Závitky zo šialene zdravej zeleniny - kelu fotorecept
Foto: lyali
Kelové listy tentokrát nie plnené mletým mäsom, ale rybím filé, zmesou zeleniny a syrom s bielou plesňou. V závere receptu tip na servírovanie Zobraziť celý popisKelové listy tentokrát nie plnené mletým mäsom, ale rybím filé, zmesou zeleniny a syrom s bielou plesňou. V závere receptu tip na servírovanie zemiakovej prílohy. Kel je naozaj šialene zdravá zelenina (zdroj vlákniny, vitamínov B, C, E a K, draslíka, vápnika, horčíka, železa, fosforu, selénu a kyseliny listovej...). Slaninku som v tomto prípade vynechala, dodám v inom recepte :-D Želám šialene dobrú chuť :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
|
|
napr. v pomere 1/3 zelenina a 2/3 filé (mrkva, brokolica, karfiol) |
|
/filety z Pangasia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(hermelín, alebo encián, ...) |
|
(napr. zeleninový bez glutamanu) na podliatie |
|
|
Postup
-
1
Množstvá surovín si prispôsobíme podľa potreby. Kel rozoberieme na listy, umyjeme a vykrojíme hrubé časti.
-
2
Mrazenú zeleninu (na náplň) dáme do nádoby, v ktorej budeme pariť.
-
3
Navrch položíme kelové listy. Listy paríme asi 5min, vyberieme a ostatnú zeleninu necháme ešte ďalej pariť (dopolomäkka).
-
4
Okorenené rybie filé krátko opečieme z oboch strán na troche olivového oleja.
-
5
Opečené filé popučíme vidličkou.
-
6
Sparenú zeleninu (na náplň) pokrájame nadrobno.
-
7
Rožok pokrájame, namočíme do mlieka a vyžmýkame.
-
8
Cibuľu postrúhame na hrubých očkách (nepostrúhané zvyšky ešte zužitkujeme).
-
9
V mise zmiešame popučené rybie filé, sparenú zeleninu, postrúhanú cibuľu, rožky, vajce, sójovú omáčku.
-
10
Sparené kelové listy rozprestrieme, dáme na ne plnku a paličku syra s bielou plesňou a zabalíme (robila som menšie závitky). Ľavý a pravý okraj zahneme smerom k plnke a zrolujeme.
-
11
Nádobu, v ktorej budeme zapekať, pokvapkáme olivovým olejom, poukladáme do nej natesno závitky. Navrch dáme kolieska cibule rozobraté na prstence, ako aj nedostrúhané zvyšky cibule a premiešané s trochou olivového oleja (priznávam sa, že v tomto momente sa mi žiadala posypať jedlo aj kúskami slaninky, ale odolala som :-D ). Posypeme bylinkovou soľou a podlejeme vývarom z bujóna. Dáme piecť do rúry predhriatej na 180°C.
-
12
A podávame napr. takto :-)
-
13
...
-
14
Príloha: Zemiaky varené s kúskami mrkvy a soľou. Po uvarení a zliatí pridávam kúsky masla a popučím. Nerobievam úplne hladkú kašu, ale ponechávam aj kúsky zemiakov a mrkvy. Je to hutnejšie. A môj tip: do formičky na vykrajovanie cesta, ľubovoľného tvaru, natlačíme zemiakovú hmotu - ja som našla úmyselne srdiečko :-) A nožom povrch uhladíme :-)
-
15
A formičku odstránime :-)
Diskusia k receptu