Zemiakové placky

Zemiakové placky so syrom a s chrumkavou slaninou

Autor receptu: redakcia

Placky so syrom musíte určite vyskúšať. Sú lahodne chrumkavé a svojou chuťou predstihujú klasické zemiakové placky.

4
porcie
25 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej s maslom. Prisypeme nakrájanú cibuľu, cesnak a lístky tymianu. Restujeme na miernom ohni, kým cibuľa nezosklovatie a nezačne jemne zlatnúť. Orestovanú zmes necháme vychladnúť.
  2. Zemiaky ošúpeme a nahrubo nastrúhame do veľkej misy. Pridáme osmaženú cibuľu s cesnakom aj s tukom z panvice a premiešame. Potom k zemiakom nastrúhame syr, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  3. Na vymastený plech lyžicou tvarujeme zo zemiakovej zmesi rovnako veľké placky. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 15–20 minút, kým nebudú na povrchu jemne zlatisté. Potom na placky rozložíme plátky slaniny a pečieme ešte asi 5 minút, aby bola slanina krásne chrumkavá.