Živánska

Živánska

Autor receptu: radox1

Pôvodne sa mala pripravovať v teréne, ale zlé počasie celú akciu zmarilo, tak nakoniec musela ísť do rúry. Nemal som vôbec úmysel sem tento recept vkladať, ale výsledok bol viac ako uspokojivý,t ak prečo nie. Každý si ju robí podľa seba, či už kombináciou s viacerými druhmi mäsa alebo dalšími surovinami, nakoľko pravá živánska neexistuje.

4-5
porcie
20 minút
príprava
40-50 minút
na 230 °C

Postup

  1. Krkovičku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, mierne naklepeme a vložíme do oleja, ktorý sme zmiešali s horčicou a prelisovaným cesnakom. Necháme odležať najlepšie cez noc. Na dva krát preložený alobal naskladáme slaninu, na ňu kolieska zemiakov, na zemiaky kolieska klobásy, na klobásu krkovičku a na vrch opäť zemiaky. Jednotlivé vrstvy koreníme a prekladáme kolieskami cibule, pcr papriky a slaniny. Kečup ani rajčiny nepoužívam, púšťajú veľa vody. Vytvarujeme batôžtek veľkosti asi 300 g na osobu, dôležité je ho dobre uzavrieť a stlačiť, aby v ňom neostal vzduch, lebo by sa to dusilo a nie pieklo. Rošt nastavíme do strednej polohy rúry, zapneme spodný aj vrchný ohrev na 230 °C,balíčky položíme na rošt a pečieme 40 - 50 minút. Po upečení roztvoríme a zistíme, že nie je potrebebné ešte dopekať zvrchu, je to rovnomerne prepečené z každej strany. Ak nie, tak gril na pár minút. K tomu čalamáda, pivo.........................................áno aj to.