Hamburgerové žemle
Hamburgerové žemle

Žemle na hamburgery

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 19. júna 2023
Žemle na hamburgery
Foto: Kulinární studio MAFRA

Premeňte svoju kuchyňu na prvotriednu pekáreň a pripravte si domáce pečivo na hamburgery.

14 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

250 ml
35 g
20 g čerstvé
250 g
250 g
14 g
1 ks
65 g
Na potretie:
1 ks
Na vymastenie:
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Do polovice mlieka pridáme 1 ČL z odváženého cukru a rozdrobené droždie. Rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások, trvá to asi 10 minút.

  2. 2

    Do misy preosejeme obe múky a dobre ich premiešame so soľou. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné vlažné mlieko a jedno vajce. Suroviny trochu premiešame, pridáme vlažné rozpustené maslo a vypracujeme vláčne cesto. V miske ho zakryjeme fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu. Počas nej cesto dvakrát prepracujeme.

  3. 3

    Po vykysnutí nakrájame cesto na malé kúsky s hmotnosťou asi 60–100 g. Z každého vypracujeme bochníček. Poukladáme ich na plechy vymastené olejom a necháme kysnúť asi 20 minút.

  4. 4

    Povrch všetkých bochníčkov potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme soľou, makom alebo sezamovými semienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Po upečení ich preložíme na kovovú mriežku a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia