Zelerovo-jablková nátierka s červenou cibuľou fotorecept
Foto: sracz
Južná Morava a Slovácko zvlášť, bolo, je a ostane „nafurt“ mojou veľkou láskou. Nielen preto, že tam žije viac ako polovica našej rodiny, ale Zobraziť celý popisJužná Morava a Slovácko zvlášť, bolo, je a ostane „nafurt“ mojou veľkou láskou. Nielen preto, že tam žije viac ako polovica našej rodiny, ale hlavne preto, že mám na ňu úžasné spomienky a zážitky. Kto sa nechá zlákať jej vínkom, folklórom, pamiatkami, krásami prírody a domácimi lahôdkami, určite nebude ľutovať. Dnešný rcp má pôvod v Božiciach u Znojma, od pani Ančurky Čadovej a jej manžela Boříka, mojeho dávneho super kamaráta. Trošku som ho pozmenil, ale naozaj iba trošičku, podľa našich chutí.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000-1200 g buľva olúpaná |
|
3-4 ks uvarené natvrdo |
|
3-4 PL posekaná nadrobno |
|
1 ks tvrdé kyslejšie |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL sušený |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo biele) |
|
250-333 ml lahôdková (majolka) |
|
(s cesnakom) |
|
Postup
-
1
Tunajší na mňa vyvaľujú oči ako kanec na myškára, keď kupujem viac ako kilovú zelerovú „hlavu“. O jeho využití v kuchyni a hlavne o jeho pozitívnom vplyve na ľudský organizmus, nemajú totižto ano potuchy. V obrovských supermarketoch je nedostatkovým produktom, tak som sa potešil, keď som ho medzi ostatnou koreňovou zeleninou uvidel. Pochúťku som mal „krát-dva“ zostavenú, najdlhšie trvá než v chladničke vychladne na príjemnú prevádzkovo-jedlú teplotu. Po olúpaní, rozštvrtení, umytí a asi 12÷15´ uvarení v slanej vode s „adidaskou“ bokového listu,
-
2
som ho postrúhal, na malých tzv. syrových „slzičkách“, do misy, kde už bola na drobno pokrájaná červená cibuľa (asi ako na tatársky biftek), lebo som nemal mladú - zelenú, pristrúhal tvrdšie jablko, zalial šťavou z polovice citróna,
-
3
pridal 2÷3 „kopcom“ PL lahôdkovej majonézy „Mayo“. Ak máte možnosť kúpiť japonskú, tak neváhajte a kúpte si túto, má totiž mimoriadne jemnú konzistenciu a super príjemnú chuť; ak si majonézu pripravujete vlastnoručne podľa svojeho osvedčeného domáceho rcp, tak má, samozrejme, prednostné právo na použitie. Nasledovala štipka soli a asi 0,5 KL čerstvo mletého čierneho korenia (biele sa mi už minulo).
-
4
Teraz som už iba, na tých istých „slzičkách“, postrúhal vajíčka na tvrdo, ľahko-jemno-nežne premiešal, pridal majonézu (opäť tak 2÷3 PL, ale to si už odhadnete podľa vlastných zvykov a chutí; podobne tak poriešite slanosť a pikantnosť aj tejto nátierky).
-
5
Po celonočnom odpočinku v chladničke chutila a veľmi, ako na hriankach, tak aj len tak obyčajne, so zemiakovými lupienkami!
Diskusia k receptu