Zapečená zelenina
Zapečená zelenina

Zelenina pod perinkou fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 7. decembra 2017

Chcela som spraviť niečo ako Pastierov koláč (Shepherd´s Pie alebo Cottage Pie), lenže varila som na spôsob - čo dom dá - a dom Zobraziť celý popisChcela som spraviť niečo ako Pastierov koláč (Shepherd´s Pie alebo Cottage Pie), lenže varila som na spôsob - čo dom dá - a dom nedal mäso, takže takto to dopadlo. Nakoniec mi tam to mäso ani nechýbalo.

Suroviny

4 ks veľká
4 ks veľký
1/2 ks
1 ks
2 ks
500 ml
4-5 ks veľké
1 plechovka
1/2 hrnčeka
podľa potreby
3 plátky
3 ks
 (ľubovoľné)




Postup

  1. 1

    Očistíme si mrkvu, petržlen, zeler, ošúpeme cibuľu, cesnak a zemiaky. Zemiaky nakrájame na kocky, do polovice zalejeme mliekom, osolíme a uvaríme do mäkka. Mlieko sa nezlieva, mixuje sa to všetko spolu, preto nedávajte toho mlieka príliš veľa. Ja som to robila takto prvýkrát, dala som ho veľa a potom som to mala príliš riedke. Lahodné, ale nedržalo to tvar. Nabudúce dám menej.

    Zelenina pod perinkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Osmažíme si cibuľku na masti/oleji do sklovita. Pridáme nastrúhanú zeleninu, orestujeme a podlejeme pivom. Osolíme a ochutíme ľubovoľným korením, ja som dala pol lyžičky čili korenia Bird´s eye. Necháme odpariť pivo. Teraz som začala rozmýšľať, čím by som to ešte vylepšila a našla som hrášok a fazuľu.

    Zelenina pod perinkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninovo-fazuľovú zmes necháme vychladnúť a zamiešame do nej tri vajíčka, aby to držalo tvar. Navrstvíme to do vymasteného pekáča a prikryjeme to zemiakovou kašou.

    Zelenina pod perinkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme asi 40 minút, kým to nie je pekne zapečené. Keď dáte normálne hustú kašu, tak to bude držať tvar hneď, mne to držalo tvar až po vychladnutí.

    Zelenina pod perinkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poznámka: Je to vegetariánske jedlo, ale vypustením pár surovín sa z neho dá spraviť aj vegánske. Stačí nahradiť mlieko sójovým, maslo tam nemusí byť a vajíčka agarom.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, řez vypadá velmi efektně. Bramborovou kaši tyčákem bych nevraždila. Vznikne klíh, lepidlo. Klasická bude lepší. Jsi šikulka!
imaginarium
Ahaaa, tak tým to bude, že bola taká iná. Ďakujem @Haji Vždy robím kašu klasicky pučiakom a teraz som to vyskúšala takto, ale veruže to už tak nebudem robiť.

1x haji
haji
@Imaginarium (8.12.2017 10:06)
Bramborová kaše s použitím tyčáku je dost vachrlatá záležitost. Ve výsledku připomíná lepidlo Drago - jen ten zápach chybí. Ale - sto lidí, sto chutí. Můj bratr a jeho dcera na tyčákové br.kaši ujíždějí, milují ji. Nikoho jiného neznám. Ještě k tomu postupu. Klidně můžeš brambory v mléce uvařit. Doporučuje se to na zlepšení chuti brambor - zvláště starých. Pak slít, rozpučit klasicky, potom případně přidat další horké mléko a rozpuštěné máslo - podle požadované konzistence. Brambory před pučením slít určitě, bo by se ti nadělaly zbytečné hrudky.
haji
@Imaginarium (11.12.2017 09:28)
Klídek, jsi šikovná! Trénink dělá závodníka. Ještě ke šlehání bramborové kaše. Šlehám ručně - metlou. Dá se šlehat i mixerem s pacičkami - metlami, ale opatrně. Uvidíš, že si najdeš svůj způsob, který ti bude vyhovovat. Hezký den!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia