Foto: nonna
Stále mi ešte zostala cícerová múka, podarúnok to mojej skvelej kamošky Varecháčky, tak ma tento fakt dráždil vyskúšať s ňou aj kysnuté cesto. Urobiť Zobraziť celý popisStále mi ešte zostala cícerová múka, podarúnok to mojej skvelej kamošky Varecháčky, tak ma tento fakt dráždil vyskúšať s ňou aj kysnuté cesto. Urobiť ho len z nej, som sa bála kvôli nakysnutiu, tak som vyskúšala mix múk ražnej celozrnnej a polohrubej k nej. Aby koláč bol zdravší a prístupnejší aj pre diabetikov, či slabých celiatikov. A v konečnom dôsledku aj chuťovo minimálne zaujímavejší. Čo sa mi aj podarilo dosiahnuť. Svoje spravilo aj víno a zelenina.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
100 g tmavá |
|
110 g |
|
125 ml /Chardonnay/ |
|
200 ml |
|
1 ks /42g/ čerstvé |
|
trošku |
|
trošku |
|
Obloha: | |
250 g |
|
2 PL natural |
|
200 ml /Chardonnay/ |
|
150 g |
|
13 ks (tmavá) mrazená |
|
1 ks malá |
|
1 ks strúčik veľký |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Pripravíme si kvások - do mierne nahriateho vína rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor, štipku soli, trochu /10g/ polohrubej múky, rozmiešame. / Víno môžeme aj ušetriť tak, že najskôr urobíme bod 4. a scedený vínový vývar použijeme na kvások.
-
3
Necháme stáť na teplom mieste cca 15-20 minút, až sa začnú tvoriť bublinky.
-
4
Počas čakania si nakrájame fazuľku na kúsky o dĺžke cca 1,5cm, ružičkový kel umyjeme, skrojíme konce hlúbikov a prekrojíme na polovičky.
-
5
Dáme do hrnca, zalejeme vínom /200ml/ a 7-10 minút na miernom ohni varíme. Scedíme.
-
6
Kvások pridáme do trochu osolenej múky /mix všetkých múk/ a rozmiešavame. pridala som aj 200ml vlažného mlieka, aby sa múka dobre spojila a cesto zvláčnelo.
-
7
Vytvoríme bochník, trošku posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť. Trvalo to cca 30 minút.
-
8
Vykysnuté cesto premiestnime opatrne do tortovej formy, roztiahneme /môže sa ešte chvíľku nechať kysnúť/ a dáme do vyhriatej a stiahnutej rúry predpiecť na 10 minút.
-
9
Cesnak a cibuľu očistíme a pokrájame na malé kúsky.
-
10
Do misky dáme tvaroh, jogurt, cibuľu a cesnak a zmiešame na rovnorodú masu.
-
11
Potrieme ňou predpečené cesto a poukladáme do nej predvarenú zeleninu.
-
12
Dáme ešte na 30 minút piecť. Necháme vychladnúť vo forme.
-
13
Až potom koláč vyslobodíme.
-
14
Hotovo! Môžeme podávať s aj-aj, čiže aj s mliekom /sladkým, kyselým/, aj s vínkom použitým v recepise.
-
15
Tak sa ponúknite a pomaškrťte si!
Diskusia k receptu