Žemle na hamburgery
mesačník Varecha, 19. júna 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Premeňte svoju kuchyňu na prvotriednu pekáreň a pripravte si domáce pečivo na hamburgery.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
250 ml |
|
35 g |
|
20 g čerstvé |
|
250 g |
|
250 g |
|
14 g |
|
1 ks |
|
65 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na vymastenie: | |
|
|
Posýpka: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Do polovice mlieka pridáme 1 ČL z odváženého cukru a rozdrobené droždie. Rozmiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások, trvá to asi 10 minút.
- 2
Do misy preosejeme obe múky a dobre ich premiešame so soľou. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné vlažné mlieko a jedno vajce. Suroviny trochu premiešame, pridáme vlažné rozpustené maslo a vypracujeme vláčne cesto. V miske ho zakryjeme fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu. Počas nej cesto dvakrát prepracujeme.
- 3
Po vykysnutí nakrájame cesto na malé kúsky s hmotnosťou asi 60–100 g. Z každého vypracujeme bochníček. Poukladáme ich na plechy vymastené olejom a necháme kysnúť asi 20 minút.
- 4
Povrch všetkých bochníčkov potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme soľou, makom alebo sezamovými semienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Po upečení ich preložíme na kovovú mriežku a necháme vychladnúť.
Tiež hamburgerové žemle:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu