Zemiakové guľky

Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Po sviatkoch mi zostalo varené údené mäso. Váhala som medzi šunka flekmi alebo guľkami. Vyhrali to guľky.

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky v šupke uvaríme, necháme vychladnúť. Očistené zemiaky na jemno nastrúhame na dosku. Pridáme 1 čajovú lyžičku soli, jedno celé vajce, 50 g škrobovej múčky, 50 gramov detskej krupice, 100 gramov hrubej múky. Vypracujeme cesto.
  2. Varené údené mäso nakrájame na menšie kocky.
  3. Zapracujeme do cesta. Nakoľko som sa ponáhľala do záhrady, tak som si prácu zjednodušila a údené som pridala do cesta.
  4. Z cesta sformujeme malé guľky.
  5. Guľky dáme variť do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na vrch, ešte ich chvíľu povaríme, vyberieme. Za týmto hrncom s guľkami je udusená kapusta. Kapustu pripravíme nasledujúcim spôsobom: na masti osmahneme nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme 1 čl celého kmínu a trochu cukru. Pridáme kilogram kyslej kapusty aj s vodou. Kapustu udusíme, zahustíme ju na jemno nastrúhaným surovým zemiakom. Chvíľu povaríme a kapusta je hotová. Ak treba pridáme soľ a mleté čierne korenie.
  6. Na masti opečieme 5 - 6 kusov nakrájanej veľkej cibule.
  7. No a už je navarené. Hurá nazad do záhrady:-)