Orechový koláč
Orechový koláč

Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom fotorecept

cizmy - bez fotkycizmy, 1. apríla 2023
Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom (fotorecept)
Foto: cizmy

Každá rodina má svoj overený recept na tieto tradičné slávnostné koláče. U nás boli žĺtkové koláče vždy v takejto podobe – s dvomi cestami Zobraziť celý popisKaždá rodina má svoj overený recept na tieto tradičné slávnostné koláče. U nás boli žĺtkové koláče vždy v takejto podobe – s dvomi cestami a štedrou dávkou slivkového lekváru medzi nimi.

60 minút
príprava
35 - 40 minút
na 180 °C

Suroviny

Spodné cesto:
210 g
150 g
80 g
1 ks
1/2 bal.
Na potretie:
podľa chuti (kyselkavý džem)
Náplň:
230 g mleté
210 g
210 g
110 g
5 ks
štipka
Poleva:
5 ks
210 g




Postup

  1. 1

    Vypracujeme cesto z hladkej múky, kryštálového cukru, masla, jedného vajíčka a pol balíčka prášku do pečiva. Pomocou rúk cesto rovnomerne roztlačíme na dno hlbokého plechu a na chvíľu odložíme na chladné miesto, akurát pokiaľ si pripravíme suroviny na náplň.

    Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po pár minútach natrieme na cesto štedrú dávku slivkového lekváru. Cesto v podstate môžeme natrieť akýmkoľvek kyselkavým džemom, ktorý doma máme.

    Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Náplň: Vymiešame maslo s cukrom do peny a následne pridávame postupne mleté orechy a hrubú múku. V inej miske vymiešame bielky so štipkou soli, ktoré opatrne zamiešame do orechovo-maslovej zmesi. Túto náplň vylejeme rovnomerne na cesto s lekvárom a dáme do rúry piecť na 180 stupňov na 35 až 40 minút. Koláč priebežne kontrolujeme.

    Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom na polevu. Použite váš overený recept a intuíciu. Niekedy vyjde poleva lepšie, inokedy sa láme, chuť však ostáva stále lahodná. V tomto prípade sa poleva leje na koláč hneď potom, ako ho vyberieme z rúry a rýchlo putuje na chladné miesto.

    Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Neostáva nič iné, len koláč rozkrájať a vychutnať si ho v dobrej spoločnosti. Koláč je citeľne sladký, takže striedmosť a spoločnosť pri jeho konzumovaní je nevyhnutná.

Diskusia k receptu

mariamka
vyborne popisane a este lepsie upecene. musi to byt dobrotka. uz len nabrat odvahu Palec hore
1x cizmy
cizmy
@sobon @kucharka

Ďakujem za pekné slová :) U nás teda miznú veľmi rýchlo, pravdou však je, že ich robím zvyčajne len raz do roka.
cizmy
@kukulienka71 (21.4.2023 10:06)

Môže to tak byť. V podstate sú to vždy orechy, lekvár, krehké a orechové cesto. Londýnske rezy sa u nás nepiekli a aj tento recept na žĺtkové som našiel v babkinom receptári v polo-rozmazanom stave.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia