Foto: mariaklara
Tieto pagáče sa robia v našej rodine už viac ako 40 rokov, recept mám od švagrinej Gitky, ktorá ich robila ešte keď som Zobraziť celý popisTieto pagáče sa robia v našej rodine už viac ako 40 rokov, recept mám od švagrinej Gitky, ktorá ich robila ešte keď som nebola jej švagriná, robila ich moja svokra, robím ich ja a robí ich už aj moja dcéra. Nemôžu chýbať pri žiadnej rodinnej oslave.
príprava
na 125 - 150 °C
Suroviny
900 ( 450 ) g |
|
100 ( 50 ) g |
|
300 ( 150 ) ml |
|
275 ( 135 ) ml |
|
200 ( 100 ) ml |
|
250 ( 125 ) g |
|
3 ( 1 a pol ) ks uvarené v šupke |
|
1,5 ( 3/4 ) PL |
|
1,5 ( 3/4 ) ks |
|
štipka + 3 PL mlieka na kvások |
|
1 ks na potretie |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
Prvý si pripravíme kvások - teplé mlieko, štipku cukru a droždie. Potom preosejeme múku, pridáme soľ, olej, teplé mlieko a vodu. Pridáme vykysnutý kvások a premiešame.
-
3
Necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozgúľame. Na cesto nastrúhame palmarín a uvarené, očistené zemiaky.
-
5
Cesto prekladáme ako lístkové ( kraflové ). Prikryjeme utierkou a necháme 15 min. kysnúť. Toto opakujeme 3 x.
-
6
Potom cesto opäť rozgúľame, nožom urobíme ozdobnú mriežku.
-
7
A decovým pohárikom vykrajujeme pagáče.
-
8
Na plech si dáme fóliu na pečenie a na ňu prekladáme pagáče. ( Ak nemáme fóliu, tak plech natrieme olejom.) Zapneme rúru, pagáče ešte necháme chvíľu na plechu pod utierkou kysnúť. Potom ich natrieme vyšľahaným vajíčkom, ozdobíme ľanovými a sezamovými semienkami, ( výborné sú aj slnečnicové ) ešte raz natrieme vajíčkom, ( to aby neopadali semienka ) a dáme piecť.
-
9
Pečieme 10min. na 180 °, potom asi 5 min na 150°. Upečené pagáče prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť a ochutnáme. " Dobrú chuť! "
Krásne foto.
Pagáče, len tak sa za nimi zaprášilo,len ja som spravila s polovičnej dávky.:-) pekný neskorý večer ti prajem.
Receptom nadsena nie som, ale su jedle.