Zeytinyağlı lahana sarması

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 1. februára 2013

Kapustné listy plnené ryžou, píniovými orieškami a sušenými ríbezľami, dusené v olivovom oleji.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (tenké)
1 pohár
2 ks (veľká)
1/2 šálky
3 PL
2 PL
1 PL
1 PL
1 ČL
1 PL
1 pohár




Postup

  1. 1

    Vo väčšom hrnci privedieme vodu k varu, osolíme a vložíme kapustné listy zbavené hrubých častí. Neviem prečo, ale ja mám vždy "šťastie" na kapustu s hrubými listami, ťažko sa mi s tým potom pracuje. Takže čím tenšie a väčšie, tým lepšie. Kapustné listy obvaríme chvíľu vo vode, potom vyberieme a necháme odkvapkať.

    Zeytinyağlı lahana sarması - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme náplň: Na olivovom oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom plameni 4 - 5 minút. Potom pridáme opláchnutú ryžu a pražíme na slabom ohni kým nie je ryža skoro priesvitná. Pridáme cukor, a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

    Zeytinyağlı lahana sarması - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridáme oriešky, ríbezle, nové korenie, mätu, paradajkový pretlak a zalejeme pohárom vody. Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a dusíme, kým sa tekutina nevyparí. Občas premiešame. Necháme mierne vychladnúť.

    Zeytinyağlı lahana sarması - obrázok 3
  4. 4

    Vlažnou ryžou potom plníme kapustné listy (asi 1 plná čajová lyžička na jeden list), urobíme malé rolky, dobre zavinieme a ukladáme do nízkeho širokého hrnca jeden vedľa druhého. Keď máme všetky hotové, podlejeme asi pohárom vody (aby boli zakryté do 3/4) a pokvapkáme olivovým olejom. Zakryjeme a dusíme domäkka. Tekutinu nenecháme vydusiť úplne, chladnutím sa ešte vpije, aby potom jedlo nebolo príliš suché. Servírujeme vychladené na izbovú teplotu, s kúskom citróna a bielym jogurtom. Dobrú chuť! :)

    Zeytinyağlı lahana sarması - obrázok 4

Diskusia k receptu

malroxa
turecká kuchyňa je výborná. myslím, že tenké listy má kapusta keď je mladá
izabella929
veľmi zaujímavé a páčia sa mi.-))) často robievam plnené kapustné listy, ale klasicky...)
wevewe
Krasny fotorecept. Jedla som nieco podobne, len to neboli kapustne listy ale listy z vinica. A chybali tam tie susene ribezle. Urcite je aj toto chutne
medulienka122
sušené ríbezle nemám a kapustu s tenkými listami - no, to bude, až bude letná, zatiaľukladám
medulienka122
nemusí byť letná, len zimná má dosť tuhé listy a ťažšie sa s ňou robí, veď ty sama píšeš, že máš šťastie na hrubé listy - to je práve tá zimná kapusta:-))
nazarboncuk
medulienka, sak toto, ja neviem aky je tam rozdiel, jedine co viem ze "letna" nie je vhodna na kvasenie. pamatam si, že moja babka, ked robievala "holubky" tak jej listy boli velke a tenke ako papier, ked sme ich spolu robili, tak to isla jedna radost :) teraz babky niet :( tak nemam ku komu na rady, ešte ze je tu Varecha :)
medulienka122
letná sa nehodí na nakladanie, lebo sa skoro pokazí, sčernie, skvasí, jedným slovom sa pokazí, ale zase je lepšia na "holubky" a pod., lebo sa dobre oddeľujú listy od seba, zimná má veľmi tvrdú hlávku, ide to ťažšie...radi ti pomôžeme, len napíš, keď budem vedieť...:-)
frezia68
Tak to by som hneď okoštovala,mám rada Tvoje recepty :-)
anap
A nešlo by to baliť do čínskej kapusty?Tá je jemnejšia.Ja to zajtra skúsim,potom dám vedieť.
anap
A možno miesto ríbezlí-tie mám len mrazené dám brusnice.
marikafil
mňam:-) hneď by som vyskúšala, len teraz nemám doma kapustu, ani tú zimnú...a ešte otázka - sušené ríbezle sa dajú kúpiť aj u nás? Zatiaľ som nikde nevidela.
jerica
:-) 1+5* nemám problém dať brusnice :-)
anap
Vyskúšané,ale nemala som píniové oriešky,a ani neviem či to ide u nás niekde zohnať. sušené .Použila som slnečnicové semienka,sušené hrozienka a brusnice.Tá máta tomu dala ohromnú chuť.V´daka za zaujímavý receptík.
nazarboncuk
baby dakujem, prepacte ze az teraz odpovedam..myslím ze sušené ríbezle sa dajú v pohode nahradiť niečim podobnym sušenym :) nakolko ich mam donesene z TR ani neviem či sa dajú zohnat u nas v obchode :/ nepátrala som
ethanel
tak toto by som urcite neodmietol a k fotke len to ze takto by malo byt jedlo nafotene aby vyzeralo ze nam chce prave skocit z obrazovky pocitaca na tanier, ziadne velke tiene, prirodzene farb, proste cista praca
slavka2012
@nazarboncuk , prosim ta, ako rozoberas tu kapustu na listy? Existuje na to nejaky turecky grif? Ja ju prave robim a listy sa strasne tazko oddeluju od hlavky a trhaju sa...
nazarboncuk
mila @slavka2012 ja som s tým tiez mala problemy :( moja babka to napr. robila tak, že do vriacej vody vložila celú hlávku, zbavenú hlúbika, a tie listy oddelovala vidličkou, tak pekne jej to išlo. Ale to mala kapustu s tenkými listami, "letnú".
slavka2012
@velmi pekne ti dakujem, nabuduce to skusim tak ako tvoja babka:-). Teraz som to uz nejako dobojovala, ale bola to drina. Trochu som sa bala toho noveho korenia, ale plnka s nim je super, i ked namiest susenych ribezli som dala hrozienka. Pridala somk tomu este trochu melasy z granatovych jablk, myslim, ze k tomu celkom pasuje. Mame totiz vecer navstevu a chcem tuto sarmicku podavat ako predjedlo. Vdaka za recept a inspiraciu.
slavka2012
@nazarboncuk , pekne ti dakujem, nabuduce to skusim tak ako tvoja babka:-). Teraz som to uz nejako dobojovala, ale bola to drina. Trochu som sa bala toho noveho korenia, ale plnka s nim je super, i ked namiest susenych ribezli som dala hrozienka. Pridala somk tomu este trochu melasy z granatovych jablk, myslim, ze k tomu celkom pasuje. Mame totiz vecer navstevu a chcem tuto sarmicku podavat ako predjedlo. Vdaka za recept a inspiraciu.pardon za ten predchadzajuci komentar, odbieham od sporaka a tak to vyzera:-(.
nazarboncuk
ja dakujem, že si vyskúšala, inak, tieto dolmy a sarmy sú pre navstevy a party ako stvorene, síce je s nimi dosť roboty, ale majú úspech, vždy sa rozchytajú ako prvé :) hlavne sarma z viničných listov, za tou sa idú všetci stale potrhať. dúfam,že Tvojim hosťom bude chutiť. pekný deň!
slavka2012
@nazarboncuk , vdaka ja, myslim si ze hej, maju radi Turecko, tak hadam moju snahu ocenia, zajtra ti dam vediet. Ta melasa je z granatovych jablk, aspon tak to je na nej napisane, ale je velmi dobra, pouzivam ju aj na salat z rukoly :-).
slavka2012
Mnam, to vyzera dobre, no ale aj tie balkony a zadky treba trochu strazit:-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia