Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 17. novembra 2011

Suroviny

Zeleninová terina:
300 g
300 g
400 g
3 ks
200 g
Bryndzové guľky:
6 ks
125 g
60 g
60 g
Rozmarínové sušienky:
125 g
150 g
125 g
1/2 bal.
3 PL
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si zeleninu na terinu.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Karfiol a brokolicu rozoberieme na ružičky, mrkvu očistíme a nakrájame na krúžky. Zeleninu postupne blanšírujeme v jemne osolenej vode. Ochladíme v studenej vode a necháme vyschnúť.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mixéra dáme karfiol, lyžičku citrónovej šťavy, tretinu lučiny a žĺtok (v tomto recepte sú potrebne veľké vajíčka). Rozmixujeme.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postup opakujeme s mrkvou (pridáme aj 1/2 KL kurkumy)

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a brokolicou.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si suroviny na ochutenie.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K brokolicovému pyré pridáme pažitku, soľ a čierne korenie.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mrkvové pyré dochutíme muškátovým orieškom, soľou a citrónovou šťavou. Karfiolové pyré dochutíme drvenými koriandrovými semienkami, soľou, prípadne bielym korením.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Rozdelíme ho na tretiny a primiešame k pyré.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Formu vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Na dno navrstvíme brokolicovú vrstvu.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalšia vrstva bude mrkvová.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na záver karfiolová. Ďalší kus papiera na pečenie potrieme maslom a terinu prikryjeme. Formu vložíme do hlbšieho pekáča naplneného vriacou vodou tak, aby siahala do 2/3 terinovej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 40 minút. Vrchný kus papiera na pečenie zložíme a dopečieme ďalších 15 minút. Necháme vo forme vychladnúť.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Inšpirované receptom zo stránky http://allrecipes.com/

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Rozmarínové sušienky: Zemiaky uvaríme , pridáme ostatné suroviny a premiešame.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vypracujeme cesto. V prípade potreby pridáme múku.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme sušienky. Rozložíme ich na plech, potrieme vajíčkom a pri teplote 190 °C pečieme cca 20 minút.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Bryndzové guľky: Vajíčka uvaríme na tvrdo. Nakrájame. Veľký zväzok pažitky nasekáme. Pridáme strúhaný syr, bryndzu a majonézu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame. Odložíme na hodinu do chladničky.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Po hodine formujeme guľky, ktoré obalíme v sekaných vlašských orechoch.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Servírujeme spolu s rozmarínovými sušienkami a terinou.

    Zeleninová terina, bryndzové guľky a rozmarínové sušienky (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

bibia1
nádherné - najviac ma zaujali guľky so sušienkami.
mala by si sa prihlásiť do Bez servítky, aby si im tam vytrela všetkým zrak - je to nádherné sledovať tvoje receptíky
alena45
ale si sa vyhrala ! Krásne ! Tie zeleninové plnky udržia jedna druhú, nespoja sa ? Vidím, že Tebe nie, ale mne by sa asi spojili...
jamarlen
takú vrstvenú robíme polievočku, dávame do širších sklených pohárov, rôzne dochucujeme. vďaka tomu má naša dcérka rada zeleninku, hovorí jej "pásikavá". recept máme z varechy. tvoja terina je tiež krásna, miesto mäska vajíčka a syr... krásne
cica2
to nemá chybu, nádhera 1*.....a rada by som ochutnala:)
tinca
mne by stačila kľudne len tá krásna farebná terina:)
babinka
nadherne, k comu by sa ta terina hodila? neviem si predstavit jej chut, bola by dobra k nejakemu masku? a omacke?
zirafninka1
Velmi velmi dakujem za vsetky komentare. @babinka my sme mali terinku takto so susienkami, gulkami a niekolko druhov syrov. Ale viem si ju predstavit aj ako prílohu..

Zaujímavé video z archívu TV Varecha