Zeleninový posúch so syrom (fotorecept)
Autor receptu: marienka44
Recept vznikol kombináciou dvoch príbuzných receptov: z časopisu Báječná žena a recept
od priateľky.
10 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup- Preosiatu múku zmiešame s droždím, so soľou, olejom a s vodou, v ktorej rozhabarkujeme žĺtok. V recepte bolo uvedené 1 celé vajce, ale ja do kysnutého cesta dávam výlučne len žĺtok. V tomto prípade som použila zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1, čo bol kompromis dvoch receptov. Na zvýšenie nutričnej hodnoty pridávam aj 1 PL celozrnnej pšeničnej múky.
Ak použijeme čerstvé kvasnice, pripravíme z pol kocky kvások s trochou múky, cukru a mlieka. Ja som cesto pripravovala s čerstvými kvasnicami. Na vylepšenie kvality cesta sa môže pridať aj 1 PL kyslej smotany.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny stáť pomúčené, zakryté na teplom mieste. Obyčajne kysnuté cestá nechávam postáť vo vyhriatej rúre asi na 50 °C, ktorú následne vypnem a zavriem. Nehrozí nebezpečenstvo prievanu.
- Počas kysnutia pripravíme paprikovú náplň nasledovne:
Údenú slaninu pokrájame na kocky a opečieme na troche oleja. Pridáme pokrájané cibule na plátky, polmesiačiky, chvíľu spolu popražíme. Potom pridáme pokrájané mäsité, farebné papriky, plátky cesnaku, osolíme a chvíľu podusíme. Kto má rád pikantné ako my, pridáme pokrájanú chili papričku aj so semiačkami.
Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Údený syr (údený, parený, nezrejúci polotučný syr Inovec 30%) nahrubo postrúhame, zmiešame s vajcom, s nasekanou petržlenou vňaťou, osolíme, okoreníme. Mala som v chladničke odložené 2 zbytkové bielky, ktoré som pridala tiež.
- Vykysnuté cesto preložíme na bravč. masťou vymastený a múkou vysypaný plech. Pomastenou dlaňou cesto rovnomerne rozprestrieme na celý plech. Povrch potrieme syrovou zmesou (viď. bod č.3). Rozložíme nakrájané paradajky (ja som mala viacej menších paradajok).
- Nato pridáme vychladnutú podusenú zmes paprík, cibule a slaniny.
- Vrch posypeme postrúhaným neúdeným syrom, stačí tiež nahrubo.
V originálnom recepte bol uvedený balkánsky syr, nahradila som ho nemeckým Leerdammerom. Okraje cesta môžeme potrieť bielkom, budú chrumkavé a hnedé.
Ešte jemne osolíme, okoreníme a povrch pokvapkáme asi 1 PL olivového oleja. Môže byť aj iný rastlinný olej.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C. Neskoršie môžeme teplotu znížiť. Počas pečenia kysnutého cesta zvyknem do rúry dať nádobu s vodou, aby sa tvorila para.
- P.S. Do kysnutého cesta pridávam do múky aj trochu kypriaceho prášku. Zlepšuje sa kysnutie.
|