Zimný slaný koláč Smaragd
Autor receptu: nonna
Stále mi ešte zostala cícerová múka, podarúnok to mojej skvelej kamošky Varecháčky, tak ma tento fakt dráždil vyskúšať s ňou aj kysnuté cesto. Urobiť ho len z nej, som sa bála kvôli nakysnutiu, tak som vyskúšala mix múk ražnej celozrnnej a polohrubej k nej. Aby koláč bol zdravší a prístupnejší aj pre diabetikov, či slabých celiatikov. A v konečnom dôsledku aj chuťovo minimálne zaujímavejší. Čo sa mi aj podarilo dosiahnuť. Svoje spravilo aj víno a zelenina.
9 porcií |
53 minút príprava |
47 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Pripravíme si kvások - do mierne nahriateho vína rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor, štipku soli, trochu /10g/ polohrubej múky, rozmiešame. / Víno môžeme aj ušetriť tak, že najskôr urobíme bod 4. a scedený vínový vývar použijeme na kvások.
- Necháme stáť na teplom mieste cca 15-20 minút, až sa začnú tvoriť bublinky.
- Počas čakania si nakrájame fazuľku na kúsky o dĺžke cca 1,5cm, ružičkový kel umyjeme, skrojíme konce hlúbikov a prekrojíme na polovičky.
- Dáme do hrnca, zalejeme vínom /200ml/ a 7-10 minút na miernom ohni varíme. Scedíme.
- Kvások pridáme do trochu osolenej múky /mix všetkých múk/ a rozmiešavame. pridala som aj 200ml vlažného mlieka, aby sa múka dobre spojila a cesto zvláčnelo.
- Vytvoríme bochník, trošku posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť. Trvalo to cca 30 minút.
- Vykysnuté cesto premiestnime opatrne do tortovej formy, roztiahneme /môže sa ešte chvíľku nechať kysnúť/ a dáme do vyhriatej a stiahnutej rúry predpiecť na 10 minút.
- Cesnak a cibuľu očistíme a pokrájame na malé kúsky.
- Do misky dáme tvaroh, jogurt, cibuľu a cesnak a zmiešame na rovnorodú masu.
- Potrieme ňou predpečené cesto a poukladáme do nej predvarenú zeleninu.
- Dáme ešte na 30 minút piecť. Necháme vychladnúť vo forme.
- Až potom koláč vyslobodíme.
- Hotovo! Môžeme podávať s aj-aj, čiže aj s mliekom /sladkým, kyselým/, aj s vínkom použitým v recepise.
- Tak sa ponúknite a pomaškrťte si!