Zemiakové guľky
Zemiakové guľky

Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 7. apríla 2018
Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: babkamt

Po sviatkoch mi zostalo varené údené mäso. Váhala som medzi šunka flekmi alebo guľkami. Vyhrali to guľky.

Suroviny

1 kg
60 dkg (varené)
100 g
1 ČL
1 ks
50 g
50 g
1 kg
30 g
1 ks stredná
1 ČL
podľa potreby
1 ks (na zahustenie kapusty)
5- 6 ks veľká (na posypanie)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke uvaríme, necháme vychladnúť. Očistené zemiaky na jemno nastrúhame na dosku. Pridáme 1 čajovú lyžičku soli, jedno celé vajce, 50 g škrobovej múčky, 50 gramov detskej krupice, 100 gramov hrubej múky. Vypracujeme cesto.

    Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varené údené mäso nakrájame na menšie kocky.

    Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapracujeme do cesta. Nakoľko som sa ponáhľala do záhrady, tak som si prácu zjednodušila a údené som pridala do cesta.

    Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta sformujeme malé guľky.

    Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Guľky dáme variť do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na vrch, ešte ich chvíľu povaríme, vyberieme. Za týmto hrncom s guľkami je udusená kapusta. Kapustu pripravíme nasledujúcim spôsobom: na masti osmahneme nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme 1 čl celého kmínu a trochu cukru. Pridáme kilogram kyslej kapusty aj s vodou. Kapustu udusíme, zahustíme ju na jemno nastrúhaným surovým zemiakom. Chvíľu povaríme a kapusta je hotová. Ak treba pridáme soľ a mleté čierne korenie.

    Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na masti opečieme 5 - 6 kusov nakrájanej veľkej cibule.

    Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a už je navarené. Hurá nazad do záhrady:-)

    Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Bezvadný recept, chutné, syté jídlo, fajn postup bez balení. Ideální dobrota. Díky za receptík, jsi šikulka!
45678
Super recept,často robím tieto guľky,u nás po názvom Bombase :-)
Spracovala som tiež zvyšok údeného po sviatkoch,dobre varíš @babkamt... :-)
babkamt
@Haji (7.4.2018 12:07)

Zvolila som tento postup, lebo sa mi zdal rýchlejší ako plnenie guliek.
1x haji
babkamt
@45678 (7.4.2018 15:17)

Toto jedlo má rôzne názvy. Dlho som ho nevarila. Časť mäsa som dala do baránka, zvyšok zostal. Tak som spravila tieto guľky.
modrykamen
Nič lepšie sa nedá vymyslieť, ako takéto využitie veľkonočných udenín.
ivan14
Já to sice vyrábím jako plněné knedlíky, ale zamíchat maso přímo do těsta - to je zrychlený proces, zkusím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia