Zeleninová mix polievka so sherry (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kombinácia zeleniny často prináša nové chute a ja s mojou sa im nemienime brániť. Naopak u nás majú dvere otvorené a sú vždy úprimne vrelo vítané! Veľmi rýchlo som si obľúbil aj „bok choy (pak choi)“. Používajú sa obidve pomenovania a obidve sú správne. Postupne sme si jeho chuť „overili“ v prívarku, neskôr jednoducho krátko (6÷7´) opečený (olej, soľ, čMČK) a v októbri aj v polievke. Po dlhšej „hibernácii“ som sa zobudil a tak Vám svoj postup predstavujem, „prepitujem a naj prebača “, až teraz.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
40-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tak takto asi vyzerá vôňa za zelena, na pevno a v celku
  2. postupoval som podľa starej dobrej klasiky: na rastlinnom oleji som krátko (2÷3´) orestoval postrúhanú žltú cibuľu
  3. všetku zeleninu som pokrájal na „gustušné“ kúsky
  4. a pridal na orestovanú cibuľu; zamiešal, podusil, pridal po PL mletej sladkej červenej papriky a soli, čerstvo mleté čierne korenie a občasným miešaním asi ¼ hodinku podusil, než zelenina „pustila“ vlastnú šťavu
  5. potom som tento zmäknutý „akord“ vôní a chutí podlial dobrou „deckou“ sherry a ďalšiu ¼ hodinku dusil, než sa šťava zredukovala na ½, teraz som dolial vlažnú vody, pridal sušený ligurček, vetvičku čerstvého feniklu a ružičky mladého karfiolu; po zovretí som teplotu nastavil na minimum a krátko dovaril (orientoval som sa podľa mäkkosti karfiolu)
  6. medzitým som si pripravil cesto na maslové nočky, alebo ako ich v detstve pomenoval môj jediný brat Čiňu-Imrich „hokerlíky“
  7. cez haluškátor som ich zapracoval do polievky, dochutil a hotovo
  8. porcia ozdobená korunkou petržlenovej vňate, v jedálenskej porcelánovej miske vyzerala pekne, voňala krásne a chutila úžasne, Dobrú chuť aj Vám priatelia!