Zemiakové guľky
Zemiakové guľky s údenou šunkou (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Ďalší recept z tých babičkovských. Guľky sú chutné a sýte.
30 minút príprava |
10-12 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme a ošúpeme.
- Asi 3/4 múky si vysypeme na dosku, na to postrúhame zemiaky, šunku pokrájame na malé kocočky, pridáme trocha soli a korenia. Na zemiaky roztlačíme cesnak a všetko spolu zhnetieme. Cesto by malo byť polotuhé. Ak by bolo mäkšie môžeme pridať trocha múky.
- Do rajničky si na kocky nakrájame údenú slaninku na kocky a slaninu spražíme na škvarky.
- Z cesta si odkrajujeme kúsky
- a sformujeme v dlani guľky.
- Vo väčšom hrnci ich uvaríme vo vode, asi 10 min. Po uvarení ich cedítkom vyberieme do chladnej vody a ihneď ich scedíme.
- Vložíme do veľkej misky, zalejeme škvarkami a pretrasieme.
Nechajte si chutnať takúto dobrotku.
- Naše babky vedeli ako zasýtiť hladné krky!