Zemiakové guľky s údenou šunkou fotorecept
Foto: ancicka
Ďalší recept z tých babičkovských. Guľky sú chutné a sýte.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme a ošúpeme.
-
2
Asi 3/4 múky si vysypeme na dosku, na to postrúhame zemiaky, šunku pokrájame na malé kocočky, pridáme trocha soli a korenia. Na zemiaky roztlačíme cesnak a všetko spolu zhnetieme. Cesto by malo byť polotuhé. Ak by bolo mäkšie môžeme pridať trocha múky.
-
3
Do rajničky si na kocky nakrájame údenú slaninku na kocky a slaninu spražíme na škvarky.
-
4
Z cesta si odkrajujeme kúsky
-
5
a sformujeme v dlani guľky.
-
6
Vo väčšom hrnci ich uvaríme vo vode, asi 10 min. Po uvarení ich cedítkom vyberieme do chladnej vody a ihneď ich scedíme.
-
7
Vložíme do veľkej misky, zalejeme škvarkami a pretrasieme. Nechajte si chutnať takúto dobrotku.
-
8
Naše babky vedeli ako zasýtiť hladné krky!
Ale môžu sa aj s kyslou kapustou, ako píše @Alex 37, je to výborné jedlo z dostupných surovín.