Zimný slaný koláč Smaragd

nonna - fotkanonna, 24. januára 2013
Zimný slaný koláč Smaragd
Foto: nonna

Stále mi ešte zostala cícerová múka, podarúnok to mojej skvelej kamošky Varecháčky, tak ma tento fakt dráždil vyskúšať s ňou aj kysnuté cesto. Urobiť Zobraziť celý popisStále mi ešte zostala cícerová múka, podarúnok to mojej skvelej kamošky Varecháčky, tak ma tento fakt dráždil vyskúšať s ňou aj kysnuté cesto. Urobiť ho len z nej, som sa bála kvôli nakysnutiu, tak som vyskúšala mix múk ražnej celozrnnej a polohrubej k nej. Aby koláč bol zdravší a prístupnejší aj pre diabetikov, či slabých celiatikov. A v konečnom dôsledku aj chuťovo minimálne zaujímavejší. Čo sa mi aj podarilo dosiahnuť. Svoje spravilo aj víno a zelenina.

9
porcií
53 minút
príprava
47 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
100 g
100 g tmavá
110 g
125 ml /Chardonnay/
200 ml
1 ks /42g/ čerstvé
trošku
trošku
Obloha:
250 g
2 PL natural
200 ml /Chardonnay/
150 g
13 ks (tmavá) mrazená
1 ks malá
1 ks strúčik veľký
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si kvások - do mierne nahriateho vína rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor, štipku soli, trochu /10g/ polohrubej múky, rozmiešame. / Víno môžeme aj ušetriť tak, že najskôr urobíme bod 4. a scedený vínový vývar použijeme na kvások.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 2
  3. 3

    Necháme stáť na teplom mieste cca 15-20 minút, až sa začnú tvoriť bublinky.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 3
  4. 4

    Počas čakania si nakrájame fazuľku na kúsky o dĺžke cca 1,5cm, ružičkový kel umyjeme, skrojíme konce hlúbikov a prekrojíme na polovičky.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 4
  5. 5

    Dáme do hrnca, zalejeme vínom /200ml/ a 7-10 minút na miernom ohni varíme. Scedíme.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 5
  6. 6

    Kvások pridáme do trochu osolenej múky /mix všetkých múk/ a rozmiešavame. pridala som aj 200ml vlažného mlieka, aby sa múka dobre spojila a cesto zvláčnelo.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 6
  7. 7

    Vytvoríme bochník, trošku posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť. Trvalo to cca 30 minút.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto premiestnime opatrne do tortovej formy, roztiahneme /môže sa ešte chvíľku nechať kysnúť/ a dáme do vyhriatej a stiahnutej rúry predpiecť na 10 minút.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 8
  9. 9

    Cesnak a cibuľu očistíme a pokrájame na malé kúsky.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 9
  10. 10

    Do misky dáme tvaroh, jogurt, cibuľu a cesnak a zmiešame na rovnorodú masu.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 10
  11. 11

    Potrieme ňou predpečené cesto a poukladáme do nej predvarenú zeleninu.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 11
  12. 12

    Dáme ešte na 30 minút piecť. Necháme vychladnúť vo forme.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 12
  13. 13

    Až potom koláč vyslobodíme.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 13
  14. 14

    Hotovo! Môžeme podávať s aj-aj, čiže aj s mliekom /sladkým, kyselým/, aj s vínkom použitým v recepise.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 14
  15. 15

    Tak sa ponúknite a pomaškrťte si!

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 15

Diskusia k receptu

denyany
originálne. vyzerá to lákavo, hneď by som ochutnala!
frezia68
Aj ja sa hlásim na koštovku síce samozvane,ale veď ma neodmietneš,však?Recept originálny :-)))
nonna
@frezia68 - Teba, Frézia moja voňavá? Samo, že NIKDY! Si vítaná, nech sa Ti páči! Vďaka za ohodnotenie!
radulienka
Aj ja sa pridávam k obdivovateľkám a koštovateľkám, hneď by som dobehla a ochutnala tento krásny výtvor, keby to nebolo tak ďaľako, ale môžem sa pokúsiť ho aj sama vyskúšať, díky za ďalšiu zaujímavú inšpiráciu...
nonna
@radulienka - ako vždy potešujúci a povzbudzujúci komentár od Teba. A s tou koštovkou nehádž flintu do žita, jeden nikdy nevie......, možno Ti ho osobne prídem do tej diaľky upiecť a naservírovať. Nemrazivý deň želám v Prahe!
douglas
Pekný názov Smaragd, len škoda, že je kynutý tie nepečiem. V Prahe mrzne a žije volbami... A MY VOLÍME KNÍŽE KARLA!!!!!!!!
hannah22
zaujímavý nápad, ukladám, preto že receptov s cicerovoú múkou vela nepoznám, skúsim len pre farbu ale pridat pár tenkých plátkov mrkvy,... v Prahe mrzne až to praští, uvidíme či to KAREL vyhraje, držím palce.... :))
nonna
@douglas - politiku sem varechovať nebudem. Tým viac, aby ste neboli nemilo prekvapení. Dík za pozastavenie sa.
nonna
@hannah22 - dík, farbu mal celkom dobrú, nebol biel, pretože cícerka je béžová a režná múka bola tmavá. Keďze je to SMARAGD, už len pre to som použila zeleninu len zelenej farby, ale aj kvôli chuti. A o politike platí to, čo som napísala hore vyššie Douglas. Tak menej toho praštenia do Prahy! Akéhokoľvek....
lusinkab
no co ty teda @nonna nevymyslis :-) vyzera to velmi krasne a podla surovin urcite aj vyborne takze ukladam na vyskusanie :-)
nonna
@lusinkab - ďakujeeeeeem za milý komentík. To vieš, vínečko urobí vždy svoje. Ak sa neprežene, neuškodí. Želám Ti pohodového kulinárčenia celý týždeň!
nonna
@medovnicek - vďaka! Je dostať cícerová múka aj u nás, v tých rôznych obchodoch pre zdravú výživu, v Probio predajniach. Len je jasnačka drahšia. Pokiaľ si dobre pamätám, tak pol kila za 60Sk. Ale určite sa dá dostať. Pekné tohtotýždňové varenie Ti želám!
eviana
Tak toto vyzerá velice zaujímavo... stojí za pokus :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia