Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske fotorecept

havino - fotkahavino, 1. decembra 2013
Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept)
Foto: havino

Pečiem, pečiem pečiem, skúšam, skúšam, skúšam, chleby a pečivo, už rok a pol skoro denne. Manžel je Dia, jemu pečiem a tieto žemle z Zobraziť celý popisPečiem, pečiem pečiem, skúšam, skúšam, skúšam, chleby a pečivo, už rok a pol skoro denne. Manžel je Dia, jemu pečiem a tieto žemle z viacerých múk vám úprimne odporúčam. Samozrejme, že nemusia byť z toľkých múk, ale ked sa múky, echt celozrnné, grahamové namiešajú, výsledok stojí za to. Každá má nejakú svoju vlastnosť v pečení. Ražná udržuje vláčnosť, semolina pevnosť cesta, celozrnná- graham samý bordel - vláknina, špaldová má veľa minerálov, vitamínov.

20-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

100 g
100 g
100 g
100 g
1 čl
1/2 kocky
1 pl
1 čl
50 g
2 - 3 PL
1 hrsť (alebo ovsené)
podľa potreby
 (na potretie)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na začiatku vám ukážem fotku z akých múk pečiem chleby a pečivo, aký rozdiel je obsah vlákniny v múke z obchodu a mletej z mlyna. Preosiatá je rovnaká veľkosť šálky. V ľavo je z kauflandu grahamová, v strede v modrom vrecúšku som si z Chorvátska doniesla grahamovú, už tam som videla rozdiel medzi našou a ich a v pravo je mletá z mlyna, o ktorej som tiež ešte donedávna ani potuchy nemala, že aj taká sa predáva, síce s problémom, ale dostala som sa k nej. Tú v plátennom vrecku volám bordelová, vlákniny je tam, ako sa patrí podľa názvu múky a nie len pozmetaná.

    Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takže, z hore uvedených surovín zamiesime cesto, tak ako sú napísané, dám do kuchynského robota, vrátane droždia, kvások nie je potrebné robiť dopredu. Vlažné mlieko, schválne som nedala mierku, pridávame postupne podľa potreby, naozaj záleží od druhu múk koľko vsajú. Mlieko pridávame opatrne, po čiastkach, nech sa nemusí dosypávať múka, vypracujeme nelepivé cesto. Dáme prikryté kysnúť na teplé miesto približne 40 min. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na toľko časti, aké veľké žemle chceme robiť. V tomto prípade som ich robila v remoske, tak som ich formovala, aby som ju vyplnila celú.

    Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opäť prikryjeme utierkou, dáme podkysnúť 20 min. Tesne pred vložením do vyhriatej rúry, ja do remosky, potrieme vajcom, posypeme semiačkami, vločkami, podľa chuti aj hrubozrnnou soľou.

    Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    striedka, normálne sa oddeľujú, netrhajú.

    Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mäkké, pochúťková smotana v ceste je dobrým prídavkom.

    Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta tvarujeme rožky, žemle, nemusia byť v okrúhlej forme, ja som piekla naraz aj chlieb aj žemle, takže mi padla vhod remoska. Pečiem ich aj v rúre, bezo zmeny na kvalite.

    Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ancicka
moja,len peč a skúšaj,ja si všetky tvoje rcp.ukladám,no raz začnem piecť.remosku síce nemám,ale iste aj v rúre sa vydaria.kk
1x hanula
salinka
@havino neblázni! Už som v župane, užívam si prvú adventnú nedeľu a ty tu hodíš takéto pokušenie. Vypínam PC.....ale zajtra:-)
radost
super mixžemličky od našej Táničky..!!
ja som len obyčajná žena,ktorá akúsi sladenku doma nemá..
raz na upečenie naberiem chuť..
bo na jedenie ju mám stále...
radšej ako chlebík mám pečivo a žemle malé...
kedy vy -varecháčky-stíhate všetky tieto v kuchyni robiť dobré veci..??
zázraky robíte všetci..:-)
tiginko
perfektne si zase napiekla, gratulujem. Ty tuším do čoho sa pustíš, je odsúdené na úspech :-)
jerica
@havino , k tomu niet čo dodať, len sa pekne inšpirovať Tvojim receptom :-) KK, *****
eviana
@havino , Ty moja pekáročka umelkyňa, večná inšpirácia... nádherné žemličky, neskutočná si ♥ milión hviez by málo bolo, ale mám tu len 5, šecke Ti ich dám a rada :)
havino
ale, že ja vám velice pekne dakujem za každý komentár, nedá sa neusmiať, @radost , dva krát som si tvoju básničku čítala a šklebila sa, ako malý jojo, sladenku, ked nepečieš chleby stále nepotrebuješ, je to jačmenný slad, menej kalorický, malý GI pre diabetikov a miesto cukru podporuje kysnutie, celkovo chutný, s tým si ty hlávku nelám, dáš kávovú cukru a šecko bude v porádku
@tiginko , keby si videla aj moje nepodarky, bolo ich, ale inak sa človek nenaučí asi, len na svojich chybách, tu už dám len to, čo ozaj otestujem aj dva krát, aby človek nezavádzal
varešky, dakujem vám, chcela som ešte v recepte podotknúť, zabudla som, k tým boredlovým múkam, ako mám ja z mlyna, echt celozrnnú, len si zakaždým trochu oleja, masla pridajte, zjemní suchosť, darmo, šupy zo zrna sú len šupy, ale zdravé.
babkamt
Zdravé , chutné , voňavé , vypečené ........proste samé superlatívy sa hodia na hodnotenie tvojich žemlí :-) Recept je už v mojej kk.
pusta
@havino - tánička milá, v múkach a vyznáš teda a používaš tie najkvalitnejšie. - palec hore!!!
pečieš úžasné a veľmi chutné veci pre diabetikov, sú vynikajúce aj pre zdravých - vdaka ti za to. :-))))))
si veľmi kreatívna a veľmi progresívna, neprešľapuješ na jednom mieste :-)
krásne si sa vyhrala, nádherné zdravé žemle si upiekla :-) aj Sladenku si perfektne popísala - si pozitívne aktívna :-)
blahoželám!!!
ale dosť už zbytočných slov, zaslúžených 5***** ti dávam
mracik9
ej,dnes ráno by boli na raňajky fantastické,ja také ľúbim :))
janko38
možno nie som v obraze ale aká je tá ,,bordelová" múka v plátenom vrecúšku? Ešte som takú v obchode nevidel.Môžete mi poradiť?
Inak tie žemle nemajú chybu, aj v reze vyzerajú nádherne.... prajem pekný deň J+D
marianne
tu je uz Tolko chvaly popisanej,ze uz niet co dodat,mas ich krasne @Tani aj ked priznam, nerada miesam vela muk dohromady.Citala som o tom nejaku studiu,ze crevny trakt to ma zataz spracovat,maximalne dve odrody doporucovali..ci je to pravda neviem,ale na pohlad ich mas naozaj nadherne podarene...
1x safran
havino
@pusta si ma vychválila, no že dakujem
dakujem vám všetkým za pozretie a komentáre
@janko , múku melie Mlyn Zrno,  www.mlyn-zrno.sk
ja som ju pol roka do zadu zahliadla v Jednote, zatial len tam, s objednaním som mala veľký problém, o objednávkach a zásobovaní rozhoduje iná firma dodávateľská, nie vedúca v jednote, volala som do Mlyna, tam zas vysoké poštovné pri objednávke, zdravie je zdravie, ale zas cena múky by sa mi navýšila o veľa a to zas odtal potal, ale mi prezradili meno firmy, ktorá ju doplňa do spomínanej Jednoty a tam som sa s pánom dohodla
@marianka si ma zaskočila, do paroma, zatial som ja osobne nič nepocitíla na sebe. trávi mi až moc dobre :-) a môj má cukor po ich zjedení ukážkový, ma picne z toho už, čo je dobré, čo nie, už človek ozaj nevie, poštudujem o tom niečo, to ma nenapadlo a ja si miešam o sto duši múky. vdaka
hannah22
všetko už bolo povedané a napísané... za 5*, uložené a prídu na rad.... :))
mariamka
nadherna zemlova babovecka, havino proste umi :) ja si viem presne vybavit tu "muku s bordelom" , cim viac bordelu, tym lepsie :)
afataga
wooow, uzasne krasne, tu bordelovu muku aj ja pouzivam, smotana je dobra do cesta, ale aj jogurt, vyskusaj niekedy, no ale to aby si pristavila kusok spajze na tie muky
havino
dievčencé milé, dakujem vám moc

@mariamka , kukni na prvú fotku v postupe, ja som sama neverila, aká grahamová sa predáva v obchode a aká je grahamová z mlyna, neviem čo robia s tými čo sa predávajú pod názvom,že ,,grahamová" , či ju preosievajú, či ako, určite a len nejaké percento vlákniny nechajú, šupy, alebo otruby (nemohla som si na tie otruby- slovo spomenúť, pár sekund zásek a nič, vstala a šla do špajze prečítať, bože, aké vynechanie pamäte) porcujú asi samostatne a predávajú, inak to nevidím, ale napíšu grahamová

@afataga , áno, áno, dakujem za radu, aj jogurt dávam, aj kludne zakysanku ked mi zostane, kefír, do takýchto pečív, nevylejem veru a špajzu si trafila klinček po hlavičke, ked ti poviem, že 5 x som ju za sebou prestavovala a prekladala a police sa dorábali a hore dole, už ani na sviatky sa jej nedotknem

helca103
krásne žemličky, páči sa mi ten výraz ,,bordelová múka" a ja si len želám aby toho ,,bordelu" bolo dostatok aj tu u nás. Zatiaľ nie je vôbec, ale verím,že bude :-))
pacik
Tiež som pridávala jogurt, piekla na plechu a pred chvíľou konečne koštovala. Sú fakt super :-)
havino
@pacik , som rada, že vám chutili, ja si nemôžem pomôcť, mne osobne tiež chutí ked je viac múk namiešaných, aj ty si dávala viac druhov múk?
lusinkab
Tak tie vyzeraju neskutocne krasne a hlavne zdrave :) urcite musim vyskusat
pacik
@havino múky som dávala podľa tvojho receptu, len namiesto semolinovej (tú nemám) som dala T650 a vločky pohánkové, miešam tak aj na chleba a žemličky boli výborné aj dnes, neostareli ako kupované :-)
zuzananoskova
Žemle vyzerajú bombovo!!!!!!!!!!!! Vyskúšam v dohľadnej dobe, múky dokúpim a keďže nemám remosku, tak v rúre :-)
irenaw
Táni, ak sem nakukneš, pozri prosím TS, potrebujem tvoju radu :-)
irenaw
no. neviem, či tá TS bude, prvýkrát ma celkom vyhodilo a druhýkrát vraj bola odoslaná... možno nájdeš dve a možno žiadnu?
irenaw
môj remoskový poradca, dopadlo to výborne, nabudúce dám hore papier o 5 minút skôr, ale aj tak sú skvelé, vo vnútri ako obláčik a navrchu chrumkavé

ĎAKUJEME týmto sú prípravy z našej strany hotové, už len začať ;-)
havino
@irenka , som rada, že na prvé pečenie v remoske, výsledok zaručený. Teším sa fotke. Ja na remosku nedám dopustiť, som ti písala, že jeden chlieb upečiem v rúre, druhý v remoske, upiekla som a myslím, že ten z remosky je oveľa mäkkší, lepší a sú z jedného cesta. Remoska zaručuje akúsi vlhosť v pečive, v buchtách, nadýchanosť určite. Nech sa ti darí a si s ňou spokojná, gazdinká, ako ty si poradí vždy, aj keby horelo od vrchu, lebo ked je vysoko cesto pripeká, ale dá sa poradiť si vždy.
safran
výborný nápad s remoskou, pomôžu si aj internátnici, aj mladí v podnájmoch :-) a kto chce dodržať tvar, stačí jenská misa do rúry .-)))
s múkou mám rovnaké info ako @marianne
havino
@safran , vdaka za pristavenie sa, dnes som našla komentár na maili aj som ich dnes piekla, aká náhoda, som sa pousmiala, no ved s tými múkami, ja som sa aj snažila čo to dočítať, ale nič som nenašla, ale radšej som poslúchla a už dávam len tri druhy :-)
luss44
@havino , dakujem za inšpiráciu na dnešné pečivko. Pôvodne som chcela cibuľ.bagety, ale po inšpekcii v múkach bolo rozhodnuté - použila som špaldovú, ražno-pšeničnú a celozrnnú jemne mletú + semienka a vločky dnu aj navrch. Dokonca som si popritom skúsila aj pletenie pleteniek, moja prvotina :) K tomu syrovo-cesnaková nátierka a všetci sú spokojní :)


1x havino
havino
@luss , potešenie na mojej strane, ak vám chutili, nech padnú na úžitok, dakujem za krásne foto, rožteky sú, ako jeden
aja1616
Práve hľadám takéto recepty do remosky a tento sa mi veľmi hodí. Rozhodujem sa pre kúpu remosky a neviem, či si kúpiť s okienkom, alebo radšej bez okienka, nakoľko som sa dočítala, že pri remoske s okienkom hrozí neprepečenie jedla. Akú používate?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia