Zeleninová mix polievka so sherry (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Kombinácia zeleniny často prináša nové chute a ja s mojou sa im nemienime brániť.
Naopak u nás majú dvere
otvorené a sú vždy úprimne vrelo vítané! Veľmi rýchlo som si obľúbil aj „bok choy (pak
choi)“. Používajú sa obidve
pomenovania a obidve sú správne. Postupne sme si jeho chuť „overili“ v prívarku,
neskôr jednoducho krátko (6÷7´)
opečený (olej, soľ, čMČK) a v októbri aj v polievke. Po dlhšej „hibernácii“ som sa
zobudil a tak Vám svoj postup
predstavujem, „prepitujem a naj prebača “, až teraz.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
40-45 minút tepelná úprava |
Postup
- tak takto asi vyzerá vôňa za zelena, na pevno a v celku
- postupoval som podľa starej dobrej klasiky: na rastlinnom oleji som krátko (2÷3´) orestoval postrúhanú žltú cibuľu
- všetku zeleninu som pokrájal na „gustušné“ kúsky
- a pridal na orestovanú cibuľu; zamiešal, podusil, pridal po PL mletej sladkej červenej papriky a soli, čerstvo mleté čierne korenie a občasným miešaním asi ¼ hodinku podusil, než zelenina „pustila“ vlastnú šťavu
- potom som tento zmäknutý „akord“ vôní a chutí podlial dobrou „deckou“ sherry a ďalšiu ¼ hodinku dusil, než sa šťava zredukovala na ½, teraz som dolial vlažnú vody, pridal sušený ligurček, vetvičku čerstvého feniklu a ružičky mladého karfiolu; po zovretí som teplotu nastavil na minimum a krátko dovaril (orientoval som sa podľa mäkkosti karfiolu)
- medzitým som si pripravil cesto na maslové nočky, alebo ako ich v detstve pomenoval môj jediný brat Čiňu-Imrich „hokerlíky“
- cez haluškátor som ich zapracoval do polievky, dochutil a hotovo
- porcia ozdobená korunkou petržlenovej vňate, v jedálenskej porcelánovej miske vyzerala pekne, voňala krásne a chutila úžasne, Dobrú chuť aj Vám priatelia!