Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet fotorecept
Foto: pusta
Šoulet je typické tradičné židovské jedlo na šabat, ide o židovský sviatok, hebrejsky ש-ב-ת, ktorý začína v piatok pri západe slnka a končí v Zobraziť celý popisŠoulet je typické tradičné židovské jedlo na šabat, ide o židovský sviatok, hebrejsky ש-ב-ת, ktorý začína v piatok pri západe slnka a končí v sobotu západom slnka. V tento sviatok sa odpočíva, je zákaz akejkoľvek práce a svätí sa sviatok doma v kruhu rodiny, kde sa začne zapálením dvoch sviečok ženou, ak je doma viac mužov, tak hlavou rodiny. Môj najlepší priateľ ma naučil variť tento šoulet podľa receptu jeho drahej dobrej babičky a pridávam ho s jeho láskavým dovolením a dakujem mu.
porcie
príprava
na 80 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
500 g |
|
3 PL kopcom |
|
150 g |
|
10 veľkých strúčikov - pol celej hlavičky |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Namočila som šouletovú veľkú červenú bôbovitú fazuľu na 24 hodín do studenej vody.
-
2
Na radu môjho priateľa som pridala priamo k fazuli namočiť aj suchý cícer, totiž potrebuje na nabobtnanie rovnaký čas ako fazuľa - 24 hodín. Na šoulet sa používa kombinácia rôznych strukovín, a to fazuľa, hrach, cícer, šošovica, krúpy, najčastejšie 3 druhy, ale najmenej aspoň 2 druhy, ako je to v tomto recepte jeho drahej dobrej babičky.
-
3
Pripravila som si očistenú cibuľu a očistený cesnak, cesnaku sa dáva približne 1 celá hlavička na 1 kg mäsa, záleží však na veľkosti cesnaku a na chuti.
-
4
Cesnak som pokrájala na plátky.
-
5
Hovädzie zadné kúpil môj priateľ v kosher predajni vo Viedni, je vidno ako je krásne mramorované, prerastené tukom. Toto mäsko zostane po príprave šťavnaté a chutné. Pokrájala som ho najprv na pláty hrubé asi 3 - 4 cm a...
-
6
...potom na veľké kocky približne o hrane asi 5 cm. Môžete použiť aj hovädzie zadné, ktoré nie je práve z kosher predajne, len treba dbať na to, aby bolo kvalitné.
-
7
V hrnci som rozpustila a rozpálila husaciu masť.
-
9
Na husacej masti som orestovala pokrájanú cibuľu, zaliala malým množstvom horúcej vody a opäť som ju vydusila až na tuk za stáleho miešania - asi 5 minút. Tento postup som opakovala celkom 3x, podobne ako pri varení perkeltu, cibuľa sa takto postupne rozpadne, zahustí výslednú šťavu a pridá na chuti hotového jedla.
-
10
Potom som pridala cesnak pokrájaný na plátky, za stáleho miešania som ho orestovala len krátko, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty, treba dať pozor, aby sa nespálil. Nebojte sa toho množstva cesnaku, dlhým varením stratí svoju prenikavú ostrosť a jedlo výborne ochutí, naozaj ho treba dať do šouletu tak veľa.
-
11
Kým sa restovala cibuľa, scedila som fazuľu a cícer, prepláchla niekoľkokrát prúdom tečúcej studenej vody a nechala som ich poriadne odkvapkať. Týmto spôsobom sa zabráni nadýmavosti z veľkého množstva strukovín.
-
12
K cibuli som pridala čerstvo mleté čierne korenie a veľa, nechala som ho pri krátkom restovaní pekne rozvoňať - asi 1 minútu,, bude mať v jedle výraznejšiu chuť.
-
13
Hrniec som odtiahla z ohňa, pridala som sladkú mletú červenú papriku a ...
-
14
...nechala som ju v husacej masti úplne rozpustiť za stáleho miešania, oplatí sa dať si záležať na príprave základu, v závere sa odmení úžasnou chuťou šouletu.
-
15
K tomuto paprikovo-cibuľovo-cesnakovo-korenenému základu som pridala odkvapkanú fazuľu a cícer,...
-
16
...tiež som pridala pripravené mäso,...
-
17
...celé som zaliala horúcou vodou a osolila. Vody sa má dať len toľko, aby dosahovala jej hladina po úroveň mäsa, maximálne 1 cm nad mäso a túto výšku hladiny vody pri dalšom dusení približne udržiavať.
-
18
Po privedení do varu som šoulet prikryla pokrievkou a stlmila som plameň na minimum, dalej som varila len veľmi miernym varom a mäsko sa dusilo už len veľmi pomaly, za občasného premiešania a podliatia malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var.
-
19
Zvyčajne sa šoulet pripravuje dnes v trúbe, najlepšie na noc sa dá do trúby vyhriatej asi na 60 -80 stupňov a je hotový až na druhý deň na obed, vtedy ani netreba miešať. Kedysi to židovské gazdinky nosili šoulet deň vopred k pekárovi, ktorý to dal do pece už bez ohňa a uvaril sa šoulet v zbytkovom teple pece. Mne na sporáku postačili úplne na dohotovenie šouletu 4 hodiny pomalého dusenia..
-
20
Toto je moja porcia, naložila som si znovu, lebo je to dobrota, ktorej sa nedá dojesť a ani prejesť, mäkkučké mäsíčko, úžasne chutná šťavička plná fazule a cíceru :-) Šoulet sa zo židovskej kuchyne mimoriadne rozšíril a stal sa obľúbeným jedlom mnohých svetových kuchýň a je veľmi známy aj u nás. Je to sýte a vynikajúce chutné výdatné jedlo, prakticky bez práce, uvarí sa samo :-) Je známych viac ako 42 druhov šouletov, Židia ho najčastejšie pripravujú z husacieho, hovädzieho a morčacieho mäsa, ale známe sú aj verzie z kuracieho mäsa - tie sa robia podstatne kratšiu dobu.
-
21
Môj priateľ zapálil šábesové sviečky podľa židovskej tradície a náš mladý sa s chuťou do tejto dobroty pustil, šoulet sa podával s Chalou, čo je typický tradičný židovský šábesový chlieb, ktorý sa doma vždy upečie vopred na oba šábesové dni. Tiež sa podávalo kvalitné suché víno k slávnostnej večeri a svätilo sa jedlo i chlieb podľa židovských zvykov v tento deň. Snažila som sa Vám priblížiť prípravu šouletu podľa receptu milovanej babičky môjho priateľa na šábes ako aj tradície s ním spojené :-)
niekde sa pridávajú do šouletu aj umyté celé čerstvé vajcia v škrupine do varenia šouletu, potom uvarené na tvrdo sa ošúpu, pokrájajú a pridajú sa k hotovému šouletu.
okrem toho každá židovská gazdiná má ten svoj vlastný osvedčený a spôsob tradičného šouletu a okrem toho sú známe mnohé regionálne varianty a aj v závislosti od toho, v ktorej časti sveta sa v židovskej komunite čo preferuje.
mám tu na vareche a iných variacich weboch aj recept na Pravý židovský husací šoulet, ak máš záujem, môžeš si ho pozrieť, ak chceš. :-)
varecha.pravda.sk/recepty/pravy-zidovsky-husaci-solet/147...
hej, trošku pripomína francúzsky cassoulet :-)
nie je to však vôbec žiadna piplačka, dusí sa pomaly a dlho, prakticky sa uvarí samo. :-))))
mám viac židovských priateľov a priateliek v rámci mojej profesie sa môžem zodpovedne prehlásiť, že židovské jedlá sú priam famózne, skutočne veľmi chutné a tá námaha, naučiť sa ich naozaj stojí za to, i ked to vôbec nie je vôbec lacná kuchyňa, ale vynikajúca, rozšírená po celom svete.
mám len dobré skúsenosti s nimi :-)
som rada, že si tento recept uložila do kk a poteší ma, ak vyskúšaš tento tradičný recept milovanej babičky môjho priateľa
mám tu ešte jeden úžasný rp na husací šoulet:
varecha.pravda.sk/recepty/pravy-zidovsky-husaci-solet/147...
dakujem ti za krásne uznanie.
práve tie starosvetsky varené jedlá židovskej kuchyne priam zboťňujem, jednoducho úžasné varenie.
aj tento recept milovanej babičky môjho priateľa má už viac ako 150 rokov.:-)
veľmi pekne ti dakujem :-) @marianne
dakujem veľmi pekne za pochvalu :-)
toto varenie má niečo veľa zdravého do seba a osvedčené už veľmi dávno v ich kuchyni.
majú k jedlu úctu a veľkú pokoru :-)
majú k jedlu úctu a veľkú pokoru :-)
...asi len k jedlu, heh.
tým som sa ťa naozaj nechcela dotknúť, to by som si nikdy nedovolila, tak to neber v zlom.
ale ja som veľmi náročná na priateľov a starostlivo si ich vyberám.
nie je dôležitá kvantita, ale kvalita.
bez ohľadu na toto všetko, ich jedlá sú jednoducho vynikajúce.
dakujem za tvoj názor a príspevok.
mňa židovdská kuchyňa priam fascinuje, milujem ich varenie a nielen ja.
rada varím aj tebou spomenuté kuchyne, skrátka každú dobrú kuchyňu sveta.
starých židovských kucháriek už so zažltnutými listami sa nájde aj u nás doma viac, ale videla som aj úplne nové kuchárske knihy.
sú v nich tie najúžasnejšie recepty a o niektoré som poprosila dokonca známych židovských rabínov doma i vo svete, ochotne mi vyhoveli a vyšli v ústrety.
židia majú úžasné recepty, a to aj moderné :-)
dakujem ti.
recept som písala podrobnejšie, je to receptík milovanej babičky môjho najlepšieho priateľa, tak som mu venovala náležitú pozornosť a aj som chcela aspoň trošku priblížiť ich tradície spojené so šábesom.
dakujem za uloženie do kk a poteší ma, ak odskúšaš :-)
tiež ti dakujem za krásne hodnotenie a 5****.
venovala som sa tomu o dačo viac, lebo židovská kuchyňa si to jednak zaslúži a jednak nie je tak bežne známa medzi ostatnými.
tiež sa mi veľmi páči foto kuchárskej knihy od @marianne , veľmi oživilo túto tématiku.
dakujem ti za uznanie a pekné hodnotenie :-)
www.kniznakaviaren.sk/www-jgantik-sk/eshop/5-1-Zdravie-a-zivo...
tak ako mi nevadi robit jedla narychlo a bezo zbytku. Neviem povedat co mame radsej pretoze vsetko co je dobre /a toho je vela menovat/ zjeme s chutou.
dakujem.
joooj, aj ja som si myslela, že zostane, ale veru nezostalo vôbec nič, ešte skoro aj málo bolo :D taká dobrota to je :-)
tiež máme radi, všetko, čo je dobré :-)
nuž ale nič sa nedeje, lebo teraz slávime s mojim najlepším priateľom spoločne Chanuku חנוכה - židovské Vianoce, ktoré trvajú tento rok od 27.11. do 5.12. 2013 a bohatý a stôl sa prehýba pod tradičnými dobrotami :P
dakujem.
a bolo to vyborne, takze s tym masom to musi byt uzasne.
písala som o tom v bode č.2 tohoto receptu, ktorý nie je môj, ale je to recept milovanej babičky môjho priateľa :-)
a stetla som sa s tým aj inde.
poznám šoulet aj s údeným mäsom, ale zásadne s hovädzím údeným, aj s údeným jazykom, hovädzími klobásami či hovädzím údeným mäsom, tiež s údeným husacím -údené husacie prsia alebo údené husacie stehná, aj s údeným morčacím mäsom a iné. to sú neskutočné delikatessy :-)
bravčové mäso majú Židia zakázané /nečisté zviera/, existuje jediná výnimka, ak by išlo o záchranu života.
šoulet je však natoľko obľúbený a rozšírený v celom svete aj u nežidov, že sa pripravuje aj zo surovín, ktoré nie sú práve kosher podľa židovských pravidiel Kašrutu a nemusí byť zviera zabité práve na to určeným Šochetom, hebrejsky שוחט / židovský posvätný mäsiar/ za prítomnosti a prísnej kontroly schvaľujúceho židovského rabína.
šoulet na akýkoľvek spôsob je jednoducho mimoriadne chutné, výživné, sýte a vynikajúce jedlo :-)
verím, že ti tečú slinky už pri čítaní tohto receptu.
osobne som vyskúšala už šoulet s husacím stehnom - tento môj recept tu:
varecha.pravda.sk/recepty/pravy-zidovsky-husaci-solet/147...
chystám sa ešte na šoulet s jahňacím mäskom a s údeným hovädzím mäskom, možno aj s iným :-)
aj tvoja vegetariánska verzia musí byť vynikajúca :P
ale s mäsom je to priam úžasné :-)
dakujem ti za pochvalu.
nemôžem ťa poprosiť hodiť do receptov aj ten recept na maces? Veď v obchode je maces neskutočne drahý a pritom je to len múka a voda. A nezabudni na bielu kávu @marianne ........
niet nad vlastnoručne pripravený maces!
prosím, keby si mohla pridač ten receptík.
dakujem.
dobrých šouletov nikdy nie je dosť :P
hej, pravdu máš, v podstate nie je s tým žiadna práca, šup s tým do rúry a varí sa samo :-)
áno, Židia majú veľa vynikajúcich receptov a sú aj veľmi nákladné, a je pravdou, že to boli spravidla bohatí ľudia, mohli si dovoliť dobre a kvalitne variť, je pravda, že im kedysi varili naše mladé ženy, ktoré zamestnávali a sami ich to najprv naučili, mnohé ich úžasné recepty sme prevzali, mnohí ich dnes aj varíme a pritom ani len netušíme, že sú to pôvodne židovské recepty.
a je pravdou aj to, že dnes už len málo židov si môže dovoliť tie drahé, ale fantastické kosher jedlá, ale varia sa.:-)
nesporne ovplyvnili gastronómiu celého sveta.
dakujem.
aj recept tvojej maminky bol určite prevzatý pôvodne židovský recept.
či už je tak alebo onyk, je to vynikajúce sýte a výdatné jedlo :-)
dakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/maces/29746-recept.html...
2 hrnčeky hladkej múky
3/4 až 1 hrnček vody
soľ
niektorá rodina si tam aj oliv.olej za lyžičku dá,nie je podmienka.Celkovo tie ingrediencie prisypú od oka ako to cesto potrebuje a saje múku....
Vyváľkame na tenko,popicháme napríklad vidličkou,pokrájame na štvorce alebo iný tvar a pečieme na 200-220 /5 minút. Ale nezaručujem,že toto je ten pravý recept,až tu zase k zbytočným hádkam nedôjde...prikladám aj obrázok.A tých receptov z macesu je tam veľa...
varecha.pravda.sk/diskusie/maces/2264-forum.html...
www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/macesova-mouk...
alebo
si tú múku kúpiš už hotovú. - židovská náboženská obec, tam ju predávajú určite, ale počula som, že občas ju dostať kúpiť aj v metre, okrem toho v špeciálnej židovskej kosher predajni vo Viedni a v Prahe.
recept z tej varecháčskej diskusie poznám.
nemyslím, že by k vôli macesu mali byť hádky :D
@pusta tak potom treba namiesto tych dvoch hrncekov macesovej muky opravit na hladku muku az sa niekto nepomyli,porosim @redakciu az to v prispevku opravia,keby nahodou isiel niekto piect podla toho
budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj ty podľa tohoto receptu, veľmi ma to poteší.
daujem ti.
hej,presne tak - treba opraviť v recepte na maces
nie 2 hrnčeky macesovej múky /tá už je priamo z hotového macesu
ale
2 hrnčeky kvalitnej bielej hladkej pšeničnej múky :-)
už saa ma v minulosti niekto pýtal, či nemám recept na chlieb z macesu?
taký neexistuje! spýtala som sa pre istotu vtedy môjho najlepšieho priateľa a ten sa ako židovský šéfkuchár len pobavene usmial a povedal mi pokrútiac hlavou nad hlúpou otázkou a odvetil:
prosím ťa, ved maces samotný je nekvasený židovský chlieb :-)
dakujem za pridaný link, iste sa zíde :-)
potom sadnú :-)
dakujem vám obom za pochopenie.
Inak pekne tam pisu o Sviatku nekvasenych chlebov...co som len tak narychlo nakukla do nej,este som ju celu neprezrela ani necitala.
Len ked @hubata chcela recept,tak som hladala,co tam je napisane,dost mozne,ze som este nieco prehliadla....:-)) dostanem po holej od nej...xixi
nič si z toho nerob.
nie je vôbec ľahké pochopiť judaizmus, židovskú kuchyňu, tradície zvyky sviatky, čo všetko je s tým spojené, Kašrut a ich náboženské pravidlá a stravovacie zvyklosti spojené s tým...
ja nie som židovka, som katolíčka, zaujímam sa aj o iné kultúry, náboženstvá a svetové kuchyne, ich historiu.
nad židovskou kuchyňou a judaizmom som presedela nad knihami poctivo viac ako jeden rok a to mi veľa ešte aj vysvetlil môj najlepší priateľ, dokonca som konzultovala a aj som sa obrátila na významných židovských rabínov sveta a vyšli mi v ústrety, čo mi veľmi dobre padlo, lebo vedeli odo mňa, že nie som židovka.
ochotne vysvetlili i dali úžasné recepty.
ja som kozmopolitne vychovaná a veľmi tolerantná, úctivá aj k iným národom, k ich zvykom a k ich kultúre i k ich kuchárskemu umeniu :-)
dakujem ti za pochvalu i uznanie.
netvrdím o sebe, že sa vyznám v židovskej kuchyni, ale je mi veľmi blízka, priam ma fascinuje a milujem ich skvelé jedlá.
okrem toho mám úžasnú možnosť dozvedieť sa o nej z prvej ruky, od toho pravého a povolaného - židovského šéfkuchára, ale aj iných :-)
a vôbec mám rada všetky svetové kuchyne s vynikajúcimi jedlami.
táto hrá u mňa prím :-)))))
dakujem za uloženie do kk, pochvalu i uznanie.
poteší ma ak aj ty vyskúšaš, ešte viac, ak dáš vedieť, ako chutilo :-)
na mojom bývalom pracovisku v mojej profesii ma dlho považovali samotní židia za židovku, za svoju :D :D :D
až som im dokázala, že to tak nie je, tak platil odvtedy výraz, resp. otázka, ktorú mi opatrne dali vždy medzi štyrmi očami: "aj ty si naša?"
a udomácnilo sa to ako veľmi taktná otázka.
aj ked už vedeli pravdu, vždy som mala u nich všetko na svete, neodmietli mi nič, pomohli, kde mohli.
dokonca aj môj šéf ma často žiadal, prosím, povedzte im, že je to pre vás, lebo mne to nedajú :D
a mnohí si to myslia aj dnes :-) najmä nežidia.
aj ja som kedysi s nimi len začínala, a to sú len 4 roky :-) a vidíš.
každý z nás bol raz v niečom začiatočníkom a ide to :-) ak sa chce...
dakujem ti.
tak býva sem tam aj rušno pod mojimi rp, ale to nič,:-))) na ich kvalite nič nezmenia moji neprajníci, lebo ich kvalita hovorí nie o mne ale o recepte samotnom :-)
Gerbeaud rezy sú úžasné, nie je to môj recept, ale slávny recept pána Gerbeaud, známy na celom svete :-)
budem rada, ak ich upečieš recept podľa neho na Vianoce a ak pridáš aj tvoje foto, veľmi ma to poteší :-) ale musíš dať na tie rezy zámok :D :D :D
dakujem ti za uznanie.
"príde americký židovský turista do Jeruzalemu a spýta sa taxikára:
prosím odviezli by ste ma k Múru nárekov?
taxikár odpovie, samozrejme, pane!
a vyložil milého turistu pred Daňovým úradom."
židia ma dúfam neukameňujú, mám to od nich :-)
sledujem vašu pre mňa prínosnú diskusiu...
@marianne
napíš jednou dvoma vetami-prečo si tú knihu prečítať...
dakujem
je to o ekonomickom spravani ludi...napisal ju chlapik,co vystudoval zidovsky teologicky seminar a prednasa o peniazoch takym spolocnostiam ako IBM alebo Brasilian Oil Company. je znami ako zeleny rabi,koli ekologii.
je to iny pohlad na platidlo.Vedia toho o peniazoch dost a velmi tazko Ti vysvetlit par vetami ich pohlad na ne...
a obchodníci...
pozri len na Rotshildovcov - finančníci a bankári, na celom svete, začínali takmer z niičoho a požičiavali si od nich dokonca anglickí králi :-)
tiež svetoznáma rodina Rockefellerovcov...
majú moju úctu a neskonalý obdiv, to som spomenula len niektorých :-)
Sergej Pavlovič Diaghilev - veľký choreograf a šéf Ruského baletu v Paríži a mnohí iní...
dakujem.
vdaka za info :-)
prajem ti pekný zvyšok večera :-)
dakujem ti za opravu a uvedenie na správnu mieru :-)
teší ma, že máš rada aj vysvetlivky k tradícii, s ktorou je šoulet spojený i so zvyklosťami, ktoré sú na šábes so šouletom spojené.
pokiaľ mám možnosť sa o tom niečo viac aj dozvedieť, vdačne sa o svoje poznatky aj podelím. :-)
dakujem ti.
napokon pre takých je aj radosť variť :-)))))
dnes je už len málo Židov kruto ortodoxných, čítala som, že už len okolo 30% židovskej populácie vo svete, ale šábes sa dodržiava.snažila som sa priblížiť nielen ich úžasné varenie, ale aj šábesové zvyky a tradície aspoň trocha tak, ako sú s týmto sviatkom spojené, spracovala som recept veľmi poctivo.
dakujem ti za uznanie a krásne zhodnotenie,
to aby si naši lingusti tu nezgustli :D :D :D
neboj, stáva sa aj mne, to nie je neznalosť jazyka a gramatiky,
len taký "malý škriatok", čo robí preklepy :-)))))
a ked si všimnem, a všimnem si, to mi ver!!! už nemôžem opraviť, lebo už som odklikla.
no a čo? svet sa za to nezborí! sú aj horšie veci ako toto :-)
www.maces.sk
www.maces.sk
photos/krab29.gif
ak si nepamätáš receptík svojej maminky, pridávam ti link na tento rp:
varecha.pravda.sk/recepty/original-zidovske-macesove-kned...
dúfam, že som ti pomohla :-)
prajem ti krásne a pokojné Vianoce!