Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové fotorecept

dobizu - fotkadobizu, 30. augusta 2010
Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept)
Foto: dobizu

Aj vy ste zaskočení chladnými vrtochmi počasia? Mám tu pre vás niečo na pozdvihnutie nálady!!! Tieto jabĺčka pekávam, keď na dvere klope pani Zima. Zobraziť celý popisAj vy ste zaskočení chladnými vrtochmi počasia? Mám tu pre vás niečo na pozdvihnutie nálady!!! Tieto jabĺčka pekávam, keď na dvere klope pani Zima. Sú fantastickým spestrením chladných večerov. Recept som si skombinovala sama podľa chuti a inšpirácií z iných receptov či relácií o varení. Tým, že som tam použila bezlepkové piškóty, je vhodný aj pre celiatikov. Doteraz som ho však robila s obyčajnými detskými piškótami.

4-5
porcie
60 minút
príprava
50 minút
na 150-180 °C

Suroviny

5 ks
Plnka:
2 ks
2 PL
100 g
100 g
100 ml
1/4 KL
Sneh:
2 ks
5 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny.

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orechy (môžete použiť lieskové aj vlašské - kto má aké radšej) a detské piškóty najemno pomelieme a zmiešame.

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jabĺčka ošúpeme, prekrojíme na polovicu, vyberieme jadrovník a uložíme na pekáč alebo zapekaciu misu vyloženú papierom na pečenie (ja mám poteflónovaný pekáčik, tak som nemusela použiť papier na pečenie). Pokropíme ich vodou a dáme do vyhriatej rúry na 15-20 minút pri teplote 150 stupňov predpiecť (jabĺčka trochu zmäknú).

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si vymiešame do peny žĺtky, práškový cukor, vanilkový cukor a škoricu.

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K žĺtkovej pene postupne primiešame pomleté orechy s piškótami a mlieko.

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mlieko pridávame postupne podľa potreby, aby sme nemali príliš riedku plnku. Ak je plnka riedka, pridáme ešte pomleté piškóty, ak je tuhá, zriedime mliekom.

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jabĺčka vyberieme a pomocou lyžičky naplníme pripravenou plnkou. Dáme naspäť do rúry a pečieme, kým plnka nezružovie (asi 15 minút pri tej istej teplote).

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme práškový cukor. Sneh musí byť lesklý a hustý, aby sa nám dobre zapiekol.

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jabĺčka vyberieme a na každé dáme pomocou lyžice snehovú "čiapočku". Jabĺčka dáme ešte do rúry zapiecť (asi na 10 minút) - pozor, nie prudko, ku koncu už len zasušíme.

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové jabĺčka vyberieme a ešte horúce podávame. Môžeme ľubovoľne ozdobiť, ja zvyknem pofŕkať rozpustenou čokoládou. K týmto jabĺčkam pripravujem aj výborný čaj zo škorice a klinčekov (pridám do mojich receptov, tak sa môžete inšpirovať :-)), ktorý tiež zahreje nielen telo, ale aj "skrehnutú" dušu. Prajem dobrú chuť!

    Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

majkas
vyzera to vyborne, hned ukladam:)
len sa chcem spytat ta bielkova ciapocka sa za tych 10 min prepecie? ci sa len zvrchu zapecie a vo vnutri je taka makka?
evanaaa
Dobrý, jednoduchý dezertík, páči sa mi, musím vyskúšať.
jerica
Nápad ktorý sa cení , jabĺčka s plnkou , klobúčikom s penou , prima chuť , tak čo dodať , len ísť do záhrady pozbierať jablká a pustiť sa do toho , mať rozvoňanú kuchyňu , mňamka !! Nemusím ani ukladať , rovno vytlačím na A4.
dobizu
Ďakujem, je to ozaj taký zimný recept na zahriatie!!! A máte pravdu, nádherne rozvonia celý dom!!! @majkas - tá snehová čiapočka je vnútri penovite mäkká a zvrchu zapečená - nemá byť vysušená dotvrda. Myslím, že sa to volá bezé.
babav
Vyborny napad,iste pochutka! Vyskusam,jablcka a jablckove mame radi ;-)
valeri
ukladám, vyzerajú fantasticky, jablká zbožňujem v akomkoľvek stave .....
celka
@Dobizu - Tvůj recept obsahuje samé dobré suroviny, musí to být moc dobré a je to i pěkné. Určitě tyto jablíčka upeču.
dobizu
Vďaka. @celka - určite vyskúšaj, je to taký typický jesenno-zimný recept. Keď mám ťažký deň a počasie je také pochmúrne, podvečer vždy urobím tieto jabĺčka, super sa pri nich relaxuje a debatuje s rodinou a priateľmi... K tomu dobrý čajík, kávička alebo nejaké varené vínko... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia