Foto: radox1
Pôvodne sa mala pripravovať v teréne, ale zlé počasie celú akciu zmarilo, tak nakoniec musela ísť do rúry. Nemal som vôbec úmysel sem tento Zobraziť celý popisPôvodne sa mala pripravovať v teréne, ale zlé počasie celú akciu zmarilo, tak nakoniec musela ísť do rúry. Nemal som vôbec úmysel sem tento recept vkladať, ale výsledok bol viac ako uspokojivý,t ak prečo nie. Každý si ju robí podľa seba, či už kombináciou s viacerými druhmi mäsa alebo dalšími surovinami, nakoľko pravá živánska neexistuje.
porcie
príprava
na 230 °C
Postup
-
1
Krkovičku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, mierne naklepeme a vložíme do oleja, ktorý sme zmiešali s horčicou a prelisovaným cesnakom. Necháme odležať najlepšie cez noc. Na dva krát preložený alobal naskladáme slaninu, na ňu kolieska zemiakov, na zemiaky kolieska klobásy, na klobásu krkovičku a na vrch opäť zemiaky. Jednotlivé vrstvy koreníme a prekladáme kolieskami cibule, pcr papriky a slaniny. Kečup ani rajčiny nepoužívam, púšťajú veľa vody. Vytvarujeme batôžtek veľkosti asi 300 g na osobu, dôležité je ho dobre uzavrieť a stlačiť, aby v ňom neostal vzduch, lebo by sa to dusilo a nie pieklo. Rošt nastavíme do strednej polohy rúry, zapneme spodný aj vrchný ohrev na 230 °C,balíčky položíme na rošt a pečieme 40 - 50 minút. Po upečení roztvoríme a zistíme, že nie je potrebebné ešte dopekať zvrchu, je to rovnomerne prepečené z každej strany. Ak nie, tak gril na pár minút. K tomu čalamáda, pivo.........................................áno aj to.
"...Kečup ani rajčiny nepoužívam, púšťajú veľa vody..."...kečup nepoužívam ani ja ale rajčiny áno a takto, aby nebolo z nich veľa vody v zmesi a dostala sa do zmesi aj rajčinová chuť:
...rajčiny sparím vo vriacej vode, ošúpem z nich "kožu", rozkrojím na polovicu a vydlabem jadro tak, aby mi zostala len dužina a tú nakrájam na štvrťky, pásiky či mesiačiky a tie rozložím na vrstvy...mne osobne "koža" rajčiny nevadí, ale mojim babám áno a tak makám na rajčinách...
...čo by som len pre tie moje baby neurobil, keď ma tak milujú a všetko pojedia a tak sú na mňa dobré, že mi vôbec pri príprave živánskej nepomáhajú ba ani riady nepoumývajú, najedia sa a idú na postele naberať faldičky...
...a občas ma upozornia: čo sa tam v tej kuchyni toľko babreš s tými riadmi, pohni si a nehrkoc tam, nám sa chce spať...no nemaj ich rád, keď na na mňa stále myslia...:-)
...skús takto "rajčinovo" urobiť jeden balíček a posúď...nič nepokazíš a ak ti to nebude chutiť, zanes balíček susedovi či susedke, nech si pochutia alebo nech ťa ohovoria...:-)
A k receptu - vydarené, skúsim spraviť, niekedy som takto robila aj ja, ale potom som si prácu uľahčila a dala som všetko na plech, pomiešala, prikryla.....najlepšia bola potom tá šťava z toho.
Dobrá správa pre mňa.neznášam paradajky.ale tvoja živánska vyzerá super.musím vyskúšať podľa tohoto tvojho receptu.
Školy sú zatvorené, sme všetci doma a žiadalo sa nám niečo “teplé z rúry”... tak prišlo na túto živánsku. Ja som ale nedala klobásu, nemala som a do obchodu sa veru nedalo skoro ani ísť. Aj tak sme si pochutili, ďakujem za recept.