Zeytinyağlı lahana sarması

Autor receptu: nazarboncuk

Kapustné listy plnené ryžou, píniovými orieškami a sušenými ríbezľami, dusené v olivovom oleji.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vo väčšom hrnci privedieme vodu k varu, osolíme a vložíme kapustné listy zbavené hrubých častí. Neviem prečo, ale ja mám vždy "šťastie" na kapustu s hrubými listami, ťažko sa mi s tým potom pracuje. Takže čím tenšie a väčšie, tým lepšie. Kapustné listy obvaríme chvíľu vo vode, potom vyberieme a necháme odkvapkať.
  2. Pripravíme náplň: Na olivovom oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom plameni 4 - 5 minút. Potom pridáme opláchnutú ryžu a pražíme na slabom ohni kým nie je ryža skoro priesvitná. Pridáme cukor, a za stáleho miešania necháme rozpustiť.
  3. Potom pridáme oriešky, ríbezle, nové korenie, mätu, paradajkový pretlak a zalejeme pohárom vody. Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a dusíme, kým sa tekutina nevyparí. Občas premiešame. Necháme mierne vychladnúť.
  4. Vlažnou ryžou potom plníme kapustné listy (asi 1 plná čajová lyžička na jeden list), urobíme malé rolky, dobre zavinieme a ukladáme do nízkeho širokého hrnca jeden vedľa druhého. Keď máme všetky hotové, podlejeme asi pohárom vody (aby boli zakryté do 3/4) a pokvapkáme olivovým olejom. Zakryjeme a dusíme domäkka. Tekutinu nenecháme vydusiť úplne, chladnutím sa ešte vpije, aby potom jedlo nebolo príliš suché. Servírujeme vychladené na izbovú teplotu, s kúskom citróna a bielym jogurtom. Dobrú chuť! :)