Zimný slaný koláč Smaragd

nonna - fotkanonna, 24. januára 2013
Zimný slaný koláč Smaragd
Foto: nonna

Stále mi ešte zostala cícerová múka, podarúnok to mojej skvelej kamošky Varecháčky, tak ma tento fakt dráždil vyskúšať s ňou aj kysnuté cesto. Urobiť ho len z nej, som sa bála kvôli nakysnutiu, tak som vyskúšala mix múk ražnej celozrnnej a polohrubej k nej. Aby koláč bol zdravší a prístupnejší aj pre diabetikov, či slabých celiatikov. A v konečnom dôsledku aj chuťovo minimálne zaujímavejší. Čo sa mi aj podarilo dosiahnuť. Svoje spravilo aj víno a zelenina.

9
porcií
53 minút
príprava
47 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
100 g
100 g tmavá
110 g
125 ml /Chardonnay/
200 ml
1 ks /42g/ čerstvé
trošku
trošku
Obloha:
250 g
2 PL natural
200 ml /Chardonnay/
150 g
13 ks (tmavá) mrazená
1 ks malá
1 ks strúčik veľký
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si kvások - do mierne nahriateho vína rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor, štipku soli, trochu /10g/ polohrubej múky, rozmiešame. / Víno môžeme aj ušetriť tak, že najskôr urobíme bod 4. a scedený vínový vývar použijeme na kvások.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 2
  3. 3

    Necháme stáť na teplom mieste cca 15-20 minút, až sa začnú tvoriť bublinky.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 3
  4. 4

    Počas čakania si nakrájame fazuľku na kúsky o dĺžke cca 1,5cm, ružičkový kel umyjeme, skrojíme konce hlúbikov a prekrojíme na polovičky.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 4
  5. 5

    Dáme do hrnca, zalejeme vínom /200ml/ a 7-10 minút na miernom ohni varíme. Scedíme.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 5
  6. 6

    Kvások pridáme do trochu osolenej múky /mix všetkých múk/ a rozmiešavame. pridala som aj 200ml vlažného mlieka, aby sa múka dobre spojila a cesto zvláčnelo.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 6
  7. 7

    Vytvoríme bochník, trošku posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť. Trvalo to cca 30 minút.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto premiestnime opatrne do tortovej formy, roztiahneme /môže sa ešte chvíľku nechať kysnúť/ a dáme do vyhriatej a stiahnutej rúry predpiecť na 10 minút.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 8
  9. 9

    Cesnak a cibuľu očistíme a pokrájame na malé kúsky.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 9
  10. 10

    Do misky dáme tvaroh, jogurt, cibuľu a cesnak a zmiešame na rovnorodú masu.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 10
  11. 11

    Potrieme ňou predpečené cesto a poukladáme do nej predvarenú zeleninu.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 11
  12. 12

    Dáme ešte na 30 minút piecť. Necháme vychladnúť vo forme.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 12
  13. 13

    Až potom koláč vyslobodíme.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 13
  14. 14

    Hotovo! Môžeme podávať s aj-aj, čiže aj s mliekom /sladkým, kyselým/, aj s vínkom použitým v recepise.

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 14
  15. 15

    Tak sa ponúknite a pomaškrťte si!

    Zimný slaný koláč Smaragd - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
originálne. vyzerá to lákavo, hneď by som ochutnala!