Zemiakový šalát

Zemiakový šalát

Autor receptu: lucja28

Jemný zemiakový šalát, recept od mamky :)

8-10
porcií
100 (bez chladenia) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, keď začne vrieť, pridáme umyté zemiaky v šupke. Zemiaky by mali byť približne rovnako veľké, strednej veľkosti. Ak máme zemiaky rôznych veľkostí, odporúčam pridávať ich do hrnca postupne, s cca 5-10 minútovými rozostupmi. Zemiaky strednej veľkosti zvyknem variť cca 40-45 minút, tým menším stačí aj 25-30, väčšie zemiaky cca tých 50-55 minút.
  2. Uvarené zemiaky vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Zemiaky NESMÚ byť pred ďalším krokom teplé, pretože šalát nám môže skysnúť. Ja osobne ich zvyknem chladiť aj 3-6 hodín, minimálne tie 2 hodiny by mali chladnúť určite.
  3. Vychladené zemiaky ošúpeme a pomocou krájača na zemiaky pretlačíme do veľkej misy (odporúčam veľkosť cca 5 litrov).
  4. Vezmeme si konzervu hrášku a mrkvy. Z oboch zlejeme (napríklad pomocou sitka) všetok nálev, ten do šalátu pridávať NECHCEME. Ak sú kúsky mrkvy príliš veľké, nakrájame ich na menšie. Následne hrášok a mrkvu pridáme do misy so zemiakmi.
  5. Ošúpeme si a nakrájame nadrobno jednu stredne veľkú cibuľu. Pridáme ju do misy so zemiakmi.
  6. Do misy so zeleninovou zmesou pridáme jednu celú majonézu, smotanu na varenie a smotanu na šľahanie. Ja osobne začínam s majonézou a postupne do šalátu prilievam jednotlivé smotany, ak chceme mať šalát hustejší, nemusíme použiť celé smotany.
  7. Šalát dáme vychladiť na noc do chladničky.
  8. Vychladený šalát dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby. Ak šalát cez noc príliš zhustne, môžeme doň ešte pridať smotanu.
  9. Hotovo, dobrú chuť :)