Orechový koláč

Žĺtkové rezy so slivkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: cizmy

Každá rodina má svoj overený recept na tieto tradičné slávnostné koláče. U nás boli žĺtkové koláče vždy v takejto podobe – s dvomi cestami a štedrou dávkou slivkového lekváru medzi nimi.

60 minút
príprava
35 - 40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vypracujeme cesto z hladkej múky, kryštálového cukru, masla, jedného vajíčka a pol balíčka prášku do pečiva. Pomocou rúk cesto rovnomerne roztlačíme na dno hlbokého plechu a na chvíľu odložíme na chladné miesto, akurát pokiaľ si pripravíme suroviny na náplň.
  2. Po pár minútach natrieme na cesto štedrú dávku slivkového lekváru. Cesto v podstate môžeme natrieť akýmkoľvek kyselkavým džemom, ktorý doma máme.
  3. Náplň: Vymiešame maslo s cukrom do peny a následne pridávame postupne mleté orechy a hrubú múku. V inej miske vymiešame bielky so štipkou soli, ktoré opatrne zamiešame do orechovo-maslovej zmesi. Túto náplň vylejeme rovnomerne na cesto s lekvárom a dáme do rúry piecť na 180 stupňov na 35 až 40 minút. Koláč priebežne kontrolujeme.
  4. Počas pečenia vymiešame žĺtky s práškovým cukrom na polevu. Použite váš overený recept a intuíciu. Niekedy vyjde poleva lepšie, inokedy sa láme, chuť však ostáva stále lahodná. V tomto prípade sa poleva leje na koláč hneď potom, ako ho vyberieme z rúry a rýchlo putuje na chladné miesto.
  5. Neostáva nič iné, len koláč rozkrájať a vychutnať si ho v dobrej spoločnosti. Koláč je citeľne sladký, takže striedmosť a spoločnosť pri jeho konzumovaní je nevyhnutná.