysmážanie:




Postup

  1. 1

    Na tento börek použijeme Yufku, alebo vami dostupné filo cesto. Ja som použila na trojuholníky pokrájanú Yufku, ktorá je určená na Sigara börek? Ak viete kúpiť len okrúhle cesto, tak ho jednoducho pokrájajte na trojuholníky?

  2. 2

    Na plnku si zmiešame nastrúhaný syr, pomrvený turecký syr a pokrájanú cibuľkovú vňať. Ak je syr málo slaný, tak treba trocha aj osoliť. Na potretie cesta pred zavinutím si pripravíme mlieko a vodu. Cesto od toho trochu zvlhne a bude sa dať aj pekne zavinúť ?

  3. 3

    Nakrájané cesto (trojuholníky) natrieme pomocou štetca poriadne mliekom, dáme plnku, 2 boky zahneme dovnútra a skrútime na tenko ako cigaru? Pre lepšiu predstavu si pozrite moje video.

  4. 4

    Börek vysmážame v dostatočnom množstve oleja do zlatista. Po upečení vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk?

  5. 5

    Börek sa výborne hodí k polievkam, ale aj ako slané pohostenie k čaju, alebo ku káve? Tak či onak, börek chutí fantasticky a skúšku určite neoľutujete! Prajem dobrú chuť!

    Chrumkavý tenučký börek (Sigara börek/böreği) (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Hmm to musí být velká dobrota! Mně by určitě chutnalo, ale jak znám svůj žlučník... tak se i dívám s opatrností. Hezky si je doma rozmazluješ, milá Cesmínko! Krásný víkend k vám!
cesminaz
@haji (26.11.2021 17:04)

Vdaka milá @haji :-) No ano, to už musí každý vediet sám či môže vysmážané. Občas určite neuškodí, ale ked má človek už problém so žlčníkom, tak to je už iná vec. Ja ho už zopár rokov nemám😊😁 Pekný den ti prajem.
sovka62
Ochutnala som nieco, co vyzeralo podobne, na Cypre. Podavali ho k polievke z cervenej sosovice.
Boli mensie ako tvoje, asi ako mensi prst a mozno to bolo pricinou, ze boli tvrde ako kost.
Ochutnali sme a nechali tak.
Ale tie tvoje by som rada vyskusala. Neviem preco sa u nas neda kupit to filo cesto, ked dovazame kopu nezmyslov z celho sveta. Urcite by ho privitalo vela gazdiniek, ved len taka baklava....
cesminaz
@sovka 62 (27.11.2021 17:54)

Milá @sovka ja čo som doteraz jedla tento börek, bol všade skvelý a nikde nebol ako kosť😅 Garantujem ti, že tento börek je len príjemne chrumkavý a to zväčša len na okrajoch. Vo vnútri je mäkučký a vláčny👍 Toto cesto nieje na baklavu, je to hrubšie cesto. Baklava je celkom z tenučkého. Prirovnala by som ho skôr k tortile, len tá je ešte trochu hrubšia🙂 Turci predávajú v obchodoch extra tenučké cesto na baklavu a extra trochu hrubšie cesto na börek. Majú tam aj tortilu/dürüm, ale tá je pravdaže ešte o niečo hrubšia... Ked budeš mať možnosť milá @sovka tak určite vyskúšaj, je to velká dobrota! Pozdravujem😊


zinnajdha
Možno by sa to mohlo podariť s lavašom, keďže u nás nedostať cesto Filo...?
renulienka
@cesminaz , toto je taky rychly a chutny recept,ze stoji za vyskusanie, vdaka, este ma ziaden recept od Teba nesklamal a urcite vyskusam aj ine naplne.
cesminaz
@renulienka (30.12.2021 12:25)

Dakujem krásne za milý komentík, som velmi rada že si bola doteraz spokojná🙂 Verím, že aj tento börek ti bude chutiť, je naozaj výborný. Náplne sa môžu kludne obmienať👍 Pekne pozdravujem
renulienka
@cesminaz (31.12.2021 21:07)

Ja som to asi zle napisala. Uz som ho vyskusala a je to rychly a chutny borek. Cesto sa da objednat,mne ho doniesla neter z Bratislavy. Tvoj pita chlieb, Kokostar, kuraci kebab, tuniakove pizza slimaky....su uz nasimi stalicami. Este raz pekne dakujem, prajem vsetko dobre v novom roku a pozdravujem.
cesminaz
@renulienka (1.1.2022 06:45)

Tak to ma teší, že si už vyskúšala a že chutí🙂 A som velmi rada, že sa u vás niektoré moje recepty udomácnili. Dakujem krásne za prianie a želám aj ja tebe a rodinke všetko to naj v novom roku🥰




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia