Závitky zo šialene zdravej zeleniny - kelu (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Kelové listy tentokrát nie plnené mletým mäsom, ale rybím filé, zmesou zeleniny a syrom s bielou plesňou. V závere receptu tip na servírovanie zemiakovej prílohy. Kel je naozaj šialene zdravá zelenina (zdroj vlákniny, vitamínov B, C, E a K, draslíka, vápnika, horčíka, železa, fosforu, selénu a kyseliny listovej...). Slaninku som v tomto prípade vynechala, dodám v inom recepte :-D Želám šialene dobrú chuť :-)
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Množstvá surovín si prispôsobíme podľa potreby. Kel rozoberieme na listy, umyjeme a vykrojíme hrubé časti.
- Mrazenú zeleninu (na náplň) dáme do nádoby, v ktorej budeme pariť.
- Navrch položíme kelové listy. Listy paríme asi 5min, vyberieme a ostatnú zeleninu necháme ešte ďalej pariť (dopolomäkka).
- Okorenené rybie filé krátko opečieme z oboch strán na troche olivového oleja.
- Opečené filé popučíme vidličkou.
- Sparenú zeleninu (na náplň) pokrájame nadrobno.
- Rožok pokrájame, namočíme do mlieka a vyžmýkame.
- Cibuľu postrúhame na hrubých očkách (nepostrúhané zvyšky ešte zužitkujeme).
- V mise zmiešame popučené rybie filé, sparenú zeleninu, postrúhanú cibuľu, rožky, vajce, sójovú omáčku.
- Sparené kelové listy rozprestrieme, dáme na ne plnku a paličku syra s bielou plesňou a zabalíme (robila som menšie závitky). Ľavý a pravý okraj zahneme smerom k plnke a zrolujeme.
- Nádobu, v ktorej budeme zapekať, pokvapkáme olivovým olejom, poukladáme do nej natesno závitky. Navrch dáme kolieska cibule rozobraté na prstence, ako aj nedostrúhané zvyšky cibule a premiešané s trochou olivového oleja (priznávam sa, že v tomto momente sa mi žiadala posypať jedlo aj kúskami slaninky, ale odolala som :-D ). Posypeme bylinkovou soľou a podlejeme vývarom z bujóna. Dáme piecť do rúry predhriatej na 180°C.
- A podávame napr. takto :-)
- ...
- Príloha: Zemiaky varené s kúskami mrkvy a soľou. Po uvarení a zliatí pridávam kúsky masla a popučím. Nerobievam úplne hladkú kašu, ale ponechávam aj kúsky zemiakov a mrkvy. Je to hutnejšie. A môj tip: do formičky na vykrajovanie cesta, ľubovoľného tvaru, natlačíme zemiakovú hmotu - ja som našla úmyselne srdiečko :-) A nožom povrch uhladíme :-)
- A formičku odstránime :-)