Medovníky

Zdobené medovníčky Jožky Zaukolcovej

Autor receptu: redakcia

Recept na vyparádené medovníčky od erudovanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.

30 ks
porcií
120 minút
príprava
7-10 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Na medové cesto zohrejeme med na teplotu 60 °C. Múku a cukor preosejeme, pridáme med a ostatné suroviny. Zmiesime cesto, ktoré necháme odležať 24 hodín.
  2. Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 až 4 mm a vykrajujeme rôzne medovníky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 230 °C upečieme do svetlozlatej farby.
  3. Hneď po upečení ešte horúce medovníky potrieme rozmiešaným žĺtkom, aby mali väčší lesk. Po vychladnutí ich ozdobíme bielkovou glazúrou.
  4. Na bielkovú glazúru práškový cukor tri razy preosejeme, pridáme bielok, precedenú citrónovú šťavu a vymiešame varechou do hustej peny. Nešľaháme, bielková glazúra by mala veľa bubliniek a na medovníkoch by praskala.
  5. Počas zdobenia musí byť bielková glazúra stále prikrytá vlhkou utierkou alebo fóliou, aby nevysychala a netvorili sa kryštáliky, ktoré by upchávali vrecko pri zdobení. Ak chceme, aby poleva dobre držala na medovníkoch a medovníky boli naozaj pekné, je vhodné nechať ich odležať po upečení aspoň 24 hodín, upečené medové cesto stále pracuje.