Živánska
Živánska

Živánska

radox1 - fotkaradox1, 9. júna 2017
Živánska
Foto: radox1

Pôvodne sa mala pripravovať v teréne, ale zlé počasie celú akciu zmarilo, tak nakoniec musela ísť do rúry. Nemal som vôbec úmysel sem tento Zobraziť celý popisPôvodne sa mala pripravovať v teréne, ale zlé počasie celú akciu zmarilo, tak nakoniec musela ísť do rúry. Nemal som vôbec úmysel sem tento recept vkladať, ale výsledok bol viac ako uspokojivý,t ak prečo nie. Každý si ju robí podľa seba, či už kombináciou s viacerými druhmi mäsa alebo dalšími surovinami, nakoľko pravá živánska neexistuje.

4-5
porcie
20 minút
príprava
40-50 minút
na 230 °C

Suroviny

800 g
600 g
150 g
200 g
3 ks
3 ks
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Krkovičku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, mierne naklepeme a vložíme do oleja, ktorý sme zmiešali s horčicou a prelisovaným cesnakom. Necháme odležať najlepšie cez noc. Na dva krát preložený alobal naskladáme slaninu, na ňu kolieska zemiakov, na zemiaky kolieska klobásy, na klobásu krkovičku a na vrch opäť zemiaky. Jednotlivé vrstvy koreníme a prekladáme kolieskami cibule, pcr papriky a slaniny. Kečup ani rajčiny nepoužívam, púšťajú veľa vody. Vytvarujeme batôžtek veľkosti asi 300 g na osobu, dôležité je ho dobre uzavrieť a stlačiť, aby v ňom neostal vzduch, lebo by sa to dusilo a nie pieklo. Rošt nastavíme do strednej polohy rúry, zapneme spodný aj vrchný ohrev na 230 °C,balíčky položíme na rošt a pečieme 40 - 50 minút. Po upečení roztvoríme a zistíme, že nie je potrebebné ešte dopekať zvrchu, je to rovnomerne prepečené z každej strany. Ak nie, tak gril na pár minút. K tomu čalamáda, pivo.........................................áno aj to.

    Živánska - obrázok 1

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to musí byt dobrota! Přiznám se, že živánskou jsem ještě nikdy nejedla. Určitě to napravím, i kdyby mě mělo rozpučit. Krása nesmírná a vůně se táhne až k nám! Už jsem o živánské načetla hromady názorů, vždy si zaslintám. Je načase, abych živánskou vyzkoušela. Díky za receptík!
jack
Perfektné jedlo,ja ju robím klasicky na plechu,ale urobím aj takto.Toto keď sa pečie,tak aj susedia dostanú chuť:-) A ani to pivečko by som neodmietla,za pohárik,prečo nie?
1x haji
siisa
Super jedlo ! Jednoduchá príprava, ako z jedného hrnca...mňam
1x haji
jankov
Radox1
"...Kečup ani rajčiny nepoužívam, púšťajú veľa vody..."...kečup nepoužívam ani ja ale rajčiny áno a takto, aby nebolo z nich veľa vody v zmesi a dostala sa do zmesi aj rajčinová chuť:
...rajčiny sparím vo vriacej vode, ošúpem z nich "kožu", rozkrojím na polovicu a vydlabem jadro tak, aby mi zostala len dužina a tú nakrájam na štvrťky, pásiky či mesiačiky a tie rozložím na vrstvy...mne osobne "koža" rajčiny nevadí, ale mojim babám áno a tak makám na rajčinách...
...čo by som len pre tie moje baby neurobil, keď ma tak milujú a všetko pojedia a tak sú na mňa dobré, že mi vôbec pri príprave živánskej nepomáhajú ba ani riady nepoumývajú, najedia sa a idú na postele naberať faldičky...
...a občas ma upozornia: čo sa tam v tej kuchyni toľko babreš s tými riadmi, pohni si a nehrkoc tam, nám sa chce spať...no nemaj ich rád, keď na na mňa stále myslia...:-)
...skús takto "rajčinovo" urobiť jeden balíček a posúď...nič nepokazíš a ak ti to nebude chutiť, zanes balíček susedovi či susedke, nech si pochutia alebo nech ťa ohovoria...:-)
grejsy
Bez rajčín to nie je živánska, tam musia ísť !! Je to úplna dobrota s nimi . @Jankov má úplnu pravdu.
gladiola
Všetci sa tu hráte na inteligentov a dobrákov a už zase sa tu hádate, nedokážete rešpektovať iný názor na prípravu jedla, len sa pretvarujete.
evanaaa
@Gladiola , veď sa nik neháda, to, že @Jankov úsmevným spôsobom poradil @Radox1 -ovi ako použiť paradajky nie je hádka. Ani sa mi nezdá, že sa niekto hrá na inteligentov ( veď sú, nie?) a pretvaruje sa, len snáď tebe.
A k receptu - vydarené, skúsim spraviť, niekedy som takto robila aj ja, ale potom som si prácu uľahčila a dala som všetko na plech, pomiešala, prikryla.....najlepšia bola potom tá šťava z toho.
2x haji a peka55
frezia68
Hneď som musela pridať 5 * a uložiť,aby som nezabudla ten skvelý recept.Niekedy sme to často vychutnávali na chate :-) ,ale veď dá sa aj doma?
1x haji
polygon
Je to super. Veď takéto recepty je dobré zverejňovať. Nie preto, žeby už takmer každý nemal ten svoj osvedčený, ale je dobré zistiť ako to robí niekto iný. No a prípadne ten "svoj" vylepšiť, upraviť. Majstrom sa človek nerodí, ale stáva sa ním neustálym opakovaním a vylepšovaním. Ďakujeme za výborný recept.
afataga
Paradna, robim skoro tak isto, casto v pekaci, ked toho potrebujem vela, klobasu niekedy nedavam a vela chilli :-)
1x haji
bembo
@Radox1 (9.6.2017 20:14)

Dobrá správa pre mňa.neznášam paradajky.ale tvoja živánska vyzerá super.musím vyskúšať podľa tohoto tvojho receptu.
2x haji a radox1
chorvatka
Blahozelam, a navyse pravé slovenské jedlo co som ako prvé uvarila môjmu francuzskemu novomanzelovi v roku 1972 a vsetkym radim : laska ide cez zaludok. S paradajkami to urcite vyskusam; vdaka vsetkym za dobré rady.
hadik
Dať do živánskej kečup je svätokrádež, čerstvé rajčiny môžu byť.
1x jozefj
kucharka
Dnes tu máme hotovú pohromu, vonku lomcuje hotový uragán a prší akoby mal byť koniec sveta... :-((
Školy sú zatvorené, sme všetci doma a žiadalo sa nám niečo “teplé z rúry”... tak prišlo na túto živánsku. Ja som ale nedala klobásu, nemala som a do obchodu sa veru nedalo skoro ani ísť. Aj tak sme si pochutili, ďakujem za recept.


1x sandra