Žemle zo 4 druhov múk, pečené v remoske (fotorecept)

Autor receptu: havino

Pečiem, pečiem pečiem, skúšam, skúšam, skúšam, chleby a pečivo, už rok a pol skoro denne. Manžel je Dia, jemu pečiem a tieto žemle z viacerých múk vám úprimne odporúčam. Samozrejme, že nemusia byť z toľkých múk, ale ked sa múky, echt celozrnné, grahamové namiešajú, výsledok stojí za to. Každá má nejakú svoju vlastnosť v pečení. Ražná udržuje vláčnosť, semolina pevnosť cesta, celozrnná- graham samý bordel - vláknina, špaldová má veľa minerálov, vitamínov.

20-30 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Na začiatku vám ukážem fotku z akých múk pečiem chleby a pečivo, aký rozdiel je obsah vlákniny v múke z obchodu a mletej z mlyna. Preosiatá je rovnaká veľkosť šálky. V ľavo je z kauflandu grahamová, v strede v modrom vrecúšku som si z Chorvátska doniesla grahamovú, už tam som videla rozdiel medzi našou a ich a v pravo je mletá z mlyna, o ktorej som tiež ešte donedávna ani potuchy nemala, že aj taká sa predáva, síce s problémom, ale dostala som sa k nej. Tú v plátennom vrecku volám bordelová, vlákniny je tam, ako sa patrí podľa názvu múky a nie len pozmetaná.
  2. Takže, z hore uvedených surovín zamiesime cesto, tak ako sú napísané, dám do kuchynského robota, vrátane droždia, kvások nie je potrebné robiť dopredu. Vlažné mlieko, schválne som nedala mierku, pridávame postupne podľa potreby, naozaj záleží od druhu múk koľko vsajú. Mlieko pridávame opatrne, po čiastkach, nech sa nemusí dosypávať múka, vypracujeme nelepivé cesto. Dáme prikryté kysnúť na teplé miesto približne 40 min. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na toľko časti, aké veľké žemle chceme robiť. V tomto prípade som ich robila v remoske, tak som ich formovala, aby som ju vyplnila celú.
  3. Opäť prikryjeme utierkou, dáme podkysnúť 20 min. Tesne pred vložením do vyhriatej rúry, ja do remosky, potrieme vajcom, posypeme semiačkami, vločkami, podľa chuti aj hrubozrnnou soľou.
  4. striedka, normálne sa oddeľujú, netrhajú.
  5. mäkké, pochúťková smotana v ceste je dobrým prídavkom.
  6. Z cesta tvarujeme rožky, žemle, nemusia byť v okrúhlej forme, ja som piekla naraz aj chlieb aj žemle, takže mi padla vhod remoska. Pečiem ich aj v rúre, bezo zmeny na kvalite.