Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom fotorecept
Foto: cizmy
Každá rodina má svoj overený recept na tieto tradičné slávnostné koláče. U nás boli žĺtkové koláče vždy v takejto podobe – s dvomi cestami Zobraziť celý popisKaždá rodina má svoj overený recept na tieto tradičné slávnostné koláče. U nás boli žĺtkové koláče vždy v takejto podobe – s dvomi cestami a štedrou dávkou slivkového lekváru medzi nimi.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Spodné cesto: | |
210 g |
|
150 g |
|
80 g |
|
1 ks |
|
1/2 bal. |
|
Na potretie: | |
podľa chuti (kyselkavý džem) |
|
Náplň: | |
230 g mleté |
|
210 g |
|
210 g |
|
110 g |
|
5 ks |
|
štipka |
|
Poleva: | |
5 ks |
|
210 g |
|
Postup
-
1
Vypracujeme cesto z hladkej múky, kryštálového cukru, masla, jedného vajíčka a pol balíčka prášku do pečiva. Pomocou rúk cesto rovnomerne roztlačíme na dno hlbokého plechu a na chvíľu odložíme na chladné miesto, akurát pokiaľ si pripravíme suroviny na náplň.
-
2
Po pár minútach natrieme na cesto štedrú dávku slivkového lekváru. Cesto v podstate môžeme natrieť akýmkoľvek kyselkavým džemom, ktorý doma máme.
-
3
Náplň: Vymiešame maslo s cukrom do peny a následne pridávame postupne mleté orechy a hrubú múku. V inej miske vymiešame bielky so štipkou soli, ktoré opatrne zamiešame do orechovo-maslovej zmesi. Túto náplň vylejeme rovnomerne na cesto s lekvárom a dáme do rúry piecť na 180 stupňov na 35 až 40 minút. Koláč priebežne kontrolujeme.
-
4
Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom na polevu. Použite váš overený recept a intuíciu. Niekedy vyjde poleva lepšie, inokedy sa láme, chuť však ostáva stále lahodná. V tomto prípade sa poleva leje na koláč hneď potom, ako ho vyberieme z rúry a rýchlo putuje na chladné miesto.
-
5
Neostáva nič iné, len koláč rozkrájať a vychutnať si ho v dobrej spoločnosti. Koláč je citeľne sladký, takže striedmosť a spoločnosť pri jeho konzumovaní je nevyhnutná.
Ďakujem za pekné slová :) U nás teda miznú veľmi rýchlo, pravdou však je, že ich robím zvyčajne len raz do roka.
Vďaka za dôveru a prajem dobrú chuť!
Môže to tak byť. V podstate sú to vždy orechy, lekvár, krehké a orechové cesto. Londýnske rezy sa u nás nepiekli a aj tento recept na žĺtkové som našiel v babkinom receptári v polo-rozmazanom stave.