Originál židovské macesové knedličky do polievky
Foto: pusta
Macesové knedličky sa dávajú do Zlatej slepačej polievky - Goldene joich. Sú spájané so židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc, ale pripravujú Zobraziť celý popisMacesové knedličky sa dávajú do Zlatej slepačej polievky - Goldene joich. Sú spájané so židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc, ale pripravujú sa aj kedykoľvek inokedy. Dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ich naučil variť, ako aj za jeho láskavý súhlas ich recept uverejniť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 g, nadrvený |
|
3 ks |
|
3 PL, rozpustená |
|
120 ml /nie bujon/ |
|
podľa potreby na varenie kndličiek |
|
podľa chuti |
|
2-3 štipky alebo |
|
2-3 štipky mletý |
|
2-3 štipky mletý |
|
Postup
-
1
Maces nalámeme na menšie kúsky a nadrvíme ho pomocou valčeka nsa cesto, vložíme do misy. V inej miske rozšľaháme vajcia s husacou masťou a premiešame ho s macesom, ktorý osoláme a okoreníme uvedenými koreninami. Zmes nesmie byť ani príliš hustá - uvarené knedličky by boli tvrdé a nesmie byť ani riedka, knedličky by sa počas varenia rozpadli. Dohustíme pridaním macesu, nariedime vývarom do konzistencie, aby sa dali tvarovať knedličky.
- 2
Macesovú masu necháme 1 hodinu stáť a potom vlhkými rukami tvarujeme knedličky o čosi väčšie ako vlašský orech, varením značne zväčšia svoj objem. Knedličky varíme miernym varom prikryté v slepačom vývare asi 10 minút. Počas varenia neodkrývať a nenajúkať do hrnca.
- 3
Hotové knedličky vkladáme priamo do horúcej polievky alebo ich servírujeme zvlášť na podnose a každý si naberie sám podľa chuti. Knedličky môžeme variť aj v osolenej vode, potom ich robíme väčšie a podávame ich ako prílohu k jedlám na šťave. Správne uvarené kneličky majú byť ľahúčke, nadýchané a rozplývajú sa na jazyku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
bolo by to snad namieste podat takto deckam, ktore zacinaju kuchynu objavovat./ aj tu sa najdu mladi kuchari/. Ked sa vsak niekto pyta, ma na to svoj dovod a doteraz sme to v diskusiach nepodcenovali.
= Takze sa nehnevaj, vela receptov sa odvodilo prave zo zidovskej kuchyne v ktorych varili aj slovenske sluzky a tieto si domov donasali novoziskane vedomosti, ktore uplatnovali dalej, ale kedze bola chudoba, napodobnovali cim sa dalo a co dom a pole dalo.
V kazdom EU narode su tieto poznatky aj ked sa mozno tak presne nedodrziavaju ako ty zdoraznujes, ze preco to robis a preco je to pre teba take dolezite. Mozno ze by bolo lepsie, keby si v perexe napisla, ze pridanie inych veci uz nebude original zidovsky recept.
50 dobrôt židovskej kuchyne
V piatok 4. marca nájdete vo vašom denníku prílohu Recepty.
Tak isto je aj tu vela ludi, co tomu rozumie a privitali tvoje recepty s nadsenim a ini sa radi poucia. Moja odpoved bola na to, ze @evusik , ako dlhodoba a oblubena prispievatelka velmi dobrych jedal tu sa slusne opytala .... " aj bravčovú alebo by to už nebolo ono? alebo je to preto aby bolo jedlo košér?" ... stacilo jej odpovedat tak ako @viera1- zrejme to cakala od teba ako autora. NIC viacej.
a to co napisala @sovka vie aj mnoho z nas starsich, naviac je spusta popularnych holywodskych filmov aj dnes nielen tych starsich v ktorych je zachytena cela tematika aj tohto typu nabozenstva. /Preto moja poznamka o mladych kucharoch/.
Cheapem, ze doteraz tu specialne nikto o tejto teme nehovoril ako TY preco je potrebne presne dodrziavat recept "KOSHER a co je židovský" To ze robis zaroven aj osvetu je vitane.
= Niekedy vsak staci odpovedat slovom na co sa clovek pyta.
Pritvrdím:chováš sa,ako keby sme tu boli všetci idioti.Ja som pracovala 42 rokov v gastronómii a o svetových kuchyniach niečo viem a je mi jedno,či si niekto upraví recept,hlavne že mu chutí a nemáš právo ho zato ponižovať,ani urážať.Tvoje recepty nemienim čítať,takže si ušetri čas s komentármi na moju adresu.Toto píšem len preto,že ma kamarátka upozornila,že tvoja bezočivosť je bezhraničná,tak som to rozklikla.
Svoj čas venuj servilnostiam k pánovi,ktorý je z teba unesený...
= Zase moj dojem: Si tu kratko na take posudzovanie, aby si zistila kto a ako sa vyjadruje.
Bol to iba postreh; Ty ako aj par novych sa Velmi mylia ked poukazuju na KAmatstva vraj nas "starych varechacov" - /som na druhom konci sveta a predstav si nemam ani jej sukromne informacie/. Clovek necita, alebo si nepamata vsetky vyroky v diskusiach - tolko asi uznas.
= Nejdem obhajovat co, kto, alebo ja sama som povedala. Prisla si na tuto stranku iste s dobrym umyslom a tiez s niecim novym.
O "KOSHER" ak sa nemylim pred tebou tu nikto otvorene nepisal ani nerozoberal, preco je dolezite do body urobit ako pises! MOzno ze v tvojom profile si mohla povedat, comu sa budes venovat a par vetami vyzdvihnut preco je ta doslednost a presnost v receptoch taka dolezita. Myslim ze by sme to pochopili. Je nas vela, co si LEN nahodne otvoria recept. Aj ja som bola medzi nimi.
= Vieme, ze preco je zidovske, ale aj ine jedlo originalnych receptov z roznych krajin sveta take dobre - Pretoze sa DODRZIAVAJU zaklady od prvopociatku jeho vzniku!
Ale tym, ktori sa pytaju treba s respektom odpovedat. Aj @Evusik priniesla sem nieco original a vzdy ochotne odpovedala ani nie je jedina.
Vies, emigracia mi okrem inych dobrych ci zlych veci umoznila aj nahliadnut do svetovej kuchyne prave takto originalne cez kamaratov, ktorych sme tu ziskali a odhalit tajomstva ich kuchyne. Kazdy tu sa snazi chute svojho domova priblizovat co najdokonalejsie aj ked niekedy je to tazke a musi improvizovat, aby dosiahol co najvernejsiu podobu jedla. Niekedy to nevyjde, ale ani to nie je na skodu. Aj v tom je ta originalita novych, fantastickych jedal;
- kolko je prikladov, ze z nepodarku bol uspech.
Naviac mame tu velmi zmiesane obyvatelstvo a to nas este viac naucilo pokore a slusnosti dodrziavat pravidlo, aby sa clovek spraval k cloveku, nesudil podla vyzoru, alebo viery. Predstav si, ze nam to TU vychadza krasne a konflikty su ozaj vynimocne.
= Takze aj nadalej nahliadnem do tvojich receptov, pretoze mam rada prave tie starodavne a original. Zrejme pochopis, ak sa nebudem velmi vyjadrovat, aby som ta nahodne neurazila.
Fandim ti a mozno, ze casom zistis, ze sme tu ozaj velmi dobra "familia" a odlisna od inych kuchynskych webov aj vdaka redakcii, ktora ozaj vychadza v ustrety!
= A nakoniec: ani roky do toho nemaju moc co hovorit, nikto tu nepotrebuje obhajcu a osadenstvo ak sa nemylim je od 12 rocnych - hore. Kazdy, kto ma schopnost napisat recept si ho dokaze aj obhajit sam.
Dakujem.
mi to za zlé, ale som sa tu ešte nestihla ani nadýchnuť, tiež môžem niečo aj nepochopiť. v postate sa vyjadrujem tak ako ty, len inými slovami, a budem len rada, ak i nadalej budeš komentovať