Zuzkine pečené jabĺčka - bezlepkové (fotorecept)

Autor receptu: dobizu

Aj vy ste zaskočení chladnými vrtochmi počasia? Mám tu pre vás niečo na pozdvihnutie nálady!!! Tieto jabĺčka pekávam, keď na dvere klope pani Zima. Sú fantastickým spestrením chladných večerov. Recept som si skombinovala sama podľa chuti a inšpirácií z iných receptov či relácií o varení. Tým, že som tam použila bezlepkové piškóty, je vhodný aj pre celiatikov. Doteraz som ho však robila s obyčajnými detskými piškótami.

4-5
porcie
60 minút
príprava
50 minút
na 150-180 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny.
  2. Orechy (môžete použiť lieskové aj vlašské - kto má aké radšej) a detské piškóty najemno pomelieme a zmiešame.
  3. Jabĺčka ošúpeme, prekrojíme na polovicu, vyberieme jadrovník a uložíme na pekáč alebo zapekaciu misu vyloženú papierom na pečenie (ja mám poteflónovaný pekáčik, tak som nemusela použiť papier na pečenie). Pokropíme ich vodou a dáme do vyhriatej rúry na 15-20 minút pri teplote 150 stupňov predpiecť (jabĺčka trochu zmäknú).
  4. Zatiaľ si vymiešame do peny žĺtky, práškový cukor, vanilkový cukor a škoricu.
  5. K žĺtkovej pene postupne primiešame pomleté orechy s piškótami a mlieko.
  6. Mlieko pridávame postupne podľa potreby, aby sme nemali príliš riedku plnku. Ak je plnka riedka, pridáme ešte pomleté piškóty, ak je tuhá, zriedime mliekom.
  7. Jabĺčka vyberieme a pomocou lyžičky naplníme pripravenou plnkou. Dáme naspäť do rúry a pečieme, kým plnka nezružovie (asi 15 minút pri tej istej teplote).
  8. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme práškový cukor. Sneh musí byť lesklý a hustý, aby sa nám dobre zapiekol.
  9. Jabĺčka vyberieme a na každé dáme pomocou lyžice snehovú "čiapočku". Jabĺčka dáme ešte do rúry zapiecť (asi na 10 minút) - pozor, nie prudko, ku koncu už len zasušíme.
  10. Hotové jabĺčka vyberieme a ešte horúce podávame. Môžeme ľubovoľne ozdobiť, ja zvyknem pofŕkať rozpustenou čokoládou. K týmto jabĺčkam pripravujem aj výborný čaj zo škorice a klinčekov (pridám do mojich receptov, tak sa môžete inšpirovať :-)), ktorý tiež zahreje nielen telo, ale aj "skrehnutú" dušu. Prajem dobrú chuť!