Zimný slaný koláč Smaragd

Autor receptu: nonna

Stále mi ešte zostala cícerová múka, podarúnok to mojej skvelej kamošky Varecháčky, tak ma tento fakt dráždil vyskúšať s ňou aj kysnuté cesto. Urobiť ho len z nej, som sa bála kvôli nakysnutiu, tak som vyskúšala mix múk ražnej celozrnnej a polohrubej k nej. Aby koláč bol zdravší a prístupnejší aj pre diabetikov, či slabých celiatikov. A v konečnom dôsledku aj chuťovo minimálne zaujímavejší. Čo sa mi aj podarilo dosiahnuť. Svoje spravilo aj víno a zelenina.

9
porcií
53 minút
príprava
47 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Pripravíme si kvások - do mierne nahriateho vína rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor, štipku soli, trochu /10g/ polohrubej múky, rozmiešame. / Víno môžeme aj ušetriť tak, že najskôr urobíme bod 4. a scedený vínový vývar použijeme na kvások.
  3. Necháme stáť na teplom mieste cca 15-20 minút, až sa začnú tvoriť bublinky.
  4. Počas čakania si nakrájame fazuľku na kúsky o dĺžke cca 1,5cm, ružičkový kel umyjeme, skrojíme konce hlúbikov a prekrojíme na polovičky.
  5. Dáme do hrnca, zalejeme vínom /200ml/ a 7-10 minút na miernom ohni varíme. Scedíme.
  6. Kvások pridáme do trochu osolenej múky /mix všetkých múk/ a rozmiešavame. pridala som aj 200ml vlažného mlieka, aby sa múka dobre spojila a cesto zvláčnelo.
  7. Vytvoríme bochník, trošku posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť. Trvalo to cca 30 minút.
  8. Vykysnuté cesto premiestnime opatrne do tortovej formy, roztiahneme /môže sa ešte chvíľku nechať kysnúť/ a dáme do vyhriatej a stiahnutej rúry predpiecť na 10 minút.
  9. Cesnak a cibuľu očistíme a pokrájame na malé kúsky.
  10. Do misky dáme tvaroh, jogurt, cibuľu a cesnak a zmiešame na rovnorodú masu.
  11. Potrieme ňou predpečené cesto a poukladáme do nej predvarenú zeleninu.
  12. Dáme ešte na 30 minút piecť. Necháme vychladnúť vo forme.
  13. Až potom koláč vyslobodíme.
  14. Hotovo! Môžeme podávať s aj-aj, čiže aj s mliekom /sladkým, kyselým/, aj s vínkom použitým v recepise.
  15. Tak sa ponúknite a pomaškrťte si!