Zeleninový posúch so syrom fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 29. februára 2016

Recept vznikol kombináciou dvoch príbuzných receptov: z časopisu Báječná žena a recept od priateľky.

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
300 g (pomer múk je 1:1)
2 ČL
2 PL
1 ks
0,5 ČL
asi 150 ml
1 PL
Plnka:
50 - 100 g
2 ks
2 ks
2 strúčiky
100+100 g
hrsť
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku zmiešame s droždím, so soľou, olejom a s vodou, v ktorej rozhabarkujeme žĺtok. V recepte bolo uvedené 1 celé vajce, ale ja do kysnutého cesta dávam výlučne len žĺtok. V tomto prípade som použila zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1, čo bol kompromis dvoch receptov. Na zvýšenie nutričnej hodnoty pridávam aj 1 PL celozrnnej pšeničnej múky. Ak použijeme čerstvé kvasnice, pripravíme z pol kocky kvások s trochou múky, cukru a mlieka. Ja som cesto pripravovala s čerstvými kvasnicami. Na vylepšenie kvality cesta sa môže pridať aj 1 PL kyslej smotany. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny stáť pomúčené, zakryté na teplom mieste. Obyčajne kysnuté cestá nechávam postáť vo vyhriatej rúre asi na 50 °C, ktorú následne vypnem a zavriem. Nehrozí nebezpečenstvo prievanu.

  2. 2

    Počas kysnutia pripravíme paprikovú náplň nasledovne: Údenú slaninu pokrájame na kocky a opečieme na troche oleja. Pridáme pokrájané cibule na plátky, polmesiačiky, chvíľu spolu popražíme. Potom pridáme pokrájané mäsité, farebné papriky, plátky cesnaku, osolíme a chvíľu podusíme. Kto má rád pikantné ako my, pridáme pokrájanú chili papričku aj so semiačkami. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

    Zeleninový posúch so syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Údený syr (údený, parený, nezrejúci polotučný syr Inovec 30%) nahrubo postrúhame, zmiešame s vajcom, s nasekanou petržlenou vňaťou, osolíme, okoreníme. Mala som v chladničke odložené 2 zbytkové bielky, ktoré som pridala tiež.

  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na bravč. masťou vymastený a múkou vysypaný plech. Pomastenou dlaňou cesto rovnomerne rozprestrieme na celý plech. Povrch potrieme syrovou zmesou (viď. bod č.3). Rozložíme nakrájané paradajky (ja som mala viacej menších paradajok).

    Zeleninový posúch so syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nato pridáme vychladnutú podusenú zmes paprík, cibule a slaniny.

    Zeleninový posúch so syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrch posypeme postrúhaným neúdeným syrom, stačí tiež nahrubo. V originálnom recepte bol uvedený balkánsky syr, nahradila som ho nemeckým Leerdammerom. Okraje cesta môžeme potrieť bielkom, budú chrumkavé a hnedé. Ešte jemne osolíme, okoreníme a povrch pokvapkáme asi 1 PL olivového oleja. Môže byť aj iný rastlinný olej. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C. Neskoršie môžeme teplotu znížiť. Počas pečenia kysnutého cesta zvyknem do rúry dať nádobu s vodou, aby sa tvorila para.

    Zeleninový posúch so syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    P.S. Do kysnutého cesta pridávam do múky aj trochu kypriaceho prášku. Zlepšuje sa kysnutie.

Diskusia k receptu

marienka44
@Monty469 (29.2.2016 18:11)

Aj môj vnuk to nazval pizza. Počas pečenia som sledovala plech cez okienko rúry, len tak to žblnkovalo a vrelo.
Veľmi to všetkým chutilo, nebolo to vysušené, ale šťavnaté. Tento slaný koláč mal taký úspech (piekla som to prvýkrát), že to musím v najbližšej dobe zopakovať. Suroviny som už dokúpila, tentokrát bude paprika oranžová a červená. Predávajú taký mix paprík, vhodný presne na tento koláč.
mesiar50
Vyzerá prinajmenšom skvelo.
Gratulujem k chutne pripravenému jedlu.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
mimina
Často robievam kysnutý koláč -liaty na plech s hrozienkami, tvarohom a ovocím, posypaný orechami, makom - teda na sladko. Tvoj recept si ukladám do KK, určite bude výborný aj na slano, vyskúšam. Ďakujem za nápad.
marienka44
Ďakujem pekne za milé komentáriky, potešilo ma to.
Treba vyskúšať, aj ja som to robila prvýkrát. Je to naozaj dobré, šťavnaté a mierne pikantné, len málo pre fainšmekerov. :-) Nedá sa prestať jesť. Priateľkino cesto neobsahuje olej a preto je tvrdé. Vrele odporúčam podľa tohto receptu.
marienka44
Dnes som urobila zmenu: do syrovej zmesi som dala 2 vajicka, aby zakryla celú plochu cesta. Papriky boli teraz oranzové a cervene, hrubostenne a k ud. slanine som pridala pokrájané 2 tenšie králičie klbásky. Fantázii sa medze nekladú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia