Zemiakové pagáčiky fotorecept

valeri - fotkavaleri, 22. novembra 2013
Zemiakové pagáčiky (fotorecept)
Foto: valeri

Minulý týždeň som dostala veľkú chuť upiecť pagáčiky , ale nechcelo sa mi ísť zháňať škvarky, lebo pršalo, tak som urobila z toho čo Zobraziť celý popisMinulý týždeň som dostala veľkú chuť upiecť pagáčiky , ale nechcelo sa mi ísť zháňať škvarky, lebo pršalo, tak som urobila z toho čo dom dal :-). Možno recept niekoho inšpiruje. Chutili nám veľmi a boli mäkučké aj na 3. deň. To vďaka tým vareným zemiakom.

Suroviny

500 g
1 kocka (42 g)
1 téglik
 (hera, palmarin ...)
asi 1,5 dl na kvások a domiesenie cesta
1 PL
1 ks
1 ks na potretie
7 ks - dobre vychladnuté (stredne veľké)
1 ČL
1,5 dl




Postup

  1. 1

    pripravila som si klasický kvások z trochy mlieka, cukru a droždia. Z múky, kvásku, žĺtka, soli, jogurtu, oleja a jedného vareného zemiaku som vymiesila hladké vláčne cesto, nie veľmi tvrdé a nechala som ho vo vandli kysnúť, až kým nezdvojnásobilo svoj objem - asi 35 min.

  2. 2

    Po vykysnutí som si ho rozvaľkala na obdĺžnik a natrela rastlinným maslom " Della krém" so syrovou príchuťou,

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nastrúhala som varené zemiaky rovnomerne na celé cesto, posolila som ich a posypala jemne sušenou bazalkou

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a preložila som ho zľava doprava

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    z prava doľava

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a nakoniec zdola hore a opačne

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryla som ho nahriatym vandlíkom a nechala 15 minút podkysnúť a takto som to ešte urobila 2x

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na rozvaľkané cesto (asi 5 - 6 mm hrubé) som nožom urobila mriežku

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a pokrájala som ho na kocky. Moje pagáčiky boli štvorcové, lebo pri vykrajovaní koliesok zostáva dosť "odpadu" :-), ktorý treba znovu zmiesiť dokopy a znovu vykrajovať a znovu ... a tie pagáčiky mi už potom tak nenaskočia ako prvé, tak mi mávame pagáčiky štvorcové.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom ich už len potrieť vajcom, vajce som zmiešala so soľou a bielkom, ktorý zostal po pridaní žĺtka do cesta, posypať podľa chuti - sézamom, ľanovým semiačkom, rascou, alebo hrubou soľou, toto všetko som mala nachystané a nakoniec som ich šupla do rúry len tak bez ničoho :-)). Tak som ich už nechala napokoji.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Urobila som ich toľkoto, piekli sa pri teplote 210 st. asi 20 min. Rúru som vyhriala na túto teplotu vopred.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A tu sú hotové.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@Valeri...kr ásna práca, aj verím že chutili, cesto s pridaním zemiakov je vláčne a nevysušuje sa...) v kockavom prevedení sa mi hádam aj páčia lepšie.,-)
ancicka
Zemiakové sú fajné,robievam.Hlavne sú mekučké.5*
monnikka
vyzerajú lákavo, robievam podobne, ale dávam aj syrokrém, mám v receptoch, nabudúce pokrájam ako ty, máš u mňa 5*
danculka
Tiež som robila minulý týždeň,ale aké ich máš peknučké....
siskam
No @Valeri máš ich krásne. To ani nejde nevyskúšať. Už ich mán aj uložené a veľmi skoro aj vyskúšam.
adjunkt
...tieto pagáčiky robím už roky, klasicky okrúhle, nie je pravdou, že tie posledné nenaskočia tak ako tie prvé.... s cestom sa perfektne pracuje... a súhlasím, sú vynikajúce... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia