Zemiaky na kyslo so sladkokyslými hubami podľa Radox1 fotorecept

havino - fotkahavino, 16. januára 2016
Zemiaky na kyslo so sladkokyslými hubami podľa Radox1 (fotorecept)
Foto: havino

Išpirácia pre tých, čo majú radi sterilizované sladkokyslé huby. Odkedy @radox1 pridal recept na krémovú polievku Nameko http://varecha.pravda.sk/recepty/kremova- polievka- nameko/54530-recept.html, či už jeho polievku, alebo tieto zemiaky na kyslo s hubami varím pravidelne. Sterilizovaných húb mám dosť, tak ich používam aj týmto spôsobom.

Suroviny

2
 (alebo smotana na varenie)
 (alebo maslo)
3 dcl pohár

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky, ja krájam na štvrťky, dáme variť so soľou, 2 bobkové listy, celé čierne korenie. Uvarené zemiaky zalejeme mliekom, alebo smotanou na varenie, podľa chuti. Pridáme ocedené z nálevu a preplachnuté huby. Ja preplachujem, vadí mi ten sliz na hubách, preto ich ani nejem sterilizované samotné. Necháme prevrieť a spojiť chute sladkokyslosti z nasiaknutých húb v náleve do zemiakov.

    Zemiaky na kyslo so sladkokyslými hubami podľa Radox1 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si zásmažku, na masle, alebo oleji opražíme nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme hladkú múku, ako vidieť na panvici, na toto množstvo som dala kopcovú kávovú lyžičku múky. Opražíme do svetlohneda, stiahneme z platne bokom a až teraz pridáme pre farbu prívarku na hrot noža mletú červenú papriku, premiešame, zalejeme s deci mliekom, opäť dobre a rýchlo premiešame a pridáme k zemiakom. Prívarok varíme ešte aspoň 15 minút, aby sa prevarila múka. Dochutíme octom a cukrom. Dochucujem naozaj až ku koncu varenia, nakoľko huby sú presiaknuté sladkokyslým nálevom a svoju chuť pustia do zemiakov.

    Zemiaky na kyslo so sladkokyslými hubami podľa Radox1 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstavíme z platne a pridáme kôpor, alebo aj bez kôpru môžu byť.

    Zemiaky na kyslo so sladkokyslými hubami podľa Radox1 (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
ze som ja dnes nesla k tebe na obed :-), ja sa na tu polievku uz dlho chystam, ale vzdy na nu zabudnem, ale kedze ja nie som moc polievkova, toto mi bude vyhovovat este viac, dobry napad si mala, huby mam svoje nalozene-rydziky, tak skusim. Ja ich mam rada prave take soplave :-), ale moj muz nie, tak teda oplachnem
všetkým vám pekne ďakujem za nahliadnutie, presne som to dala tu, ako inšpiráciu, ja som nadmieru spokojná a aj veľmi nám to chutí na kyslo či polievka, či prívarok s tými hubami, len pozor na dochutenie, aké kyslé huby sú
Mirko, ved totok, to je recept kto má na sklade sterilizované huby, ešte obchod zostáva, ale že sú chutné, to mi ver :-)
tak dnes prisiel rad na tieto zemiaky, u nas bez kopru a bez papriky, tu nezvyknem davat, musim povedat, ze vyborne s tymi hubami, az ma to prekvapilo, ja som mala svoje rydziky, tymto ti dakujem za rcp a samozrejme aj radoxovi, urobila som k tomu hubove fasirky, ked huby, tak huby :-)


no ale že si ma potešila @afataga , som rada, že chutilo, je to zmena chuti s tými hubami a ja už aspon nebudem môjmu hubárovi frflať na kieru to !! zaváram huby a nie málo, ked ja ich nejem, tu ich zjem, aj polievku takto varím
@Kimlo , som veľmi rada, že chutilo, nech padne na úžitok aj na budúce, ja už zemiaky na kyslo bez húb ani nerobím, už nebudem hundrať ked ich polovička bude znášať, využijem ich aj na tento spôsob
vcera som robila na obed privarok z bielej fazule a som si povedala, ze skusim dat do neho kysle huby, no fakt vyborne to bolo, uz som skoro ani dochucovat nemusela.
Ale nevyzeraju moc vystavne, lebo ja mam zavarene take mega rydziky zo zahrady, tak som ich pokrajala na mensie, aby viac ochutili. Ked budes nakladat, nedaj cibulu, nebudu soplave.


Milá @Havino
Aj keď nie som krumľový uvaril som si dnes na obed. Bolo to veľmi dobré. Bohužiaľ nemám doma nakladané huby, tak som musel kúpiť. Tá chuť už asi nebolo to pravé orechové ako k svojej chuti urobený nálev a aj kôpor som dal iba sušený lebo iný nemám. Pochvalu ale odo mňa máš. Pekný večer Ti prajem.
@afataga , super, dobrá myšlienka, inak aj ja už dlhšie plánujem prívarok z bielej fazule, hádam aj rok som ho nevarila a veru aj ja skúsim dať kyslé huby, lebo docukrujem, octujem prívarky, takže môže byť. Dobre, to skúsim nedať cibulu, lebo mne tá soplavosť ide na nervy, premývam ich na sitku vždy.

@yogicek , stratený náš chlapec, no vitaj u mňa, si ma veľmi potešil, čo si neklopal, aj svoje huby zo špajze by ti dala, ešte pár pohárov mám naložených. hej, hej, to te obchodné, to ťažko s chuťou, ale lepšie ako trnom do oka, ta ne? vieš, čo som sa ja nahundrala, ked môj vláčil a vláčil huby a ja už šalela z nich a on len zavárať chcel, v konečnom dôsledku, len chuť na zavárané mal, všetko sama som si odrobila okolo nich, vrátane čistenia. No ale už po takomto využití, ja už hundrať nebudem, asi! som rada, že si sa ukázal, uvaril, aj ked viem, že nie si krumplový. pekný večer a dakujem za úsmev na tvári.
Je ozaj výborný jedla som ho a môžem len potvrdit ze je fajný budeme ho asi robit častejšie a my nemame k tomu také mäsko ale klobásky mnam 5* a ide do kk.
@monty , nále, si mi radosť urobila a ešte aj ked chutilo, o to viac,dakujem za fotku, za ohlas, jej ten tanier, ja mám podobný po mame odložený, z takých som v detstve jedla obedy, krásny je a brala by som aj celú sadu dnes, natrafiť na ne. dva roky do zadu, som tu pridávala hubové recepty, čo môj manžel toľko znášal a znášal a ja len s hubami robotu mala a ked som našla ich využitie sterilizovaných aj do varenia, lebo samé ja nejem, tak som rada každému poháru čo ešte v špajzi mám.

@Chica , :-) zlatá si, potešenie na moje strane, dakujem za odozvu, že chutilo doma viacerým a budú aj opakovane, s klobáskou bez, ako komu libo, aj len také samé, budme radi, že máme čo do hrnca dať
@afataga , no fajne si vymyslela, by ma netrklo k fazuľovému, ale skúsim raz, ved len dobre musia ochutiť sladkokyslé huby, pekná porcia, budem aj ja variť v týždni, dakujem za fotku
@Havino a víš, že tenhle recept nechám jak je? Líbí se mi. Ani ty lusky nepřidám. jen ještě nevím, co k tomu. Buď nic, nebo klobásu opečenou? Ještě uvidím, ale je to hodně brzo na řadě :-)
I napriek tomu, ze nemam zavarane huby, som sa rozhodol ju spravit. Aby som dostal tu sladko kyslu chut, pouzil som na kyslo zavaranu sparglu a prihodil som za hrst susenych hub. Inak vsetko ako pises a takmer sa mi neuslo. Skvele. Vdaka.
@Mijaita , ja rada fašírky, aj dve si dám, menej zemiakov, ale fašírka musí byť, klobásu moc nemusím, ale ako Tebe pasuje

@Mirko , ja tu odpadnem, @afataga fazulku, ty šparglu, no to by mna zas nenapadlo, ste kreativní, hlavne, že chutilo, to ma teší veľmi, pozdravujem vás doma
@mont íček, mám radosť, že u vás tiež tak chutia, ako aj u nás, ja tie samotné zavárené huby do úst nedám, ale tu ich zjem, len taký fukot, naozaj pasujú, či ako polievka, či ako prívarok, dakujem moja za foto a potešenie za zdielanie

Pridaj komentár k receptu: