Zeleninový hamburger fotorecept
Foto: adakovalinka
Jeden z mojich obľúbených, jednoduchých receptov na prípravu hamburgeru bez mäsa. Inšpirované : https://www.eatingbirdfood.com/sweet-potato-black-bean-burger-recipe/
porcie
na 200 °C
Suroviny
400 g |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky (čerstvý) |
|
1/2 šálky (alebo sladký zemiak) |
|
1/2 šálky |
|
2 1/2 PL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
2 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Fazuľa musí byť uvarená alebo z konzervy. Ja používam suchú fazuľu, ktorú nechám namočenú 2 dni s bobkovým listom a vodu aspoň jeden krát vymením. Fazuľu varím na nízkom stupni, aby slabo bublala, približne hodinu. Varím ju s bobkovým listom alebo riasou Kombu. Týmto spôsobom je škrob ľahšie stráviteľný a fazuľa nenadúva. Mrkvu si tiež vodpred predvarím cca 7 minút, aby bola ešte stále mierne chrumkavá, ale dala sa rozmiešať. Cibuľu a cesnak si na panvici orestujem. Všetky suroviny spolu rozmixujem v kuchynskom robote. Zmes nerozmixujem do úplnej hladkosti, aby mala štruktúru.
-
2
Vytvarujem si "hamburgery", mne z daného množstva vzniknú 3 kusy.
-
3
Ja osobne hamburger rada pečiem v rúre, ale môžu sa orestovať na panvici 3-4 minúty na každej strane, alebo v predhriatej rúre na 200 °C 10 minút na každej strane. Okraje sa jemne sfarbia do hneda a hamburger je hotový.
-
4
Osobne hamburgre servírujem s rôznymi zeleninami a omáčkami, podľa toho čo je v chladničke. Tentoraz s mrkvou, špenátom, uhorkou, avokádom, kečupom a horčicou. Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu