Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a so zemiakovými lokšami

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 8. júna 2021
Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a so zemiakovými lokšami
Foto: Dušan Křístek
5
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

5 filiet
7-8 ks
80 g
5 ks
100 g
Lokše:
350 g (varný typ B)
100 g (alebo podľa potreby)
100 g (alebo podľa potreby)
1 ks
60 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe, najlepšie deň vopred. Olúpeme ich, nastrúhame na jemnom strúhadle a zasypeme múkou. Pridáme vajce a soľ. Krátko zľahka prepracujeme, cesto trošku zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyvaľkáme placku asi 0,5 cm hrubú a formičkou vykrajujeme kolieska. Opekáme ich z oboch strán na malom množstve masti dozlatista. Pred podávaním ich ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.

  2. 2

    Časť húb (1/3) nakrájame na hrubšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame najemno a restujeme na oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a restujeme. Potom mierne podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou, až sa voda z húb odparí. Až teraz pridáme 5 vajec, miešame, praženica nesmie byť vysušená. Ochutíme a doplníme nasekanou pažítkou. Ostatné celé huby ugrilujeme alebo upečieme v rúre. Naplníme hubovo–vaječnou zmesou.

  3. 3

    Filety z ryby zbavíme šupín. Potom ich prekrojíme na polovicu. Na dno panvice alebo kastrólika nasypeme piliny, prikryjeme alobalom, poprepichujeme vidličkou a potrieme olejom. Na alobal dáme pripravené filety a prikryjeme ich opäť alobalom alebo pokrievkou. Takto sme si pripravili provizórnu udiareň. Panvicu dáme na sporák na mierny príkon alebo mierny oheň. Hneď ako zacítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Alobal odstránime a filety pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a osolíme morskou soľou. Ryba musí ostať šťavnatá. Ak chceme kožu na rybe chrumkavú, tak ju na rozpálenej panvici kožou dole veľmi rýchlo opečieme.

  4. 4

    TIP: Ak zemiaky na lokše neuvaríme deň vopred, môžeme ich aj v celku upiecť tak, že ich do polovice narežeme a na 200 °C upečieme domäkka. Cez rez bude unikať para (odparí sa voda zo zemiakov) a tak cesto nebude potom rednúť. Z upečenej dužiny bude aj chuť zemiakov a hotových placiek oveľa intenzívnejšia.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia