Zemiaky s koreňovou zeleninou a bylinkami

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 18. marca 2014

Recept tohoto jedla ma upútal v knižke Zemiaky - recepty z Nového Času pre ženy...

3
porcie
10 minút
príprava
35-45 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
2 ks
2 ks
5 strúčikov
1 ks
zmes byliniek:




Postup

  1. 1

    Zemiaky a koreňovú zeleninu aj s cibuľou očistíme,umyjeme a pokrájame na osminky,alebo približne rovnaké kúsky,cesnak necháme v poslednej šupke.Pekáčik vystelieme pečiacim papierom,ktorý potrieme olejom,vložíme sem všetku zeleninu.Rúru si predhrejeme na 2OO°C.

  2. 2

    Zeleninu v pekáči osolíme,pokvapkáme olejom a posypeme zmesou čerstvých alebo sušených byliniek a celou rascou.Dobre premiešame. Musím podotknúť,že takáto pestrá kombinácia byliniek nie je moja parketa,ja dávam vždy menej druhov,ale bola som prekvapená najprv omamnou vôňou pri pečení a potom aj chuťou hotového jedla...

    Zemiaky s koreňovou zeleninou a bylinkami - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme nezakryté asi 35-45 minút,podľa potreby.

    Zemiaky s koreňovou zeleninou a bylinkami - obrázok 3
  4. 4

    Podávame ako samostatný chod so šalátom alebo dresingom,hodí sa aj ako príloha k mäsitému jedlu.

Diskusia k receptu

afataga
este si omamena ci uz to preslo? vyzera to dobre, tiez by som asi dala menej druhov tych zelin
morenajea
Robievam pravidelne, používam ale iba jeden druh korenia alebo bylinky, aby viac vynikla chuť. Keď je ich veľa, navzájom sa prebijú.
kukulienka71
@afataga ,takéto omámenie prajem aj tebe:-))neopováž vynechať ktorúkoľvek z uvedených byliniek!! efekt omámenia aj chuťového zážitku rapídne klesne!!:-))
svedka
Minuly tyzden toto bolo v Prostrenu a dnes to idem piect podla teba :)
svedka
Ano,kazdy den o 18.00 na Prime,amatersky kuchtici...sem tam sa da odkukat pekny receptik :))
alex37
kukulienka aj ja robievam podobné. len dávam aj cviklu :-) je výborná takáto zapekaná zeleninka :-)



gabriele
nadhera...aj recept, aj fotka :)...mne sa ta zmes byliniek velmi paci...rada ich takto kombinujem...vyborne spolu ladia...v podstate je to skoro provensalska zmes :)
kukulienka71
@svedka ,my TV nepozeráme,ale mrknem,ak nezabudnem...@alex37 ,cviklu tiež ľúbime,je to fajn spolu pečené...@gabriele ,ďakujem pekne,áno,mám aj tú hotovú,ale v tej je saturejka,estragon,rozmarín, tymián a bazalka.Takže o chlp sa líšia:-)
harknessy
@morenajea - suhlasim, bylinky sa pouzivaju kvoli chuti a kazda ma velmi rozdielnu, cim pri kombinacii viacerych tie chute zanikaju
kukulienka71
@harknessy ,neprotirečím,sú jedlá,ktoré sú charakteristické určitou chuťou,ktorú potom tie 1-2-3bylinky ešte zvýraznia. Myslím,že zmes byliniek v tomto jedle nie je na škodu,je to také tajuplné,voňavé,vôbec mi nevadilo,že ich tam bolo až toľko:-)čakám na ohlasy po vyskúšaní...
harknessy
@kukulienka71 - Jasne, musel by som to vyskusat a ochutnat aby som prehlasil absolutne suverenne, ze sa toto k tomu a tomu konkretne nehodi. Osobne, ale uprednostnujem malo druhov dokopy. V tomto konkretnom pripade si myslim, ze oregano to moze dost prehlusit, najma bazalku - ale ako hovorim, nevyskusal som. Kazdopadne upecene to mas krasne :-)
kukulienka71
@harknessy ,oceňujem tvoju korektnosť;-) keby to bol môj vlastný recept,tiež by som zvážila len 2-3 bylinky,čo som aj uviedla v popise...možno raz budeš mať možnosť to ochutnať...ďakujem za tvoju poslednú vetu:-)
jozka2
milujem takto pecene zemiaky so zeleninou,ale ja davam iba rascu.Na pecene zemiaky a kurcata davam iba rascu a troche masla.
jozka2
sorry,neviem preco mi blbne stale ten computer,naskocia mi pismena ktore ani nie su pri sebe,takze trochu
mariamka
pecena zelenina je velmi chutna, a v tvojom podani vyzera naozaj sviezo a chutne, bylinky su dobre, kazda ma svoju rolu v jedlach, kde vyniknu, mne napr. susena bazalka nevonia, potom uz radsej cerstva na zaver alebo do dipu, zas majoran sa ma rad s cesnakom, tymianu staci stipka, atd... ale beriem, ze si to proste chcela skusit, niekedy sa treba "premoct" v napati, co z toho bude :)) Prostreno poznam, ale to je skor reality-showka ako varenie :))
eviana
Niečo podobné robievam aj ja, ale tiež som nikdy neskúšala pridať takúto pestrú zmes byliniek, ale Ty by si ma ukecala na bárščo, tak nabudúce veru skúsim, čo to spraví... krásne pestré jedlo, skvelá príloha :)
methi
Myslim, ze obe verzie stoja za skus :)
elixir
Zeleninu pečiem často (podobne ako morenajea) a mám rada, keď sa chute trošku obmieňajú, takže skúsim i tento receptík... (dúfam, že už mi komentár pridá, pred pár hodinami ho "zhltlo")
orchidea
Veľmi dobre vyzerá tá zmes zemiakov so zeleninou... a čo sa týka byliniek pestujem ich, v lete dávam čerstvé, v zime sušené a osobne mám rada zmes byliniek.
66mirinka66
takúto pečenú zeleninu tiež robievam, je výborná, také jednoduché a také výborné! k tomu ešte pochúťkovú smotanu a môže sa hodovať :)
lasagna1
Určite vyskúšam,vyzerá to-nielen na foto-skvostne.My sme na Slovensku zvyknutí len jednu-dve koreniny.Ale veď o tom to je-skúšať a až potom kritizovať,či nie?Ďakujem za výborný receptík.
frezia68
Nuž veru,je to výborná a ľahká večera a robím dosť často v rôznych obmenách a s čerstvou vňaťou petržlenu a pažítky :-)
safran
bod 4. sme splnili v nedeľu do bodky - mne to stačí samé, aj tak (bez dresingu) výborné a a chlap sa nezaprie, ten s mäsom, ale ktoré bylinky tam dal, veru neviem
margaretka28
další superácky recept, mám rada zemiaky na akýkoľvek spôsob :-) aj takto sa mi páčia
paploska
vyzerá to super, podobne pečiem zeleninu aj s kuraťom a je to veľmi chutné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia