Zemiakové placky - haruľa fotorecept

jerica - fotkajerica, 17. februára 2013
Zemiakové placky - haruľa (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica pridávam fotorecept, možno už tisíci z rôznych web stránkach, ja ho mám od mojej babky, aj pokračovanie od mojej mamičky, povedala som si, Zobraziť celý popis@jerica pridávam fotorecept, možno už tisíci z rôznych web stránkach, ja ho mám od mojej babky, aj pokračovanie od mojej mamičky, povedala som si, ponúkam pre inšpiráciu. jednu radu pridávam , robila som s veľmi kvalitných zemiakov, žiadna čierna voda , a keby aj , pribežne počas strúhania , treba priliať trochu šťavy z citróna,hneď premiešať.

5
porcií
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g (kvalitné)
2 PL
50 ml
1 ks
2-4 strúčik
1 čl
3 PL
na vysmaženie :
2  PL




Postup

  1. 1

    postrúhame zemiaky , pridáme 2 polievkove lyžice kyslej smotany /ZEMIAKY SOM MALA VEĽMI KVALITNÉ , ŽIADNA ŠKROBOVÁ VODA / doporučujem , keby sa púšťala zo zemiakov voda, určite ju zlejte , a keby zemiaky černeli , prilejte trochu šťavy z citóna,

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    prilejeme 50 ml smotana na šľahanie

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme 1 celé vajce

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme 3 strúčky cesnaku, neudávala som v postupe soľ , lebo na soli som rozotrela cesnak

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prisypeme korenie majoránku , hlavne podľa chuti , kto ako má rád, ja som dala jednu kávovú lyžičku , mleté čierne krorenie tiež podľa chuti ja osobne sa s majoránku moc nekamarátim , do placiek mi nevadí , tam sa to žiada

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zemiakovu zmes dobre premiešame , ideme pridať

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    3 polievkové lyžice hladkej múky , dobre premiešame

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na panvicu dáme cc.2 polievkove lyžice olej fritol /ja robím len s olejom fritol/

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do panvice s horúcim olejom dávam tri kopčeky , rozotriem na placku a

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    prikryté smažím , ale len jednu stranu placiek pri smažení prikrývam , potom už nechám odokrytú panvicu

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hotové vyberieme , ukladáme na papierový obrúsok

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    veru by som si hneď pochutila :-)

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    foto , skúsila som aj so slaninkou , ako spomínala @evanaaaa , z mangalice malý plátok pokrájame na mini kocky, pridáme do cesta , môžem doporučiť kto má rád vôu nielen cesnaku ale aj slaninky .

    Zemiakové placky - haruľa (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

ethanel
Jaaaj ale veru by som si dal, takto podobne tusim pripravovala pkacky mojs babicka... Skvele a uvodna fotka tiez.
francuzska1
fiiiiiiha, to mi je novinka, smotana do placiek, najblizsie ked budem robit placky skusim ich podla teba;-) normalne som na ne dostala chut;-)))
danielas
Mňa si Jarka veru tiež v takúto neskorú hodinu navnadila. Hneď teraz by som si trošku odtrhla.Takéto veru nepoznám,nejedla som nikdy placky so smotanou a s tak malým množstvom múky. Musím vyskúšať a to čo najskôr .-)
cesminaz
so smotanou som este nepocula,ale vyzeraju skvelo a urcite skoro vyskusam,mam doma vsetko nato :) moja mama ich velmi lubi.Dam vediet ako chutili
havino
@jerica , tie spievajú, veru nie je placka,ako placka. tieto vyzerajú chrumkavo chutne. Mlieko ked sú zemiaky už pri strúhaní rýchlo tmavnúce pridávam,ale pochúťkovú smotanu som ešte nepočula. Takže vdaka za radu aj inšpiráciu.
dorenika
este som nikdy nevidela davat smotanu do placiek,nabuduce vyskusam ake to je
letisia
No fajn. A ja mám očistnú diétu. Ale keď ju ukončím, hneď tvoje placky urobím. Musia byť s tou smotanou lahodné.
terrina
Ja zvyknem pridavat do zemiakov smazenu cibulu a slaninku, placky su potom vonavejsie a chutnejsie, ale aj tazsie stravitelnejsie.
O recepte so smotanou som este nepocula, rada ho vyskusam. Vdaka za inspiraciu:-)
majkahra
Ozaj vyzerajú mňamkovo, hoci som nikdy nepočula dávať do placiek smotanu. Ale prečo nie? Najbližšie vyskúšam.
nadia56
@Jerica , ja tiez pridavam do cesta na zemiakove placky kyslu smotanu, recept mam od babicky,vlastne robim presne tak ako ty, vyborny recept, uz viem, co bude v utorok k obedu, dakujem za inspiraciu:-)
hltavec
Ja som robil take podobne ale piekol som vo v automate a pripalilo sa mi to, musel som to skrabat nozom pre moju rodinu. Kde zom mohol zrobit chybu?
iva63
Jarka, tie tvoje placky vyzerajú úúúchvatne...úvodné foto priam láka, zatvoriť oči a zahryznúť - mňam...recept si krásne prezentovala, chválim!!! musia chutiť ohromne s tou smotanou...škoda, že som ich až teraz uvidela na vareche, mohli byť už dnes k obedu...-:) ďakujem za recept-:)
afataga
tiez ma prekvapila ta smotana a ako vidim nie som sama, nabuduce skusim pridat, ja placky peciem v rure, alebo ked obcas vysmazam tak na masti
duschko
Tie placky vyzeraju byt velmi chutne. Aj fotorecept je velmi odborne spracovany. Pri dodrzani postupu aj zaciatocnik dokaze urobit velmi chutne placky. Ja som niekedy davnejsie, ked som robil placky, aby mi nezcernela hmota tak som ju zalieval vriacou vodou. Ked manzelka kupila novy robot, struhadlo na zemiaky je vyrobene z kvalitneho nerezu a problem s tmavnutim bol odstraneny. To iste aj pri jablkach a inom ovoci. V poslednom case struham zemiaky na plastovom struhadle na cokoladu z tzv. "V" krajaca a zemiakova hmota necerneje a placy su krasne zltucke. Mozno sa niekomu tato rada prida.
jerica
@ ďakujem všetkým za milé komentíky aj s radami, (prepáčte mne sa nepáči "komentáre")

prosba : keď by niekto namietal , že to nie sú zemiakové placky , lebo sú so smotanou , alebo, že to nie je harula , lebo tá má byť bez múky , prosím ospravedlňujem sa za ten názov , nevedela som sa rozhodnúť , ako by to bolo, keby som napísala " zemiakove placky ako robím ja" a to už som rázne v mojej mysli zamietla.

Ďakujem @ stefanm - ovi , že ma na to jemne upozornil , aj s dovetkom , že dokonca by som mala odstrániť ,ako sa s majoránkou nekamarátim , ale čo je dáno to už nezmením, pozdravujem ta @ stefanm a ďakujem za kompliment .
akeber
Paráda u nás placky kedykoľvek a tento receptík sa mi vééľmi páči ukladám :-)
msulejova
ja tiež robím bez smotany ale pridávam ovsené vločky,vyskúšajte
marijanka712
Tvoje placky vypadajú lákavo a chrumkavo aj pre mna je tá smotana prekvapenie v recepte , ale verím, že je to dobrá ingrediencia do zemiakov a môže preidať na kvalite skôr tú múku by som vynechala ja v plackách nahrádzam so strúhankou musím to vyskúšať v kombinácii s tou smotanou dúfam, že by to nemal vadiť som veľký neprieteľ muky dávam len tak kde sa to bez nej nezaobíde , ale na zahusťovanie používam zemiak a do takýchto jedál strúhanku .... no ale ked musí byť tak ju potom aj ja dám , ale najskôr to vyskúšam s tou strúhankou....
1x jzv
ebaka
@jerica ,recept je výborný,robim podobne ...niekedy pridám strúhanú mrkvu,niekedy kyslú kapustu,podľa toho,čo potrebujem spotrebovať o-:))))......mne sa páčilo,keď si napísala,že sa s majoránkou nekamarátiš,aspoňsom ťa lepšie pochopila,prečo tam nie je
aroooo
krásne placky, recept,so smotanou som ešte nepočula, múku dávam aj ja, a neostal ani kúsok?kk
zdenka1009
Zemiakové placky robíme často aj teraz sa chystám si ich urobiť,ale priznám sa ,že ma ešte nenapadlo dať tam kyslú smotanu...idem vyskúšať,určite budú dobré...my robievame zemiakové kôpky a to tak,že bielok vyšľahám na sneh a nakoniec zľahka primiešam a potom veľkou lyžicou ukladám na panvičku 5-6ks je to rýchlejšie ako placky.
kata50
Zemiaky so smotanou - chutia veľmi dobre ! ( francúzske zemiaky, gratinované zemiaky...) Tak prečo nie aj placky. Jarka určite vyskúšam :-)

evanaaa
Tak keď všetci chcete vyskúšať, teda aj ja, so smotanou. Ale skúsim opražiť cibuľku a dať do nej, tak som jedla v Pezinku na vinobraní a chutila mi. Majoránku tiež vo veľkom nepoužívam, ale dávam ju tam, aj inde, kde treba, úplne na konci varenia. Podivila som sa poznámke, že do harule ( to je na plechu) nejde múka, ja som myslela, že do všetkých placiek , báb a haruľ ide. Ale @jerica , keď som ten obrázok hore videla, automaticky sa mi zbehli slinky v ústach.
sovka62
Aspoň kúštiček, tak pod jeden zub keby som tu mala....... Zemiakové placky sú pre mňa niečím, čím sa nedá objesť a tieto vyzaeajú úúúúúúžasne.....
bugrislansky
@jerica ,tohle mi před spaním spaním nedělej,teď neusnu.Ale voní to až sem. Ta smetana mě láká,určitě vyzkouším.Hezký receptík :-)
jerica
@ akeber , ďakujem , potešilo , že uložíš , treba aj vysúšať :-)
@ msulejova , s vločkami veru nepokazíš, vyskúšam :-) dobrá rada
@ marijanka712 ,zaujímavé,so strúhankou môže byť tiež dobré,treba vyskúšať :-)
@ ebaka , s tou kyslou kapustou , to veru môže byť výborné , zbožňujem kyslú kapustu , určite vaskúšam:-)
@ aroooo , kde bývaš , pošlem , iba ak čerstvé , aby sa nemuseli prihrievať :-)
@ zdenka1009 ,no to musí byť výborné s tým vyšlahaným bielkom , aj to si vyskúšam :-)
@ kata50 ,som rada , že Ťa vidím , nič nepokazíš keď vyskúšaš :-)
@ izabella929 , máš pravdu , kvalitu určite , ale aj cholesterol :-)
@ evanaaa ,s tou opraženou cibuľou , to je tiež možná varianta , hlavne keď je jarná , a s tými slinkami , to viem pochopiť , aj ja keď vidím foto so super jedlom čo zbožňujem , veru niekedy sa nezdržím a hybaj do toho , hned je na stole :-)
@ sovka62 ,určite ani u nás sa nevieme objesť , iba , že mi vyschol prameň na perfektné zemiaky , tie čo sú v marketoch , načistíš sa , až ti z veľkého zemiaka ostane oriešok , čierne až po stred , a keď chceš pod jeden zub , tak to nedávam , iba ak pod 36 zubov.
@ elekra ,ako dobre , e si ich už robila ,teším sa s tebou:-)
@ ,bugrislansky, moje , pred spaním máš na to chuť? to veru neverím,pred spaním sa "pomodlím" To si nerob starosti s pochvalou fotiek , fotím od mojich desiatich a to je už dobre dávno , začínalo to flexaretom, a šoférovať som sa musela naučiť ešte ako štrnástka , tatkovi som nedala dýchať, pokiaľ ma neposadil za volant nášho SPARTAKA,rýchlosti pod volantom, to boli zážitky , ale aj tatko so mnou musel mať trpezlivosť :-)
@ marianna76 to je dobrý nápad s tými fašírkami , kto by to povedal , že aj do fašíriek , skúsim keď by som robila fašírky , robím raz do roka:-)
Moji , ale som sa vykecala , za to , že ste komentovali a dali ste si čas aj niečo napísať , vám všetkým ďakujem , kočí zdravotná relácia na SR1 , a tak aj ja končím , odchádzam do hajan,dobrú nôcku všetkým na vareche , ale aj, čo len nakúkajú . :-)
janger
Jarmilka @jerica , ako pises v bode 12, veru aj ja by som si hned pochutila :-))). Nuz ale uz je neskoro. Inokedy iste budu a budem si na teba mysliet :-). S tou smotankou, tak som este nerobila.
jerica
@janger , JANKA , škoda , že si tak ďaleko , ani si nevieš predstaviť , ako by som ti ich rada spravila.
janger
Jarmilka, ty si taka dobra dusa :-). A este nespinkas? Ja uz idem. Dobru nocku :-).
jerica
Janka , prečítaj si môj koment , tam to píšem , iba som v rýchlosti spravila inventúru na vareche , ešte , že aj ty si tu , v komente 23.56 je odpoveď aj pre teba :-) posledné riadky.
palokuchki
@jerica , Jarmilka mam vela zameskane na Vareche. Aj tieto tvoje vyborne placky som prehliadla. S tou smotanou mozu byt vyborne. No a ta hlavna fotka je krasna. Uz len do tej placky zahryznut.
janazjarku
Aj ja som zameškaná a teraz aj prekvapkaná z tohoto fajného receptu bo by ma vôbec nenapadlo dať smotanku do haruľky takže idem pohľadať dáke kvalitné krumple a v sobotu poteším chlapa .-)
medovnicek
tak túto haruľu určite pripravím v čo najbližšej dobe, milujem klasické zemiakové placky a tieto budú určite najsamlepšie
rybarkuchar
Ajhľa "Baba" - tak to voláme u nás. Haruľa sa pečie na veškom pekári a v rúre. Keď mám rozpálenú pec, tak sem tam šupnem jeden pekár. K tomu žinčicu alebo kyslé mlieko - veď to poznáš.
babav
@jerica , overené rodinne recepty nemajú paru ,ako aj tento tvoj .Krasne si ho prezentovala !
ywett
úžasne vyzerajú, hneď by som si dala :-)
1*
helanka
neda mi, do toho prveho obrazku chcem zahryznut hned. Krasa!
jerica
@palokuchki , ďakujem , som rada , ži si navštívila varechu , trochu domova,spomínam:-)
@janazjarku , veru nič s tým nepokazíš, keď mu pridáš k tomu kyslú kapustu a kus mäska ako ja môjmu :-)
@medovn ícek , až ich budeš chcieť robiť , neboj sa , že to nebude husté , nepridávaj múku , škrob zo zemiakov to sraví za múku :-)
@rybarkuchar , to si píš , že ty to máš ľavá zadá , si šikulka a na plechu , to je tiež = supr hej!!:-)
@babav si milá , ďakujem za pekné slová , hrejúú:-)
@ywett určite by som si aj ja s tebou dala ,ale aj z tvojich výborných koláčikov :-)
@helanka , čo ti v tom bráni si zakusnúť , ja to dobre poznám , hlavne keď škvŕka v bruchu :-)
Všetkým ďakujem za milé komentíky :-)aj tým čo len nakukli :-)
ejmepb
Vďaka @jerica , ako hovorím človek sa do smrti učí, vyskúšala som, len som nastrúhala aj malú cibuľku, výbornééééé.
eldina
takéto niečo milujem..ked chcem zdravú verziu, tak pridám aj zomleté ovs.vločky a placky uložím na plech, vystlaný papierom na pečenie, pokropím olivovým olejom a hned je zdravá placka na svete...:) /foto máš krásne, priam mi oči žerú/...:)
jerica
@elisticka , určite je to vôňa čo šteklí nielen v nose , ale aj na jazyku:-)
@ejmepb , s cibuľkou nič nepokazíš, že chutilo to verím na sto 100 %
@eldina , nie je problém dať , alebo si prispôsobiť recept svojim chutiam:-)Ja sa tiež nebránim , len tej zdravej verzii , ja si ti neviem zvyknúť.
Ďakujem vám všetkým za potešujúce a podnecujúce rady a kometáre :-)
Musela som narobiť aj deťom , uchýtali , len sa tak za plackami zaprášilo.
janger
@jerica , Jarmilka, tak som ich spravila podla tvojho receptu (okrem toho Fritolu, ten nemam). A boli vyborne. Ta smotana tomu dala take nieco jemne :-). Take vone tu boli :-). Urcite som ich takto nerobila naposledy. Dakujem za receptik :-). Pa-pa.
jerica
@janger ha , super , teší ma , že si dala vedieť. pozdravujem :-)
@ywett daj vedieť , budem sa tešiť :-)
babkamt
Bože , oslintala som celú klávesnicu . S tou smotanou to najbližšie vyskúšam.
katkat
Aka krasna titulna fotka! Taka, ze hned mam chut si dat :)
honestka
vcera som sa tu potulovala a nasla tento obrazok.
ta 1 fotka na vystavu do magazinu!
viac to asi nepotrebuje komentovat ale predsa:
bol to pre mna napad za milion vcera, Ked som si omylom myslela, ze kamaratka prichadza dnes a kedze bolo kratko pred vecerou tak co?

chutna kysla Polievka bola navarena a tak sup na placky.
Moja indicka priatelka priniesla svoje famozne-domace SAMOSAS dvojakeho typu, tak sme si zgustli. Pritom som sa sama prekvapila, ze ja som ju touto nasou pochutkou este nikdy nepohostila.

Jarka, tato tvoja haruľa je vyborna aj na tomto konci!
pre mna vzdy s majorankou takmer navlas rovnako pripravena /az na tie rozne typy zemiakov, ktore su vzdy ine :-)/
este dnes rano vonia kuchyna.
Hore palec takymto jednoduchym a dobrym receptom na tejto stranke.
Nostalgia ma sem dohana snorit prave po nasich tradicnych receptoch a pozmenit ci poucit sa z rad komentujucich a osvojit si ich ak nie su mojou praktiktou.
Aj preto je treba drzat sa originalnych nazvov v receptoch /hoci tu koluju odlisne nazory/, aby mi na stranku nenaskocilo vsetko ine obsahujuce sice slovicko, ale casto ine - hoci aj chutne, este ze to ma v nazve dodatok ako "podla mna"/
hugs a dobru chut k comukolvek co dnes vsetci varite.
elpedro
Tak na toto som práve dostal chuť. Mňam. A @jerica pozerám, že používaš len slovenské ingrediencie v slovenskom jedle. :). Super!
jerica
@bakamt boli výborné , dobre kalorické
@katkat ďakujem :-)
@honestka poďakovnie za pekné slová , potešilo:-)
@elpedro áno , niekedy s tými info : vyrobené na Slovensku môže byť zavádzajúce.
vareska1
@jerica tak teraz si ma zabila, toto som nemala vidieeet .... sliny mi tecu, nestiham utierat :) ... mnaaaaaaaaam ... ja milujem placky :-)) ... zajtra porusim dietu a peciem :) ... vdaka za pohladenie po dusi ;)
brambora
krasne luxusne placky. len kde najst take kvalitne zemiaky. :D urcite najblizsie vyskusam...
pivonka
No, @ @ jerica, toto mi bohužiaľ ušlo, ale zasa šťastie, dnes som objavila. Zemiaky si strúhala na väčších slzičkách? Určite urobím. Foto je také úžasné, že hoci som po obede, hneď by som si dala :-))
eviana
@jerica , tak takto som ich fakt ešte nerobila a že fakt vyzerajú úžasne... hviezdy všetky Ti za ne patria, bo ja a zemiakové placky toť priateľstvo na celý život v tých najvypetejších chvíľach :)
Ukladám a isto preisto veľmi skoro vyskúšam, Jaruška, ďakujem za skvelý recept, som fakt zvedavá aké úžasné budú s tou smetánkou, ako píše Tánička :) Môj veľký obdiv a potlesk ♥
eviana
najvypÄtejších... hold chybička se vloudila, ospravedlňujem sa :)
ala651
Zemiaky strúham na stredných, alebo väčších slzičkach. Ak pustia veľa vody, zlejem ju. Pridám trocha mlieka,2 PL kyslú smotanu,opraženú cibuľu a slaninku, strúhanku, soľ, majoránku, hl.múku, 2 vajíčka, cesnak,mleté čierne korenie. Smažím na masti. Budú chrumkavé a ružové. Na tanieri si na placky natrieme ešte kyslú smotanu. Zapíjame mliekom.
jerica
@vareska1 ,@mesiar50 ,@brambora ,@eviana ,@ala651 , Keby som nemala koment od @ala651 , nevedela by som, že pri recepte sú pridané reakcie, dokonca z marca, ďakujem vám všetkým za milé slovíčka , potešili :-)
@ala651 , si milá , že si sa zdôverila tvojim receptom, dokonca ako sa dá natrieť s kyslou smotanou a zapíjať mliekom, to u nás by som nepotešila moju polovičku, určite skôr zapijem čajom alebo vínkom. Každý máme svoje overené recepty, ja som ponúkla svoju verziu, určite nie je ďaleko od tvojho receptu.
jozka2
Jerica ,ak by si im dala nazov roste/len mi povedz skade tam dam na to ,,o "2 bodky ked ja to na svojej klavesnici nemam-domysli si/tak urcite by nikto nenamietal lebo sa na ne podobaju,ty to volas,,harula"ja by som ich nazvala UKAZKOVE placky,podla mna harula je placka pecena v kuse na celom plechu,poliata olejom,pecena v rure,ale tie tvoje placicky mozu ist aj na vystavu s obycajnym nazvom ,,PLACKY"a taketo krasne placky moze napiect len ten kto s laskou vari tak ako ty.
jozka2
by the way,smotanu aj ja pouzivam uz vyse 20 rokov do placiek a aj do holubkov ak robim v mensom mnozstve.
jozka2
musim poopravit,ty davas slahackovu,ja zasa kyslu 1 PL.
megdesign
@jozka Aha ho! Kazda klavesnica to ma...

ö - Ak si nevies dat rady...Alt+246

Ak mas Windows XP, klikni na Start, potom na Spustit a napis charmap.
Vo Windows 7 klikni na Start ikonu a do pola pre hladanie napis charmap.

Otvori sa ti tabulka znakov zo vsetkymi dostupnymi znakmi ;)
1x ala64
jerica
@jozka2 , som potešená s tvojim ohodnotením a ďakujem aj s pridanou hodnotou v názve :-) prajem pekný neskorý večer :-)
@megdesing , ďakujem, aj mne sa zišlo super školenie, tiež mám problém nájsť "u" s krúžkom.
elixir
Takéto placky som ešte nerobila, vyzerajú moc chutne a krásne... určite prídu na radu. :) Zatiaľ idú do KK.
jozka2
@Meg I ked neskoro som to objavila,ale aj tak dakujem urcite to vyskusam,ale priznam sa mne sa v tej rychlosti asi nebude chciet,ale dobre vediet.Na pocitaci je vsetko,len treba pospekulovat,vdaka urcite tvoj vyklad pomoze viacerym.
amelie
tá smotana je výborný nápad, @jerica :-))) všetci sa raz musíme pobrať "na druhú stranu"...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia