Zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Zemiakový šalát

lucja28 - fotkalucja28, 9. januára 2023
Zemiakový šalát
Foto: lucja28

Jemný zemiakový šalát, recept od mamky :)

8-10
porcií
100 (bez chladenia) minút
príprava

Suroviny

2 kg varný typ A (vhodné na prípravu šalátov)
300 g (Bonduelle)
300 g (Bonduelle)
1 ks
405 ml
200 g
200 g
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca dáme variť vodu, keď začne vrieť, pridáme umyté zemiaky v šupke. Zemiaky by mali byť približne rovnako veľké, strednej veľkosti. Ak máme zemiaky rôznych veľkostí, odporúčam pridávať ich do hrnca postupne, s cca 5-10 minútovými rozostupmi. Zemiaky strednej veľkosti zvyknem variť cca 40-45 minút, tým menším stačí aj 25-30, väčšie zemiaky cca tých 50-55 minút.

  2. 2

    Uvarené zemiaky vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Zemiaky NESMÚ byť pred ďalším krokom teplé, pretože šalát nám môže skysnúť. Ja osobne ich zvyknem chladiť aj 3-6 hodín, minimálne tie 2 hodiny by mali chladnúť určite.

  3. 3

    Vychladené zemiaky ošúpeme a pomocou krájača na zemiaky pretlačíme do veľkej misy (odporúčam veľkosť cca 5 litrov).

  4. 4

    Vezmeme si konzervu hrášku a mrkvy. Z oboch zlejeme (napríklad pomocou sitka) všetok nálev, ten do šalátu pridávať NECHCEME. Ak sú kúsky mrkvy príliš veľké, nakrájame ich na menšie. Následne hrášok a mrkvu pridáme do misy so zemiakmi.

  5. 5

    Ošúpeme si a nakrájame nadrobno jednu stredne veľkú cibuľu. Pridáme ju do misy so zemiakmi.

  6. 6

    Do misy so zeleninovou zmesou pridáme jednu celú majonézu, smotanu na varenie a smotanu na šľahanie. Ja osobne začínam s majonézou a postupne do šalátu prilievam jednotlivé smotany, ak chceme mať šalát hustejší, nemusíme použiť celé smotany.

  7. 7

    Šalát dáme vychladiť na noc do chladničky.

  8. 8

    Vychladený šalát dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby. Ak šalát cez noc príliš zhustne, môžeme doň ešte pridať smotanu.

  9. 9

    Hotovo, dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

dvorka
Posledné roky robím šalát tak, že zemiaky so zeleninou zalejem smotanou na varenie a nechám ju aby sa do zemiakov vpila. Nechýba mi tam majonéza. A ak chcem šalát mľazgavý (to pri miešaní aby vydával mľazgavý zvuk ☺), dám biely ochutený jogurt. Majonézu pridám len niekedy, a aj to len trošičku. Veď, koľko ľudí toľko chutí.
evanaaa
Robím úplne inak šalát, ale rešpektujem všetky, lebo každý si robí taký, aký mu chutí. Mne tam chýba nielen uhorka, ale aj vajíčka, a smotany sa mi zdajú zbytočné. Zemiaky kupujem síce B-čka, ale uvarím ich deň pred skladaním šalátu, ten zalejem len "lákom", na ktorý si odoberiem do misky trochu uhorkovej šťavy a tú dochutím - octom, sladidlom, ml. korením (používam len biele), soľou a zalejem tým už poskladaný šalát, nálev vsiakne najmä do zemiakov, nechám tak do druhého dňa, (v chladničke), až potom pridám majolku a ešte prípadne dochutím podľa potreby. Mimochodom, mrkvu si varím sama, nekupujem sterilizovanú, len uhorky a hrášok. A tak robím roky stále......
boxik
Ľudia „nehante ľud môj“,ako povedal jeden klasik .Tak roztomilý popis ako to treba urobiť som už dávno nečítal . Keď vám tam chýba tá uhorka kľudne si ju tam dajte ,ak vám tam nesedí smota tak ju tam nedajte . Ja jej držím palce .
kukulienka71
@boxik (10.1.2023 18:35) súhlasím, ten popis je roztomilý, taký začiatočnícky. Všetci sme raz začínali. Aj keď mám výhrady k surovinám ( hlavne mi tam chýbajú sterilizované uhorky), kyslosť ako tak dodá majonéza. Naopak, čo sa týka skvasenia šalátu, spôsobuje ho vraj surová cibuľa, preto je dobré ju spariť. Moja mama zvykla hustý šalát riediť dokonca naberačkou mäsového vývaru a išli sme sa za ním zblázniť☺️

haji
Sto lidí, dvě stě chutí. Zajímavá varianta zemiakového šalátu - recept podle mamky. Pěkný receptík, něžný, jemný. Nepochybuji o tom, že maminka s láskou vyhověla chutím celé rodiny.
45678
Šalát vyzerá veľmi dobre,si šikovná, škoda,že sú niektoré komentáre nelichotivé,ale nenechaj sa odradiť, ani ja nedávam do šalátu kyslé uhorky /mám alergiu/ a všetkým chutí .Určite máte šalát radi presne taký,aký si urobila:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia