Foto: marienka44
Recept vznikol kombináciou dvoch príbuzných receptov: z časopisu Báječná žena a recept od priateľky.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g (pomer múk je 1:1) |
|
2 ČL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
0,5 ČL |
|
asi 150 ml |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
50 - 100 g |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2 strúčiky |
|
100+100 g |
|
hrsť |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku zmiešame s droždím, so soľou, olejom a s vodou, v ktorej rozhabarkujeme žĺtok. V recepte bolo uvedené 1 celé vajce, ale ja do kysnutého cesta dávam výlučne len žĺtok. V tomto prípade som použila zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1, čo bol kompromis dvoch receptov. Na zvýšenie nutričnej hodnoty pridávam aj 1 PL celozrnnej pšeničnej múky. Ak použijeme čerstvé kvasnice, pripravíme z pol kocky kvások s trochou múky, cukru a mlieka. Ja som cesto pripravovala s čerstvými kvasnicami. Na vylepšenie kvality cesta sa môže pridať aj 1 PL kyslej smotany. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny stáť pomúčené, zakryté na teplom mieste. Obyčajne kysnuté cestá nechávam postáť vo vyhriatej rúre asi na 50 °C, ktorú následne vypnem a zavriem. Nehrozí nebezpečenstvo prievanu.
- 2
Počas kysnutia pripravíme paprikovú náplň nasledovne: Údenú slaninu pokrájame na kocky a opečieme na troche oleja. Pridáme pokrájané cibule na plátky, polmesiačiky, chvíľu spolu popražíme. Potom pridáme pokrájané mäsité, farebné papriky, plátky cesnaku, osolíme a chvíľu podusíme. Kto má rád pikantné ako my, pridáme pokrájanú chili papričku aj so semiačkami. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- 3
Údený syr (údený, parený, nezrejúci polotučný syr Inovec 30%) nahrubo postrúhame, zmiešame s vajcom, s nasekanou petržlenou vňaťou, osolíme, okoreníme. Mala som v chladničke odložené 2 zbytkové bielky, ktoré som pridala tiež.
- 4
Vykysnuté cesto preložíme na bravč. masťou vymastený a múkou vysypaný plech. Pomastenou dlaňou cesto rovnomerne rozprestrieme na celý plech. Povrch potrieme syrovou zmesou (viď. bod č.3). Rozložíme nakrájané paradajky (ja som mala viacej menších paradajok).
- 5
Nato pridáme vychladnutú podusenú zmes paprík, cibule a slaniny.
- 6
Vrch posypeme postrúhaným neúdeným syrom, stačí tiež nahrubo. V originálnom recepte bol uvedený balkánsky syr, nahradila som ho nemeckým Leerdammerom. Okraje cesta môžeme potrieť bielkom, budú chrumkavé a hnedé. Ešte jemne osolíme, okoreníme a povrch pokvapkáme asi 1 PL olivového oleja. Môže byť aj iný rastlinný olej. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C. Neskoršie môžeme teplotu znížiť. Počas pečenia kysnutého cesta zvyknem do rúry dať nádobu s vodou, aby sa tvorila para.
- 7
P.S. Do kysnutého cesta pridávam do múky aj trochu kypriaceho prášku. Zlepšuje sa kysnutie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj môj vnuk to nazval pizza. Počas pečenia som sledovala plech cez okienko rúry, len tak to žblnkovalo a vrelo.
Veľmi to všetkým chutilo, nebolo to vysušené, ale šťavnaté. Tento slaný koláč mal taký úspech (piekla som to prvýkrát), že to musím v najbližšej dobe zopakovať. Suroviny som už dokúpila, tentokrát bude paprika oranžová a červená. Predávajú taký mix paprík, vhodný presne na tento koláč.
Gratulujem k chutne pripravenému jedlu.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Treba vyskúšať, aj ja som to robila prvýkrát. Je to naozaj dobré, šťavnaté a mierne pikantné, len málo pre fainšmekerov. :-) Nedá sa prestať jesť. Priateľkino cesto neobsahuje olej a preto je tvrdé. Vrele odporúčam podľa tohto receptu.