Zemiakové pirohy so zeleninovou omáčkou fotorecept
Foto: palokuchki
Tieto pirohy obycajne mavame s kyslou smotanou. Tuto verziu podavania piroh so zeleninovou omackou som velmi davno videla v jednej slovenskej kucharskej knihe.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1/4 kg |
|
50 g |
|
100 g |
|
|
|
cesto na pirohy: | |
500 g |
|
4 ks |
|
|
|
zeleninova omacka: | |
2 PL |
|
2 strúčiky |
|
3 ks |
|
4 ks |
|
200 g |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
10 ks, (kalamita) |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Ocistene zemiaky si uvarime v slanej vode. Vodu zlejeme a zemiaky roztlacime. Pridame maslo, tvaroh a dobre vymiesame.
-
2
Na oleji si poprazime roztlaceny cesnak. Pridame nakrajanu zeleninu a este spolu poprazime.
-
3
Posolime, okorenime, pridame oregano a podlejeme trochou vody. Zeleninu dusime do makka, obcas premiesame, ak treba podlievame vodou.
-
4
Ked je zelenina skoro udusena, pridame nakrajane cierne olivy a este trochu podusime.
-
5
Rezancove cesto si rozvalkame a rozlozime si nan pripravenu zemiakovu plnku.
-
6
Plnku prikryjeme druhym platom cesta, pokrajame a urobime pirohy. Tie potom uvarime vo vriacej osolenej vode.
-
7
Uvarene scedene pirohy polejeme zeleninovou omackou, premiesame a podavame. Kto ma rad moze si pirohy posypat parmezanom, alebo inym nastruhanym syrom.
Diskusia k receptu