Fazuľový hamburger

Zeleninový hamburger (fotorecept)

Autor receptu: adakovalinka

Jeden z mojich obľúbených, jednoduchých receptov na prípravu hamburgeru bez mäsa. Inšpirované : https://www.eatingbirdfood.com/sweet-potato-black-bean-burger-recipe/

3
porcie
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Fazuľa musí byť uvarená alebo z konzervy. Ja používam suchú fazuľu, ktorú nechám namočenú 2 dni s bobkovým listom a vodu aspoň jeden krát vymením. Fazuľu varím na nízkom stupni, aby slabo bublala, približne hodinu. Varím ju s bobkovým listom alebo riasou Kombu. Týmto spôsobom je škrob ľahšie stráviteľný a fazuľa nenadúva. Mrkvu si tiež vodpred predvarím cca 7 minút, aby bola ešte stále mierne chrumkavá, ale dala sa rozmiešať. Cibuľu a cesnak si na panvici orestujem. Všetky suroviny spolu rozmixujem v kuchynskom robote. Zmes nerozmixujem do úplnej hladkosti, aby mala štruktúru.
  2. Vytvarujem si "hamburgery", mne z daného množstva vzniknú 3 kusy.
  3. Ja osobne hamburger rada pečiem v rúre, ale môžu sa orestovať na panvici 3-4 minúty na každej strane, alebo v predhriatej rúre na 200 °C 10 minút na každej strane. Okraje sa jemne sfarbia do hneda a hamburger je hotový.
  4. Osobne hamburgre servírujem s rôznymi zeleninami a omáčkami, podľa toho čo je v chladničke. Tentoraz s mrkvou, špenátom, uhorkou, avokádom, kečupom a horčicou. Dobrú chuť :)