Závitky zo šialene zdravej zeleniny - kelu (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Kelové listy tentokrát nie plnené mletým mäsom, ale rybím filé, zmesou zeleniny a syrom s bielou plesňou. V závere receptu tip na servírovanie zemiakovej prílohy. Kel je naozaj šialene zdravá zelenina (zdroj vlákniny, vitamínov B, C, E a K, draslíka, vápnika, horčíka, železa, fosforu, selénu a kyseliny listovej...). Slaninku som v tomto prípade vynechala, dodám v inom recepte :-D Želám šialene dobrú chuť :-)

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Množstvá surovín si prispôsobíme podľa potreby. Kel rozoberieme na listy, umyjeme a vykrojíme hrubé časti.
  2. Mrazenú zeleninu (na náplň) dáme do nádoby, v ktorej budeme pariť.
  3. Navrch položíme kelové listy. Listy paríme asi 5min, vyberieme a ostatnú zeleninu necháme ešte ďalej pariť (dopolomäkka).
  4. Okorenené rybie filé krátko opečieme z oboch strán na troche olivového oleja.
  5. Opečené filé popučíme vidličkou.
  6. Sparenú zeleninu (na náplň) pokrájame nadrobno.
  7. Rožok pokrájame, namočíme do mlieka a vyžmýkame.
  8. Cibuľu postrúhame na hrubých očkách (nepostrúhané zvyšky ešte zužitkujeme).
  9. V mise zmiešame popučené rybie filé, sparenú zeleninu, postrúhanú cibuľu, rožky, vajce, sójovú omáčku.
  10. Sparené kelové listy rozprestrieme, dáme na ne plnku a paličku syra s bielou plesňou a zabalíme (robila som menšie závitky). Ľavý a pravý okraj zahneme smerom k plnke a zrolujeme.
  11. Nádobu, v ktorej budeme zapekať, pokvapkáme olivovým olejom, poukladáme do nej natesno závitky. Navrch dáme kolieska cibule rozobraté na prstence, ako aj nedostrúhané zvyšky cibule a premiešané s trochou olivového oleja (priznávam sa, že v tomto momente sa mi žiadala posypať jedlo aj kúskami slaninky, ale odolala som :-D ). Posypeme bylinkovou soľou a podlejeme vývarom z bujóna. Dáme piecť do rúry predhriatej na 180°C.
  12. A podávame napr. takto :-)
  13. ...
  14. Príloha: Zemiaky varené s kúskami mrkvy a soľou. Po uvarení a zliatí pridávam kúsky masla a popučím. Nerobievam úplne hladkú kašu, ale ponechávam aj kúsky zemiakov a mrkvy. Je to hutnejšie. A môj tip: do formičky na vykrajovanie cesta, ľubovoľného tvaru, natlačíme zemiakovú hmotu - ja som našla úmyselne srdiečko :-) A nožom povrch uhladíme :-)
  15. A formičku odstránime :-)