Zemiakové guľky

Zemiakové guľky s údenou šunkou (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Ďalší recept z tých babičkovských. Guľky sú chutné a sýte.

30 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme a ošúpeme.
  2. Asi 3/4 múky si vysypeme na dosku, na to postrúhame zemiaky, šunku pokrájame na malé kocočky, pridáme trocha soli a korenia. Na zemiaky roztlačíme cesnak a všetko spolu zhnetieme. Cesto by malo byť polotuhé. Ak by bolo mäkšie môžeme pridať trocha múky.
  3. Do rajničky si na kocky nakrájame údenú slaninku na kocky a slaninu spražíme na škvarky.
  4. Z cesta si odkrajujeme kúsky
  5. a sformujeme v dlani guľky.
  6. Vo väčšom hrnci ich uvaríme vo vode, asi 10 min. Po uvarení ich cedítkom vyberieme do chladnej vody a ihneď ich scedíme.
  7. Vložíme do veľkej misky, zalejeme škvarkami a pretrasieme. Nechajte si chutnať takúto dobrotku.
  8. Naše babky vedeli ako zasýtiť hladné krky!