Medovníky
Zdobené medovníčky Jožky Zaukolcovej
Autor receptu: redakcia
Recept na vyparádené medovníčky od erudovanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.
|
30 ks porcií |
120 minút príprava |
7-10 minút na 230 °C |
Postup
- Na medové cesto zohrejeme med na teplotu 60 °C. Múku a cukor preosejeme, pridáme med a ostatné suroviny. Zmiesime cesto, ktoré necháme odležať 24 hodín.
- Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 až 4 mm a vykrajujeme rôzne medovníky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 230 °C
upečieme do svetlozlatej farby.
- Hneď po upečení ešte horúce medovníky potrieme rozmiešaným žĺtkom, aby mali väčší lesk. Po vychladnutí ich ozdobíme bielkovou glazúrou.
- Na bielkovú glazúru práškový cukor tri razy preosejeme, pridáme bielok, precedenú citrónovú šťavu a vymiešame varechou do hustej peny. Nešľaháme, bielková glazúra by mala veľa bubliniek a na medovníkoch by praskala.
- Počas zdobenia musí byť bielková glazúra stále prikrytá vlhkou utierkou alebo fóliou, aby nevysychala a netvorili sa kryštáliky, ktoré by upchávali vrecko pri zdobení. Ak chceme, aby poleva dobre držala na medovníkoch a medovníky boli naozaj pekné, je vhodné nechať ich odležať po upečení aspoň 24 hodín, upečené medové cesto stále pracuje.