Zemiakové placky
Zemiakové placky

Zemiakové placky so syrom a s chrumkavou slaninou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 07:00
Zemiakové placky so syrom a s chrumkavou slaninou
Foto: Kulinární studio MAFRA

Placky so syrom musíte určite vyskúšať. Sú lahodne chrumkavé a svojou chuťou predstihujú klasické zemiakové placky.

4
porcie
25 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg (varný typ B alebo C)
250 g (čedar, eidam alebo ementál)
100 g (plátky)
1 ks
1 strúčik
1 PL
1 PL
2 stonky



Postup

  1. 1

    Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej s maslom. Prisypeme nakrájanú cibuľu, cesnak a lístky tymianu. Restujeme na miernom ohni, kým cibuľa nezosklovatie a nezačne jemne zlatnúť. Orestovanú zmes necháme vychladnúť.

  2. 2

    Zemiaky ošúpeme a nahrubo nastrúhame do veľkej misy. Pridáme osmaženú cibuľu s cesnakom aj s tukom z panvice a premiešame. Potom k zemiakom nastrúhame syr, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

  3. 3

    Na vymastený plech lyžicou tvarujeme zo zemiakovej zmesi rovnako veľké placky. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 15–20 minút, kým nebudú na povrchu jemne zlatisté. Potom na placky rozložíme plátky slaniny a pečieme ešte asi 5 minút, aby bola slanina krásne chrumkavá.

Diskusia k receptu